Göran Öberg nästan 40-år

Jag har hållit på och planera ett litet hemligt projekt i flera månader och nu kan jag äntligen berätta om det publikt. Det var en överrasknings40årsfest för min vän Göran Öberg. För att överraska honom extra mycket så var vi ute i extra god tid för han fyller inte år förrän i november. Initiativet ska jag inte ta åt mig äran för utan det var hans bror Olof som mailade i våras och undrade om vi i Luleå hade planerat något. Vi bestämde datum och att det skulle hållas hemma hos mig och sedan funderade jag länge och väl på vilken mat det skulle vara på festen för som ni alla vet så är just mat ett viktigt kapitel i mitt liv. Jag tycker om att båda laga mat och att äta den.

Inspirerad av de olika bufféerna jag ätit i Abisko så kom jag först fram med en stor buffé med blandat kallt och varmt. Jag knappade ihop ett antal rätter med hjälp av frun och sedan fick denna meny ligga och “gro”. När jag sedan tittade på den igen efter några veckor så kom jag fram till att, nej det var inte alls rätt utan det skulle vara något som Göran tycker extra mycket om. Det är självklart sushi som är min egen favorit men att stå och göra sushi till 25 personer var inte något jag tänkte ge mig i kast med i första vändan. Istället blev det El Gog Mexikansk Buffé. Det kändes rätt så här mitt i sommaren. En blandning av båda kallt och varmt. milt och hett, sött och surt. Något som säkert skulle passa de flesta av gästerna. Så fick det bli och här är menyn som vi serverade igår.

Kallt, Smått och Gott
Ost
Gurka
Tomat
Avokado
Ananas
Sallad
Jordnötter
Gräddfil
Crème Fraîche
Hot Hot Hot Seranochili
Paprika
Lök
Vitlök – marinerad
Jalapenos – Röd, Grön, Gul
Tortillachips
Tortilla – plain och chili/tomat
Tortillabåtar
Varmt och Köttigt
Apelsinkyckling
Loooong Cook Chili
Beans ala Parnes
Chili Poppers
Extra Gula Majskolvar
Goda Röror
Het Tomatsalsa
Nannis Zucinniröra
Tovis Ananasmanadarinsalsa
El Gogs Äggsallad
Olivantos Crabsticksallad
Dessert
Bergets Hovdessert
The Mountain Crumble
Underbart Kaffe och Te med hembakade Biscotti

Vi storhandlade fredag morgon och vi gjorde så mycket som möjligt i förväg för att slippa stressa på lördagen (igår). Det är en stor fördel med just det mexikanska köket och denna typ av buffé där man kan göra det mesta i förväg och bara värma eller sätta det på kokning i lagom tid. Vi tillagade i princip allt själva och vi hade tänkt göra färska tortillas också men gav upp det för det skulle ta för lång tid. Efter maten så ställde jag mig och lekte barrista i över en timme och serverade olika sorters kaffe åt gästerna. Nogge hade med sig nyrostat mexikanskt kaffe och efter att ha provat lite olika malningar fick Göran en mycket god och nära perfekt espresso! Tyvärr räckte bara Nogges bönor till 3 dubbelshots och efter det gick vi över till lite annat kaffe.

Enligt mig själv och många av mina gäster blev maten mycket lyckad och jag fick många komplimanger vilket var väldigt trevligt.

Vi fick även prova på hur det fungerade med så mycket gäster (25 sittande totalt) i vårt “nya” hus och det jag måste säga att det blev mycket bra. Vi satte ihop ett långbord i vardagsrummet där alla fick plats och sitta tillsammans och sedan hade vi matbuffén på köksön och det varma på spisen. Kändes helt rätt. Glasdörren gjorde sitt genom att släppa in mer ljus och öppna upp utrymmet och före och efter maten kunde folk gå in och ut som de ville. Även verandan på framsidan användes en del och senare under kvällen kom hängmattan fram som flera “par” provade.

Tillbaka till Göran, eller El Gog som hade hette under kvällen. Eftersom det var en överraskningsfest så kunde vi ju inte tala om vad det gällde utan jag hade bjudit in till en liten middag med Cigarrklubben klockan 1530. De övriga gästerna skulle komma innan dess och för att överraska honom ordentligt så fick inga okända bilar stå framför mitt hus så folk fick parkera längre ner på gatan samt så fick alla cyklar parkeras på baksidan. Nästa problem var ju att han skulle se alla genom fönstren in i vardagsrummet men här kom renoveringarna väl hands. Vi satte upp papp för fönstren fram så att det skulle se ut som om vi hade börjat måla vilket fungerade väl.

Gästerna stod och stampade och precis som fint folk så kom Göran sådär lagom sent och när vår utkik för tillfället Tovah sa att nu kommer han så blev jag själv lite bubblig och kunde knappt hålla mig från att börja fnissa. Fick skärpa till mig och jag tog emot honom på verandan. Vi bytte några snabba ord och något jag nu inte minns och Göran ville i normal mening gå runt huset istället för att gå igenom det. NEJ, det funkar ju inte tänkte jag så det blev ett barskt nej med hänvisning till att vi skulle äta direkt eftersom maten var klar. Väl inne så så blev han plåtad av sin ena bror och i dörren till vardagsrummet så blev han lite paff eller kanske närmare chockad. Han bara stod där när alla bröt upp i ett glatt ja må han leva! Happy Days!

Efter presenter (från oss var själva festen presenten för jag minns själv det som det bästa när jag blev överraskad på min och Johannas 10-årsbröllopsdag) så var det äta, sedan kaffe, sedan äta, sedan prata, sedan äta godis och vattenmelon och mer prata. Vid 3 gick de sista gästerna hem och vi gick och lade oss lagom euforiska efter en så lyckad dag!

Tack till Olof för initiativet, tack till Mattias för hjälp att ställa i ordning, tack till Karin och Gärdis som fixade baren, tack till Tovah som fixade blommor och dekorationer, tack till Oliver som var extra gullig och ett extra stor tack till frun som gjorde allt detta med mig.

Goggi40almost
Buffé del ett…

Goggi40almost
och buffé del två!
Goggi40almost
En överraskad Göran precis när han fått träffa hela gänget.
Goggi40almost
Våra chili poppers!
Goggi40almost
En del av gästerna under tiden vi äter.
Goggi40almost
Gäster i uterummet. Notera den fina baren som serverades i en barnbadbalja! Ni ser även den fina nya glasväggen och våra nya fönster mot uterummet. Den halvfärdiga väggen ska kläs med panel och bli vit och fin.
Goggi40almost
Lite närmare vy av gästerna och en fru som vinkar i fönstret.
Goggi40almost
Efterrätt, The Mountain Crumble som serverades med vaniljvisp och Bergets Hovdessert (råkar vara samma sak som Abiskos Hovdessert :)), dvs marrängswiss gjorde på Vita Harens Chokladsås.
Goggi40almost
En pirat på berget. Notera resterna av chokladsåsen 🙂
Grattis i förskott ännu en gång Göran!!

Update: Här är lite fler bilder som Mattias har tagit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.