Mina Kamben

Här kommer ett samlat inlägg med hur jag tillagar mina kamben. Nedan räknar jag dagarna för att man skall äta dem på lördag eftermiddag.

  1. Beställ kamben hos din lokala handlare. Räkna med ca 2 Kg per plåt och räkna med 0.5 Kg per ätande vuxen om det är huvudrätt. Försök få färska kamben men är de frusna så fungerar det också. I Luleå beställer jag från ICA Kvantum och om man vill ha dem till helgen så får man beställa på tisdagar.
  2. Om kambenen är frusna så tina dem i kylen 1 dygn med start torsdag.
  3. Fredag morgon/förmiddag: Blanda ihop “rubben” (se recept nedan). Lägg kamben i en djup plåt och gnid in “rubben” ordentligt på båda sidor av kambenen. Det ramlar av en hel del “rubb” så återanvänd.
  4. Lägg de “rubbade” kambenen i stor plastpåse och gnid lite till genom påsen. Gnid lite fredag kväll och lördag morgon också.
  5. När det är dags att grilla dem så ta en djup ungsplåt och häll i 3 dl buljong samt 1 matsked “liquid smoke”. Om du använder varmt vatten så kan du smälta buljongen direkt i plåten.
  6. Sätt på ugnen på 175 grader.
  7. Lägg i de råa kambenen så att de inte ligger på varandra.
  8. Täck plåten med aluminiumfolie. Om du inte hittar extra stor folie så skarva ihop två bitar. Folien skall sluta tätt runt hela plåten.
  9. Ställ in plåten i ugnen men var försiktig så att inte folien går sönder. Du kan köra två plåtar samtidigt om du göra en större omgång.
  10. Ångkoka kambenen i ugnen i ca 2 timme. Om du har två plåtar så byt plats på dem efter 1 timme.
  11. Plocka fram dem och servera med bakade potatisklyftor (om du har plats i ugnen eller har två ugnar som jag har). Till detta lite hemmagjord majonäs, sallad, rårivna morötter och bbq-sås.
  12. Njut!

Här är kryddblandningen jag använder när jag gör kamben. Eller i alla fall ungefär för jag brukar höfta en hel del i köket. Prova dig fram och säg gärna till om du hittar på en bättre blandning!

  • 3 msk havssalt
  • 2 msk rökt paprikapulver (detta kan man ta extra av!)
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk kanel

Här kommer lite bilder för inspiration:

090530 Kamben - 1.jpg
Här är kambenen i sina påser precis efter de har blivit “rubbade”.
090530 Kamben - 2.jpg
Precis innan de skall in i ugnen.
090530 Kamben - 4.jpg
Här är folielocket. Se till att det håller tätt.
090530 Kamben - 5.jpg
2 timmar senare så ser de ut så här. Se så fint de krympt från benen.
090530 Kamben - 6.jpg
En kambenshög som strax skall konsumeras av en hungrig Parnes familj 🙂 Det där är ungerfär dubbelt så mycket som två vuxna och två barn (3,9) äter upp en varm dag.
090530 Kamben - 7.jpg
Glöm inte en bentallrik!

One thought on “Mina Kamben”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.