Abisko April 2009 – Dag 4

Denna dag (==igår) gick vi ut på en heldagstur men vi var ganska veliga gällande var vi ville gå men beslöt oss till sist att vi skulle ta liften upp och sedan gå ner till Björkliden på snöskor. När vi väl kom upp så var Tovah så trött och seg så vi tog en kortare tur som vi trodde inte skulle bli lika tröttsam.

Vi började följa vinterleden inåt Abisko och efter bara 1 km hittade vi ett underbart ställe med barmark och underbar utsikt och stannade vi och fikade. Vi hade inget vatten med oss så vi fick smälta snö vilket ger drycken en extra god smak (nja man känner nog ingen skillnad men känslan finns där :)). Jag låg där i solen och slappade och jag tror att jag faktiskt somnade en stund också. Skönt var det i alla fall. Efter en bra stund där så växlade vädret sådär supersnabbt som det kan göra i fjällen och på bara någon minut så föll temperaturen flera grader och det började blåsa rejält. Dags att packa ihop och bege sig vidare.

Vinterleden drog sig i “fel” riktning och det var så mycket barmark så vi bestämde oss för att gå ner i Abiskoparken. Visst, iväg nerför gick och bitvis så åkte vi kana och Tovah provade på att rulla nerför. Det gick bra en bit men sedan blev jag orolig för laviner för på vissa ställen så hängde det stora drivor över.

Nu började det också bli riktigt tungt att gå, fastän vi hade snöskorna på oss. Genomtramp till låren i ungefär vart tredje steg och på ett ställe så trampade jag igenom och slog emot höger smalben på vad jag först trodde var en skarp sten men det visade sig vara en liggande tjock gren. Fruktansvärt ont gjorde det i alla fall och jag trodde jag hade brutit benet. Jag låg där i snön i flera minuter innan jag orkade dra upp benet och undersöka vad som hänt. Det visade sig att jag inte hade fått något brott i huden och det syntes redan en otäck bula och det otroligt ont. Inget att göra utan att bara fortsätta framåt.

Tovah var jätte duktig och gnällde ingenting och här halvvägs ner så var det dags för att äta lite lunch. Det var blöt snö och små träd överallt men till slut så hittade vi ett lite klipputsprång där jag kastade upp Tovah, tog av henne snöskorna och hon fick vila lite. Jag stod nedanför och servade henne med nysmält snö, soppa, smörgåsar och choklad!

Efter denna paus så kände vi oss betydligt piggare och vi kämpade på. Vi såg jokken nästan hela tiden och även om vi kom närmare så var det en bra bit kvar. Jag visste att det går ett skidspår längst med Njulla sidan och min förhoppning var att vi skulle nå den “snart”, och plötsligt så var det ett streck framför oss i snön. Det blev bredare och ja, det var skidspåret. Pust! Vi kom ut ca 3 km från starten men här var det otroligt lättare att gå och samtidigt som vi hittade skidspåret så bröt solen igenom och värmen kom tillbaka. Ahhhh, underbart. Jag kände hur det brände fint på öronen (hade solen i nacken).

Väl hemma igen så tog vi hand om allt det blöta, och sedan kröp vi ner i sängarna och frossade godis och läste Harry Potter.

I stort en underbar tur och än lite äventyrsam emellanåt 🙂

Abisko 0904 Dag 4  - 01.jpg

Lite barmark på kalfjället.

Abisko 0904 Dag 4  - 02.jpg

En trött Tovah pinnar på! I bakgrunden ser ni lifthuset.

Abisko 0904 Dag 4  - 03.jpg

Kökschefen smälter snö så vi får vatten till våra drycker, te till mig och hallon och blåbärssoppa till Tovah.

Abisko 0904 Dag 4  - 04.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 05.jpg

Tovah mumsar!

Abisko 0904 Dag 4  - 06.jpg

Här har vi åkt kana nerför snön. Det var riktigt roligt 🙂

Abisko 0904 Dag 4  - 07.jpg

Mycket dramatiska moln över Abisko!

Abisko 0904 Dag 4  - 08.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 09.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 10.jpg

Här provar Tovah om man kan rulla nerför och kunde man 🙂

Abisko 0904 Dag 4  - 12.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 13.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 14.jpg

Här har vi kommit nerför en bit och Tovah vilar med snöskorna på!

Abisko 0904 Dag 4  - 15.jpg

En glad pappa efter ett rejält genomtramp så han fick gräva loss snöskorna. Det fick vi för övrigt göra ett antal gånger.

Abisko 0904 Dag 4  - 16.jpg

Där uppe gick vi ner!!

Abisko 0904 Dag 4  - 17.jpg

Här har vi precis kommit ut på skidspåret. Åhhh vad skönt det var!

Abisko 0904 Dag 4  - 18.jpg

Följ de gröna markeringarna hem!

Abisko 0904 Dag 4  - 19.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 20.jpg

Abisko 0904 Dag 4  - 21.jpg

Tovah strippar lite i solen!

Abisko 0904 Dag 4  - 22.jpg

Till middag fick vi röding men den var inte lika god som den brukar vara här tyvärr. Lite dåligt kryddad denna gång. Fänkålssåsen var jättegod dock! Tolka mig rätt här, det var gott men inte lika gott som det brukar vara här på stationen.

Abisko 0904 Dag 4  - 23.jpg

Efterrätten var som ni kan se ostbricka med flertalet olika ostar! Efter jag tog bilden så kom även vindruvor och hemmagjord jordgubbsmarmelad fram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.