Kommer AI att ta alla våra jobb?

Här kommer en framtidsspaning gällande våra jobb och deras påverkan av AI-verktyg med frågan om AI kommer att ersätta oss på arbetsmarknaden.

Agneta åker skidor. Stillbild från en kort film där RunwayML har lagt på en annat stil.

Blir jobben tråkigare med AI?

Jag läste nyligen en kort berättelse från en person som jobbade med att skapa grafik på ett spelbolag. Låt oss kalla personen för Anna. De var två personer som jobbade med just detta och Anna ansåg att hon var lite duktigare och vassare än den andra personen. Sedan en tid har dock Annas jobb helt förändrats pga. AI-verktyg för bildgenerering där hon istället för att skapa nytt instruerar ett AI-verktyg att skapa bilder åt henne. Hon har alltså gått från att skapa själv till att skriva “promptar” och experimentera sig fram till ny grafik. Enligt henne själv har hon tappat sin lilla fördel mot den andra personen som jobbar med samma sak och hon anser att hennes jobb har blivit otroligt mycket tråkigare. Hennes chef älskar utvecklingen för nu går det mycket snabbare att skapa grafiken och därmed sparar de pengar genom att de kommer snabbare framåt. Vidare så vet inte Anna vad hon skulle jobba med istället. Annas professionella liv har helt enkelt blir mycket sämre.

Just detta är något vi kommer att få se om och om igen. Jag har själv föreläst många gånger om hur arbetsmarknaden påverkas pga. av digitalisering och har lyft fram att det stora som kommer att finnas kvar är just det kreativa arbetet. Jag är tyvärr nyligen insett att jag har helt fel.

Ja, AI gör våra jobb tråkigare!

Jag tror tyvärr att AI-verktyg som en del i den kreativa processen kommer att göra mångas arbete otroligt mycket tråkigare. Istället för att skapa själva så sitter vi och analyserar vad AI-verktyget har skapat för att välja ut det som är bra nog eller till och med långt bättre än vad vi själva skulle kunnat ha komma på eller skapat själva.

Men behövs då den klassiska kreativa människan i loopen alls? Om vi nu som människor bara sitter och väljer ut vad AI-verktygen skapar så kan ju vem som helst göra det utan någon specifik utbildning inom området, eller? Enda anledningen till att vi har människor med i utvecklingsprocessen med AI-verktyg idag är för att sålla bort de dåliga resultat som AI-verktygen genererar men det är bara ett temporärt problem. AI-verktygen kommer att bli mycket bättre på att sålla själva och vi kommer att få se perfekta resultat varje gång. Dvs., AI-verktygen kommer att helt själva ta hand om det kreativa arbetet.

Ja, en människa måste tala om för AI-verktyget vad det ska generera, eller måste de verkligen göra det? Med verktyg som ChatGPT kan vi få otroligt detaljerade beskrivningar av miljöer på en bråkdel av tiden det tar för en människa att skapa samma text och från dessa beskrivningar kan vi sedan skapa ny bilder och annat kreativt material.

Vad blir vår professionella roll i framtiden?

Men nu undrar ni: Vad ska människan göra då? Ja, det är den stora frågan. Våra kreativa jobb kommer att bli tråkigare. Vi kommer att ha verktyg som skapar en massa åt oss. Det betyder att vi kan göra lika mycket som idag men på mycket kortare tid.

Men, vad kommer då att hända med besparingen. Kommer vi att ha lika många anställda som helt enkelt jobbar mindre? I andra delar av världen så går man mot 4-dagarsarbetsvecka med bibehållen lön men det bygger på att man gör samma arbete men mer effektivt. Nu gör vi istället mindre mängd arbete och då blir det nog svårt att motivera att behålla lika många anställda i framtiden. Det som faktiskt betyder något här är ekonomiska vinsten.

Många arbetstillfällen kommer att försvinna.

Många arbetstillfällen kommer att försvinna pga. effektiviseringen med hjälp av AI. Det betyder inte att du och jag får sparken direkt eftersom de flesta företag generellt är ganska tröga på att göra denna typ av förändringar.

Det vi kommer att få se kortsiktigt är många nya företag som kommer att erbjuda dessa tjänster som ersätter våra nuvarande jobb där det kommer att bli svårt att motivera att just du sitter och gör det manuella arbetet till en extremt mycket högre kostnad.

Några exempel på kreativa yrken som förändras

Här är några få exempel på kreativa yrken som kommer att förändras. I stort kommer ALLA yrken att förändras och effektiviseras av AI.

  • Fotografen: Bilder skapas redan idag massvis med AI-verktyg. Otroligt fantastiska kreationer.
  • Filmskaparen: Film kommer inte att filmas utan istället skapas med hjälp av text. Text till video kommer att blir stort under 2023.
  • Dataspelskaparen: Här kommer dataspelsprogrammeraren att ge instruktioner till en AI som skapar spelmiljöerna åt oss. Det som var tekniska svårt kommer att vara tillgängligt för alla. Den berättande delen kommer att skapas en textmodeller som helt enkelt hittar på och skapar nya attraktiva historier som blir mycket mer personliga än vad de är idag.
  • Journalisten: Texter och artiklar kommer att skapas av AI. Idag får redan nu fantastiska texter och dessa verktyg kommer att utvecklas ännu mer.
  • Forskaren: Med hjälp av AI-verktyg kommer vi forskare att kunna hitta helt nya forskningsrön och i förlängningen kommer AI-verktygen att göra detta helt själva där vi forskare bara granskar resultaten.
  • Läraren: Vi kommer att på bred front få se de personliga utbildningsmiljöerna där en AI kommer att lära mig på det sätt som är just mest effektivt för mig. Vad blir den mänskliga lärarens roll är en fråga vi spara till framtiden diskussioner.
  • Kock: Matkreationer kommer att skapas av AI på en helt ny nivå. Vi får nya smakupplevelser men vi kommer också att kunna hantera våra begränsade råvaror på jorden mycket mer effektivt. Mindre mängd mat som kastas helt enkelt.
  • Kranförare, skogsmaskinist, taxiförare, läkare, säljare, servicepersonal, städare, bagare, etc. etc. etc:

Denna lista kan göras hur lång som helst men alla yrken kommer att påverkas.

Kommer nya jobb kommer att skapas?

Något som lyfts upp om och om igen i digitaliseringsdebatten är att vi inte vet vilka nya jobb som kommer att skapas men att det kommer att skapas nya jobb. Vi har sett detta historiskt där arbetsmarknaden förändras och helt nya yrken skapas.

Frågan är dock vilka dessa nya yrken är och hur lång tid det tar innan AI-verktygen kan utföra även dessa jobb.

Slutsats

Min slutsats är att många arbetstillfällen kommer att försvinna eftersom företagen kommer att kunna arbeta mycket mer effektivt och skapa mer med färre anställda. Dvs., många kommer att antagligen förlora sina nuvarande jobb.

Samtidigt är det oklart hur många nya arbetstillfällen som kommer att skapas? Kortsiktigt kommer nya arbetstillfällen att skapas men dessa kommer sedan att ersättas av AI framåt.

Hur ser ditt framtida arbete ut? Vilka yrken tror DU inte kommer att ersättas av AI?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.