Konstgjord andning med nytt anställningsavtal?

I USA har manusförfattare strejkat sedan i våras för bland annat högre ersättning och rädsla för att ersättas av AI. Nu när de är överens så är det de normala bitarna som högre lön med i avtalet MEN också att “Hollywood” måste anställa ett visst antal författare per produktion (film, TV-serie) och inte bara använda AI.

Det kommer alltså en teknik som gör ett arbete mer effektivt per peng enligt arbetsgivaren, men arbetsgivaren tvingas då anställa en viss mängd människor per projekt istället för att ersätta delar av de anställda med den nya tekniken.

Kommer effekten att bli att både AI och människor används för samma jobb? Kommer människorna att långsiktigt sitta bredvid och titta på? Använder författarna själva inte AI för att hjälpa dem i deras arbete?

Är detta rätt väg att gå? Ska vi göra så i alla branscher?

Jag är övertygad om att vi inte kan stå emot den tekniska utvecklingen och att göra konstgjord andning genom att tvinga företag att anställa är fel väg att gå.

Vad tycker du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.