Recept: Tortillas

Här är mitt recept på tortillas. Jag har bara använt det två gånger i närtid så det kommer säkert att förändras med tiden.

Ingredienser för 20 stycken:

  • 500 g vetemjöl + mjöl för utbakning
  • 130 g smör
  • 2 msk olja
  • 1tsk salt
  • 2dl ljummet vatten

Jag använder en matberedare med kniven men det går utmärkt att blanda för hand också. Blanda först mjöl och salt och blanda sedan i smöret som “försvinner” i mjölet. Tillsätt vattnet under rörning och det ska bli en deg som inte är klibbig.

Ta ut degen och forma 20 runda bollar som du förslagsvis lägger på en skärbräda. Pensla dessa med oljan och låt stå i 20 minuter.

Mjöla bakbord/diskbänk ordentligt och kavla ut bollarna till ca 20cm stora plattor. Det går utmärkt att lägga degplattorna på varandra om man dammar dem med mjöl. Fastnar bröden vid utkavlingen så mjöla på.

Stek bröden i en gjutjärnsstekpanna utan fett på något över medelvärme (6-7 utav 9 på min spis). Damma av bröden innan du lägger ner dem i stekpannan. Det ska ta ca 30s på varje sida vid rätt temperatur och det är dags att vända när det uppkommer bubblor i bröden. Stek inte för länge för då blir de knapriga när de svalnar. Hellre lite degiga än för torra. De ska inte få speciellt mycket färg.

Vill du ha mindre och tjockare bröd så går det så klart utmärkt men du får då justera stektiden. Prova dig fram och lämna gärna en kommentar om hur det går.

Lägg upp de färdiga bröden på ett fat eller i en brödkorg och ät dem direkt. Går även att frysa och sedan tina i micro i ca 15-20 sekunder per bröd. Kom ihåg att låta dem svalna ordentligt innan du fryser dem för annars kommer de att fastna i varandra. Staplas de varma bröden på varandra så håller de värmen ganska bra.

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.