Varför ska vi jobba i den stad vi bor i?

Vackra Luleå 200518

Hemmaarbetet fortsätter och det är nu det nya vanliga. Kommer vi någonsin gå tillbaka till normen att ”alla” ska vara på jobbet hela tiden? Jag tycker själv jag är mycket mer effektiv och fokuserad på att jobba så här och gör mer nytta för min lön (era skattemedel). Ett arbetssätt som jag gillat i många år (sedan 1995) men känt skuldkänslor för för att andra knegare förväntar sig att man är på plats (även om min chef aldrig undrar var jag är på gott och ont). Jobbar jag hemma så kan jag snabbt slinka in och ut ur möten utan att behöva vänta på folk eller transportera mig mellan olika mötesrum.

Om detta är nu det nya vanliga så leder det till en viktig fråga: Varför ska jag jobba alls i Luleå? Om jag ska jobba på distans så kan jag ju jobba åt ”vem som helst”. En begränsning är såklart tidszoner, något jag kämpade otroligt mycket med under min tid på Google och att jobba över flera tidszoner är inget jag längtar tillbaka till. Dock att jobba på distans fungerar mycket bra för mig så varför ska jag jobba där jag bor? Som arbetsgivare är det ju bara ekonomiskt positivt för kostnader för dyra kontor minskar eller försvinner helt. Varför hyra svindyra kontorsmiljöer när pengarna kan spenderas på sociala aktiviteter för de anställda istället. Visst, i Sverige har vi lagar om arbetsmiljöansvar som försvårar det hela men det går att lösa.

Gällande lokaler och min primära arbetsgivare, LTU så har LTU en blandning av kontor, labb och utbildningslokaler men här var kostnaden för enbart renovera A-huset över 200 miljoner (från en budgeterad kostnad på 50) och nya D-huset är budgeterat till 1 miljard och blir det som med A-huset så kommer det alltså att kosta uppåt 4 miljarder (något överdrivet) när det står klart 2028 (enligt planen vilket betyder 2030 kanske).

Varför ska studenter ens komma till Luleå och LTU om undervisningen sker primärt online? För hösten planerar LTU för fysisk undervisning för årskurs 1 men desto högre upp i utbildningsåren ska vi gå mot onlineundervisning vilket betyder helt online för mig.

Så varför ska vi jobba i den stad där vi bor och var finns platsbanken för globala jobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.