Test av Varjo VR-1 och XR-1

Jag fick nyligen en chans att prova VR-headsetten Varjo VR-1 och XR-1. Båda headsetten riktar sig till en proffsmarknad och är därmed prissatta därefter. VR-1 kostar ca 75000 och XR-1 har ett okänt pris då den inte är färdig ännu.

Varjo VR-1

VR-1 är ett rent VR-headset men med högre upplösning och bredare synfält än t.ex. HTC Vive Pro. Headsetet var mycket behagligt att använda och fungerade mycket bra. Upplösningen är adaptiv genom att den visar högre upplösning där man tittar just nu och det gör den genom att följa användarens ögon via inbyggda sensorer. Dessa går också att använda för att interagera med den virtuella världen. Här hade den först lite svårt att kalibrera mot mina ögon då jag har ganska starka glasögon (som för övrigt fick plats bra inne i headsetet) men när väl kalibreringen lyckades (på andra försöket) så fungerade det mycket bra. Jag fick över överblick över en flygplats där jag fick information om flygplan, byggnader, fordon etc. genom att bara flytta blicken. Detta headset finns tillgängligt idag och fungerade som sagt mycket bra. Pris är dock ca 75.000 sek och du måste köpa positioneringstorn separat, ca 5.000 sek till och ha en kraftfull dator också.

Varjo XR-1 prototyp

XR-1 fanns i en prototypversion på mässan och första dagen blev den överhettad hela tiden fick kylas med en laptopfläkt för att gå att köra. Skillnaden mot VR-1 är att XR-1 är ett så kallat mixed reality headset, dvs. den kan både visa virtuellt data och visa omgivningen/verkligheten samtidigt. Det senare görs inte genom transparenta glasögon som t.ex. Microsofts Hololens utan istället genom att filma framåt och projicera det inne i hjälmen. Detta gjordes med 12-15ms fördröjning vilket är helt ok. Fördelen med att visa det som “film” är att man då kan växla om man vill se omgivningen eller inte och koppla innehållet till detta. Här demonstrerade Volvo en så kallad digital tvilling av en av sina bilar där man fick se den bredvid en riktig bil och kunde interagera med den virtuella bilen. Detta headset hade förutom värmeproblemen en hel del andra barnsjukdomar. T.ex. såg man tydligt de olika skärmarna för VR respektive verkligheten samt det var en bra bit kvar på grafiken inne i headsetet, t.ex. virtuella händer visades men var mycket flimrande i kanterna. Jag tror XR-1 kommer att bli mycket bra när de väl får till det. Pris okänt.

Varjo är för övrigt ett finskt bolag och det var intressant att få prova deras produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.