FRA lagen?

OBS DETTA ÄR MINA PRIVATA ÅSIKTER OCH HAR INGET MED MINA ARBETSGIVARE ATT GÖRA!!!! OBS
Sitter här på en lördag och funderar på FRA lagen… funderar kanske var ett starkt ord, jag råkade för en stund sedan komma över ett inlägg om att det var protest mot FRA-lagen i Malmö. Vem bryr sig? Skillnaden just nu är ju bara att det försöker göra lagligt vad de redan gjort i många år.
Försvarets Radio Anstalt och Sverige har i många år samarbetat med USA gällande signalspaning och bara det kan fundera på om det förenligt med en neutral nation. Fast å andra sidan så var det länge sedan Sverige var neutralt,eller hur? Mer om det nedan… Redan 1957 var Sverige första land i västvärlden som upptäckte Sputnik 1 och vad är det första FRA gör då, jo talar o det för USA! Men det är ju inte så konstigt eftersom vi lever i en marknadsekonomi och information är en vara som går att sälja. Vi säljer den till USA och får något annat i retur. Vad är väl den egentliga intressanta frågan?
Hur var det nu med neutraliteten då? Sverige har i flera olika situationer varit duktiga att vända kappan efter vinden men det som gör mig mest upprörd är allt samarbete med Tyskarna under andra världskriget då Sverige bland annat stoppade alla judar att få resa in i Sverige, dvs vi följde Tyskarnas direktiv att stoppa alla med ett “J” stämplat i sitt pass. Visste ni förresten att poliser i Luleå fick medaljer av Tyskarna för att de var så snälla och hjälpte Tyskland under kriget?
Tillbaka till FRA då…. tror ni kryptering spelar någon roll? Tror ni FRA samarbetar med NSA eller liknande organisation i USA? Tror ni att FRA samlar in signar som de tror innehåller “konstig” information, skickar över de till NSA&co och får tillbaka det antingen det dekrypterat eller med indikatorer på om det innehöll “konstigheter” eller inte? Det som vore riktigt intressant vore att få reda på vilka dekrypteringsresurser de har i form av hårdvara och algoritmer. Jag har lite teorier om NSA och dess resurser också men det får vi ta i morgon för nu måste jag iväg! Skall förbi jobbet och hämta lite “Blinky Pins” så jag göra extra reklam för Google på kalaset idag.

One thought on “FRA lagen?”

 1. Det var väl lagligt tidigare också men då under “krigslagar” , dvs t.ex “Förordning (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap”.
  Sen pratars det mycket om NSA, men det är nog http://www.intelligence.gov som NSA är en del av som man skall vara uppmärksam på.
  http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._intelligence_community anger den officiella budegen till “The U.S. intelligence budget in 2007 was $43.5 billion”
  http://www.nro.gov och http://www.nsa.gov är dock de som gör av med mest pengar på teknik (antagande)
  Intressanta kommentarer:
  http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Orion_(A201)
  – She was built with extensive support from the United States National Security Agency.[2]
  http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Carlskrona_(M04)
  – HMS Carlskrona will replace HMS Orion as the Royal Swedish Navy’s intelligence collector (AGI).
  Örjan
  ps se:
  http://gemensam.hemmansgatan.com/index.php/2008/06/16/signalspaningslagen-fra-lagen/

  “People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf”
  – George Orwell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.