Hur gör man den perfekta koppen kaffe?

Här är en bildserie där jag pressar hemmarostat kaffe i en Aeropress. Under varje bild beskriver jag vad som händer och vad som är speciellt i just det steget.

Aeropress är bara en av flera metoder vi använder för att tillaga kaffe på Lustigbacken 3.

Någon som är sugen att prova hemmarostat kaffe från Lustigbacken 3? Vi levererar både hela och malda bönor. Kaffet rostas på beställning så det blir extra färskt. Maila oss på peter@parnes.com om du är intresserad!

15g kaffebönor är perfekt till en koppa kaffe. Kaffet är rostat hos oss i en Bullit R1 (Kaffegrisen) och det har vilat i 9 dagar i frysen. 9 dagar kan tyckas länge men i detta fall så blev det utmärkt. I normala fall brukar jag rekommendera 4-5 dagars vila.

Kaffet mals för hand i en japansk Hario Skertorn. Här hittar ni en kort film från tillverkaren. Denna kvarn har varit med mig på många resor och har burits med många mil i fjällen (utan glaskoppen). Funkar perfekt fortfarande.

Här är det malda kaffet. Lite grövre malt än för espresso.

Här är själva kaffeverktyget, Aeropressen! Denna är säkert 20 år gammal nu och fungerar fortfarande kanonbra. En Aeropress pressar vattnet genom kaffet och man måste ta i ordentligt när man pressar. Den gör att det blir ett högre tryck mot kaffet än med en presskanna, dvs., samma princip som en espresso.

Här är kaffet i Aeropressen. Notera att verktyget står upp och ner. Detta är för att kaffet ska kunna dra längre. Mer om det nedan.

Här är själva filtret som kaffet ska pressas igenom. Som ni ser så är det begagnat och det är för att fettet från kaffet ger en extra god smak till kommande koppar. Jag använder samma filter ca 5 gånger och diskar det efter varje kopp.

Kaffet ska drickas ut ett varmt kärl och jag föredrar små glas. Här är det fyllt med kokhett vatten precis innan jag häller på vattnet på kaffet.

Jag blöter ner filtret innan det sätts på Aeropressen. Det gör inget att lite bubbligt i mitten, bara det täcker hela formen.

Nu är det dags att tillaga kaffet och vi häller på 120g varmt vatten. Vill man ha starkare kaffe så kan så klart minska mängden vatten. Jag brukar variera mig ner till ca 70 g vatten. Efter vi hällt på vatten så blandar vi om kaffet för att kommer det att klumpa sig i botten och sedan låter vi kaffet dra exakt 90 sekunder.

Här ser ni varför den ska vara upp och ned för att annars börjar kaffet rinna genom filtret direkt. Att tillreda kaffet upp och ned i en Aeropress kallas “The Swedish Way”. Det blir helt enkelt starkare så.

Så här ser kaffesoppan ut. Bubblig och fin. 🙂

På med filtret med vi väntar på att kaffet drar i 90 sekunder.

När kaffet dragit färdigt så vänder man hastigt verktyget rätt väg direkt över ett glas (eller en mugg om man föredrar det), men töm glaset på det varma vattnet först.

Nu pressar man på ordentligt. Här får man ta i ordentligt och nästan lägga sig på Aeropressen. Man får se upp så att kraften inte blir sned för då kan det hela ramla och kaffet rinna ut. Hemska tanke!

Mot slutet skapas ett vakuum som kan vara svårt att pressa ut och då får man dra bak toppdelen litegrann och pressa ned igen. Jag pressar ändra ned i botten medans andra avbryter när vakuumet tar emot.

Färdigt. Beroende på kaffesort får man också ibland lite skum (creama).

Här ser ni pucken med pressat kaffe.

Det färdiga kaffet. Drick det direkt medans det är hett men svep det inte utan smutta långsamt. Temperaturen kommer att ändras under tiden du dricker och med den också smaken så att det underbara kaffet kommer till sin rätt.

Så här pigg och glad blir man av hemmarostat kaffe!

Frågor och funderingar? Hör av dig!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.