HTC Vive Cosmos – test av VR-headset

HTC Vive Cosmos

Vi har ett nytt VR-heaset i LTU XR Lab, HTC Vive Cosmos. Detta är ett VR-headset som kräver dator men har så kallad inside-out tracking, dvs., man behöver inte små sändare som skickar ut ljus som headset hittar sin position mot utan istället så “ser” headsetet omgivningen och från det räknar ut vad det är.

Det var lite strulig installation och jag fick starta om installationsprocessen ett par gånger innan datorn hittade headset. Några ombootningar av Windows senare så var jag igång.

Priset för Cosmos är 9490:- jämfört med Vive Pro som kostar som billigast 10490:- (men då få man med basstationer som går att använda till annat också).

Efter att ha provat lite olika applikationer och spelat i ca 2h så är här mina initiala slutsatser. HTC har gjort om hela setupen rejält mot Vive Pro och den är mycket mer inbjudande och mer trevlig att komma igång med. Som en del av setupen så använder de kamerorna på headset för att man ska kunna se igenom headsetet utan att ta av det. Detta fungerade ovanligt bra och går även att nyttja när man använder headset för att snabbt se sig omkring i rummet. T.ex. om någon tittar på en eller inte.

Man börjar i en VR-värld där det är en blandning av spelmiljö och tutorial. Härifrån kan man också hoppa till själva butiken och biblioteket med spel man laddat ned. När vi nu köpte Vive Cosmos så ingår även 1 år medlemskap i HTC Vives prenumerationstjänt Infinity där man får spela en massa spel gratis (värde ca 1200:-/år).

Hur fungerade då trackingen? Nja, jag läste på nätet att vissa hade jätteproblem med att den inte kunde tracka för det var för mörkt även om de tänt alla lampor de kunde. Jag fick i alla fall direkt istället felet att Cosmos tyckte det var för ljust i rummet (soligt ute idag) så jag fick dra ner persiennerna. Då tyckte den såklart att det var för mörkt så då fick jag sätta på lamporna… för ljust… släckte lamporna och då var den tydligen nöjd för stunden. Dock upptäckte jag efter några minuter att den även klagade på skärmen till datorn som stod på (en 27″ 4K inställd på ganska mycket ljus). Till slut slutade den gnälla men man var tvungen att starta om SteamVR (kontrollmjukvaran) fler gånger. Trackingen fungerade bra till ca 95% men ibland hoppade det omkring lite, det gör det dock i VivePro med ljusstationer också.

Till headsetet så har de även släppt en ny typ av handkontrollers. Dessa ser helt annorlunda ut mot de tidigare numer klassiska kontrollrarna och jag gillade dem starkt. Mycket mer av en tydlig pistolkänsla vilket är bra när man ska kontrollera saker i VR. De har också numer två joysticks istället för de tidigare plattorna där man skulle styra med tummarna genom att swipa. Känns mer naturligt med joysticks.

Hur kändes då skärmarna? Dessa har fått sig ett lyft med en mycket liten pixelökning mot Vive Pro men nu är det (1700 linjer mot 1600 på Vive Pro) men den stora skillnaden är att de lämnat AMOLED och nu har LCD-paneler istället. Detta gör att bilden känns mycket klarare än i Vive Pro. I övrigt så är det samma specifikationer (110 grader synfält och 90Hz skärmar). Jag är väldigt känslig för åksjuka i dessa VR-headsets och jag har inte riktigt bestämt mig ännu om det är någon skillnad i den aspekten mellan Vive Pro och Cosmos.

Slutsatsen är att Cosmos är ett bra headset och en jättefördel är att man slipper kalibrera ljusbasstationerna om och om igen så fort någon rör dem (vilket händer oftare än man kan tro). Jag gillade Cosmos och slet mig från det bara för att skriva denna recension. Ser ingen anledning att köpa Vive Pro om man bortser från ljusproblemen. Ska bli intressant och se hur det uppför sig i en offentlig miljö där man inte kan kontrollera ljuset på samma sätt som i ett kontorsrum eller hemma. Jag får återkomma om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.