Rosta kaffe i ugnen

Detta med kaffe är skoj och idag har jag provat att rosta kaffe själv i ugnen. Jag var lite skeptisk, dels pga vad min kollegor säger samt att det enligt nätet skulle ryka rejält och stinka ner huset men det gjorde det inte tycker jag. Vi lagar mycket mat och bakar och har oss så lite matlukt (i detta fall nästan kaffelukt) är helt ok. Sedan har jag en bra fläkt ovanför spisen också.

Jag körde 4 olika satser med 50 gram gröna bönor i varje sats och jag körde dem med varm luft. De tre första satserna körde jag enligt samma recept, dvs jag lade dem i en grillkorg, värmde ugnen till 260 med varmluft på och sänkte till 225 när jag ställde in bönorna. Jag rörde inte om under rostningen. Den fjärde satsen körde jag på 200 grader istället och då så klart mycket längre tid.

090727 - 2.jpg

Här är sats 1 innan den åker in i ugnen.

090727 - 7.jpg

Santos, 7:45. Mitt första försök och jag tror den blev ganska lättrostad.

090727 - 5.jpg

Santos, 18:40. andra försöket med detta kaffe. Mycket mörkare och ser godare ut.

090727 - 6.jpg

Costa Rica, 15:30. mycket mörkare bönor och fylligare lukt.

090727 - 4.jpg

Costa Rica, 40:30 andra försöket med Costa Rica men nu med bara 200 grader i ugnen. Detta känns som mycket lång tid… vi får se hur de smakar imorgon.

090727 - 3.jpg

och här är jag när jag tittar till bönorna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.