LTU Innovation

Efter lunchen bar det iväg ner till universitetet för invigningen av LTU Innovations nya lokaler. Där fick jag en bra demo av Johan på BehavioSec och jag pratade en massa med trevliga människor. Intresset för att kommersialisera resultat från anställda på LTU är inte det högsta tyvärr. Varför? Är folk för bekväma i sina nuvarande jobb? Är det självförtroendet som sviktar? Det är i och för sig inget speciellt för universitetsanställda utan jag tror svenskar är lite väl bekväma ibland. Ett tankesätt jag hört ett par gånger är: nja jag har en bra lön (säg 40K) och frun har en nästan lika bra lön (30K) så varför skall jag säga upp mig och ta risken och driva ett företag. Hur kan vi ändra på denna uppfattning? Bör vi ändra på det? Det säga att vi är ett land med många uppfinningar men väldigt få innovationer (innovation == att man kommersialiserar sitt påhitt). Skall det vara så?

En reaktion på ”LTU Innovation”

  1. Hmm,
    Har familjen 40+30K i månadslöner så är det inte svårt att lägga undan stora pengar varje år, i vilket fall mer än 150K.
    Gör det något år och investera med god avkastning (förslagsvis aktier), så har man tillräckligt på hög för att klara flera år med mycket liten inkomst. Om den ena maken behåller sitt jobb så räcker det hur länge som helst.
    Jag tror att det är annan slags bekvämlighet än ekonomisk som påverkar.
    Det finns mindre arbetskrävande sätt att kommersialisera än att starta eget företag, till exempel att licensiera sin uppfinning till existerande företag. Jag hoppas att LTU Innovation kommer att hjälpa till även med det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.