Integration av AI-verktyg i våra dagliga digitala verktyg underlättar vår vardag

Framtidens skola i stil av Vincent van Gogh. Bild skapad av en AI-hjärna.

Microsoft investerade redan 2019 10 miljarder SEK (1 miljard USD) i OpenAI, företaget bakom ChatGPT och enligt nyheterna de senaste dagarna ska de nu investera ytterligare 100 miljarder (10 miljarder USD). Det visar hur starkt de tror på detta område.

Vidare kommer det andra företag som försöker göra samma sak som OpenAI och det senaste är företaget Anthropic med produkten Claude. Anthropic har bara visat att deras produkt finns och lite snapshots från när den används men den är inte tillgänglig ännu mer än i en stängd beta. Det företaget har bara 7 miljarder sek (700 miljoner USD) i kapital.

Som redan skrivits tidigare så kommer OpenAI att släppa sin nästa generation av den underliggande AI-hjärnan GPT i version 4 under våren. Den ska vara tränad på 571 gånger mer data än den nuvarande GPT 3.5. Det betyder inte per automatik att den blir 571 gånger bättre men den kommer att kunna mer och bli ännu mer kraftfull.

Integration

Ser vi framåt kommer AI-verktyg som ChatGPT med flera att dyka upp integrerade i våra vardagsverktyg. Redan idag kan dessa nyttjas som icke officiella plugins men jag kan inte rekommendera dem eftersom användaren då potentiellt delar med sig av allt de skriver till okända.

Verktyg som ChatGPT är kraftfulla och kan hjälpa oss men det är först när de integreras med våra vardagsverktyg som det de blir verkligen användbara.

Jag använder själv GitHubs CoPilot för att hjälpa mig med programmering och jag får förslag direkt i editeringsverktyget. CoPilot läser hela tiden vad jag skriver och kommer med förslag. Så kommer det också att bli för våra övriga verktyg.

Sökning

Microsoft har annonserat att de ska integrera ChatGPT i Bing (Microsofts sökmotor). Exakt hur detta kommer att se ut få vi se i mars men jag använder redan idag ChatGPT för en del frågor som jag tidigare gjorde som sökningar via Google.

Jag är övertygad om att det kommer att påverka marknaden för vilken sökmotor vi primärt använder och det skrämmer så klart företag som Google som redan skapat en Code Red för hur de ska bemöta detta hot.

Office

Microsoft (det blir mycket Microsoft just nu) har också annonserat att ChatGPT ska integreras i Office-verktygen. Som jag skrev ovan om CoPilot är det först när det integreras som det blir riktigt kraftfullt och så är det också med ChatGPT + Office.

Tänk er att ni skriver en text och ni får kontinuerligt förslag på text att lägga in. Förslagen dyker upp integrerat i editeringen och du trycker bara t.ex. tab för acceptera textsnutten och gå vidare. Jag vet inte om det är så det kommer att fungera men det är så jag skulle gjort det själv.

Självklart kommer det att integreras på en högre nivå också där du inte börjar skriva texten utan du be ChatGPT-Office göra det åt dig och du får ett nästan färdigt dokument som du kan titta igenom och förbättra där det behövs. Här pratar vi inte bara layout och grundläggande text utan hela färdiga rapporter utifrån de indata du skriver in.

Tänk er vidare i PowerPoint där du ber ChatGPT-PowerPoint göra en presentation åt dig och du får en färdig stomme för en presentation. Medan du lägger in din egen text så skapar en bild-AI-hjärna illustrationer baserat på det som du skriver på respektive slide.

Nyckeln här är just integrationen. Dvs., jag ber inte om hjälp från AI-hjärnan utan den är med och hjälper mig hela tiden.

Förändring av vår vardag

ChatGPT och liknande verktyg kommer att hjälpa oss i vår vardag, både privat och på jobbet/i skolan. Genom att dessa AI-verktyg integreras i våra vardagsverktyg kommer vi att lösa uppgifter snabbare och få snabbare hjälp när det behövs.

Initialt kommer vi att se dessa integrationer i specifika produkter pga de mycket höga kostnaderna att skapa, underhålla och driva de olika hjärnorna med dessa kostnader kommer att falla starkt under de kommande åren vilket betyder att vi får se denna extremt kraftfulla funktionalitet i många nya verktyg och inom nya områden.

Jag ser verkligen fram emot att dessa AI-hjärnor integreras i våra vardagsverktyg och de blir tillgängliga överallt.

Ps. Missa inte seminariet om ChatGPT och lärande idag 1630-1715!

En reaktion på ”Integration av AI-verktyg i våra dagliga digitala verktyg underlättar vår vardag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.