Gästblogginlägg 2: Unga Makers: Från idé till prototyp

Dagens gästblogginlägg hos Norrbottens Affärer. Samma text nedan för framtida bevaring.

Igår skrev jag om digitalisering i samhället och idag vill jag skriva lite om hur vi kan få våra unga att gå mer från att vara enbart konsumenter till att blir mer av producenter.

Unga idag är väldigt duktiga på att nyttja moderna digitala verktyg men det är få som faktiskt skapar nya saker. Det finns alltid en låt till att lyssna på, alltid en film till att titta på eller en app eller ett spel till att ladda ner. Hur kan våra unga få en större möjlighet att realisera sina egna idéer? Dvs., deras första tanke är på hur de kan realisera sin idé själva istället för att fundera på var de kan köpa det.

Tovah Parnes, då 14 år (nu 16 år) summerade det hela så här:

”Show a person something cool, and they will think
’Ooh! Where can I buy it?’

Show a maker something cool, and they will think
’Ooh! How can I make it?'”

Tovah Parnes vann pris som årets nytänkare i Luleå 2015 och här visar hon kort upp sin lysande kjol med 220 lampor som hon skapade själv inför prisutdelningen. Detta är ett bra exempel på hur en ung person kan realisera sin idé. Tovah har sedan arbetat vidare med dessa lysande idéer och driver nu UF-företaget Light It Up Jewelry. https://www.youtube.com/watch?v=hOaf2Slad_M

Hos Luleå Makerspace arrangerar jag och Agneta Hedenström under hösten tillsammans med flera handledare en serie träffar för 15st unga i åldrarna 10-18 där de får jobba med en egen idé och realisera denna. Vi har nu haft två träffar och det är otroligt inspirerande att arbeta med dessa unga och deras mer och mindre galna idéer. Vi har t.ex. skapande av lysande rullskridskor, en handväska som håller koll på vad som stoppas ned i den, en datorlåda som ändra färg efter vad som visas på datorskärmen och en lysande ’choker’ med mera.

Inom Unga Makers jobbar vi med att introducera olika verktyg för att jobba med tekniskt skapande. Igår t.ex. fick de lära sig 3D-modellering via verktyget TinkerCad och arbeta med 3D-skrivare och nästa gång får de programmera elektronik.

Våra unga kreatörer ska vara klara till 14/12 där de får visa upp sina alster för föräldrar och andra intresserade!

En stor del av detta är att jobba med entreprenörskap och i slutändan att få öva på att gå från idé till prototyp. Det handlar också om att bygga upp självförtroende genom att både få tillfälle att misslyckas och att lyckas med sitt skapande. Just misslyckande var temat för första träffen där de i grupper om tre fick skapa något som representerade misslyckande. I bilderna ser ni några exempel på misslyckanden.

Tack till bland annat Vinnova och Facebook som möjliggör just Unga Makers!

/Peter Parnes som vill se flera unga entreprenörer som kan realisera sina idéer. 

ungamakers20161026
ungamakers20161026
ungamakers20161026

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.