En katastrof: Mayak – Маяк

Över 45 år har har Mayak utsatt människor för 20 gånger mer strålning är offren för Chernobyl utsattes för!

Mayak är en fabrik i Ryssland för att ta hand om använt kärnbränsle och tillverkning av bland annat plutonium. Det sägs att av världens kärnvapen är det radioaktiva materialet tillverkat för 40% av dessa i Mayak. Mayak fabriken startades 1945 av Stalin i försök att snabbt få igång kärnvapentillverkningen i Ryssland.

När man tillverkar plutonium och andra radioaktiva produkter får man en del biprodukter och man måste ”lagra” någonstans. Mellan 1948 och 1956 dumpade man detta avfall rätt ut i floden Techa och senare ut i sjön Karachay som idag fortfarande används som dumpningsplats. Anledningen till att man slutade dumpa i floden var att människor blev sjuka och förgiftade i byarna längst floden och helt enkelt dog.

I en by, Muslyumovo bodde det då 6000 människor och istället för att evakuera dem så satte man upp taggtråd runt stränderna och sade åt befolkning att hålla sig borta. Man talade inte vad som var fel och snart så började folk plocka ner taggtråden och använda floden igen. Det var helt enkelt för dyrt att flytta alla människor! Inte förrän 1989 medgav Ryssland vad som gjordes där och då fick invånarna veta varför de blev så sjuka.

I slutet av 1950-talet sattes det upp skyltar som sa att billister skulle hålla fönstren stängda och inte stanna sin fordon när de körde genom området. Information om dessa skyltar nådde västvärlden och området blev målet för spionplanet U-2 i maj 1960.

Sjön Karachay är idag en av världen mest förorena platser och enligt vissa så skall 1 minut vid stranden vara tillräckligt för dödlig dos radioaktivitet. Det radioaktiva vattnet och salter ”äter” sig ner genom marken med ca 80m per år och kan nå vattensystemet för Irtysh området. Mer info. Sjön innehåller idag 120 millioner curie radioaktiva partiklar, vilket råkar vara lika mycket som släpptes ut från Chernobyl. Till detta kan nämnas att Mayak har stora dammar med lagrat radioaktivt material. Enligt ryska regeringsrepresentanter så utgör området och fabriken ingen miljöfara, förutom om det skulle komma en orkan som kan blåsa vattnet ett antal kilometer bort. Det händer ”bara” en gång per 300 år!!

Under åren har det skett antal olyckor pga Mayak och här ett axplock:

  1. 1957 fick en kyltank sönder och tiotusentals ton av kärnvapenavfall exploderade med en kraft av 75 ton TNT och 740 peta-becquerel släpptes ut i luften. 200 människor dog direkt, 10000 blev evakuerade och 470000 blev utsatta för radioaktiv strålning. Fat Boy som släpptes över Hiroshima var ”bara” 280 gånger starkare.
  2. 1968 gjordes experiment med rening av plutonium och de lyckas helt enkelt klanta till det hela och blanda fel vätskor. Det blev en blixt och stark värmeutveckling. Byggnaden evakuerades och senare när radioaktivitetskontrollanten och skiftschefen kom dit så lurade skiftschefen bort kontrollanten och hällde helt enkelt ut den radioaktiva vätskan i avloppet. Det ledde till att han blev utsatt för en dödlig dos av radioaktivitet och ytterligare förorening av området. Skiftschefen nominerades 1994 till Darwin priset.
  3. 1967 torkade sjön Karachay ut och radioaktivt damm blåste ut över stora områden.
  4. Översvämning av sjön Karachay har förorenat omgivningarna.

Greenpeace har satt satt upp en site som bara handlar om området runt Mayak och där kan man läsa de mest otroliga historier. T.ex. om Gusmanov som 1974 började få ont i benen pga av vad han senare fick reda på var överexponering av radioaktivt material. Han ombads plöja om fälten vid Kurmanova där man evakuerat befolkningen. Han fick en vit bomullsrock för att skydda sig medan han jobbade och när han var klar så tog polisen rocken och sa att det var förorenad. Där stod Gusmanov med sina vanliga kläder och sin radioaktiva traktor. Gusmanov dog 2001 och innan dessa hade fru, mamma och sykon all dött av cancer. Hans två barn föddes sjuka. Gusmanov’s historia är bara en av många. Kostia t.ex. föddes med Downs syndrom och hans fingrar var ihopväxta eftersom hans mamma hade simmat i den radioaktiva floden.

I Chelyabinsk museet för embryologi finns en morbid samling med embryon och foster:

200810122013.jpg 200810122043.jpg 2008101220432.jpg

De har dumpat radioaktivt avfall i sjön sedan 1951 och otroligt nog fortsätter göra så än idag. Fram till 2000 hade ca 3000 ton radioaktivt material hanterats i Mayak och 2001 röstade Rysslands Duma igenom ett förslag att man skulle importera 20000 ton från bland annat 14 Europeiska länder plus att antal andra runt om i världen.

Mayak arbetar med planer på att täcka över Karachay men det kostar massor med pengar och för att finansiera detta så måste de göra det de gjort i 50 år, dvs ta hand om radioaktivt material och i sin tur leder till ytterligare förorening av sjön och området. Om Ryssland tar emot 20000 ton radioaktivt material skulle de få in 21 miljarder USD men frågan hur mycket skulle gå till att ta hand om miljön och hur mycket till annat. Mer info…

Allt material till detta inlägg har jag, Peter Parnes hittat på Internet och självklart skall man vara källkritisk och jag överlåter till läsaren att själv bedöma vikten av det jag skrivit här. Kontakta mig gärna för mer information. Själv fick jag upp ögonen för detta världsproblem när jag läste boken The Last Oracle av James Rollins för några månader sedan. Boken är från 2008 och innehåller vad författaren innehåller mycket lite påhittade fakta. Rekommenderas varmt. Det finns faktiskt inte så mycket information som man kan tro på Internet om detta problem och detta område och många artiklar innehåller samma information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.