Gästblogginlägg 4: Hur får vi fler män som arbetar för ett jämställt samhälle?

 Hur får vi fler män som arbetar för ett jämställt samhälle?

skor

Jag tror starkt på att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter i samhället oberoende vilket juridiskt kön de har. För att få en balans inom teknik- och IT-yrken så behöver något göras. Inom IT-området är det idag max 30% yrkesverksamma kvinnor. Detta om vi räknar brett vilka yrken som ingår i IT-området och ser vi på t.ex. ren mjukvaruutveckling så är det max 20% kvinnor. Vi ser också att många av dessa kvinnor lämnar utvecklingsrollen tidigt.

Inom utbildningar som hör till IT-kärnområdet så ser vi idag nationellt att det är max 10% kvinnor som studerar inom dessa utbildningar. På Teknik-programmen på gymnasiet så ligger siffran på ca 20%. Undersökningar och egen erfarenhet visar att upp till ålder 11 eller 12 år är det ingen skillnad i intresset i teknik mellan könen men sedan händer något. Det är inte längre coolt att tycka om att hålla på med teknik, spela datorspel etc. för tjejer. Paradoxalt är tjejer som spelar datorspel oftast mer populära bland killar men desto mindre populära bland tjejer.

Jag och Agneta Hedenström har de senaste åren lagt ner väldigt mycket tid på olika jämställdhetsprojekt. På Luleå tekniska Universitet startade jag i början av 2015 projektet #include för att dels hjälpa de kvinnor som finns inom programmen Datateknik och Elektro- och teknisk fysisk att stanna kvar inom utbildningarna genom främst sociala arrangemang där de yngre studenter får umgås med de äldre studenterna samt få träffa kvinnliga alumner.

Sedan har vi arrangerat ett stort antal events för att locka yngre tjejer till teknik. Så sent som för tre veckor sedan arrangerande vi på LTU under ledning av Agneta Hedenström tillsammans med Luleå Makerspace och med ekonomiskt stöd från Google en heldag på LTU där 68 tjejer (vi hade 75 anmälda) i ålder 10-15 år fick prova på att programmera mönster för brodering på en brodyrmaskin, skapa sin egen VR-miljö via verktyget Unity, skapa ett eget spel och skapa ett lysande enhörningshorn med mera. Mycket uppskattat av deltagarna. Redan veckan efter drog vi igång Unga Makers som jag bloggade om förra veckan och vi fick där 50/50 deltagande mellan könen. Dvs., ett större event bara för tjejer visar på möjligheten och lockar till balanserade events. Ps. Är du ett företag som vill stötta detta arbete ekonomiskt så hör av dig så kan vi fixa ännu mer, för mer behövs verkligen!

makertjej161016-11

Inom vår förening Luleå Makerspace har vi ca 37% kvinnor vilket känns ganska bra då vi primärt sysslar med tekniskt skapande. Målet är dock 50%! Inom föreningen arbetar vi även med att skapa förebilder och kör en serie träffar under namnet MakeHer där vuxna kvinnor får träffas utan barn och män som “stör” (nästa träff är 7/12 om någon kvinna är intresserad!).

Tillsammans med Luleå Kommun arbetar vi också på att lyfta unga kvinnor som Tovah som en förebild för andra i samhället.

lms2
Jag får ofta frågan när vi ska ha event för bara killar och jag brukar svara att när vi har ett samhälle med för många tjejer som är intresserade av teknik så fixar jag det!

Samtidigt har jag under de senaste årens arbete fått en del motstånd just för att jag är en man. Jag har blivit exkluderad flera gånger från att tala om jämställdhet på större konferenser för att jag är man.  Tittar vi på många av de olika events som genomförs runt jämställdhetsfrågor i Norrbotten och nätverk som arbetar för jämställdhet så är det främst kvinnor som är aktiva. Inom genusnätverket inom LTU är ca max 10% män. Var är männen?

På min primära arbetsplats SRT på LTU fick jag av en kollega nyligen höra att allt ska vara så politiskt korrekt (PK) och att det spelar väl ingen roll vilket kön en person har. Mannen som sa det hade så klart helt rätt, det spelar ingen roll DOCK sa han detta i en kontext där han menade att vi inte behöver göra något. Detta på en arbetsplats med i princip bara män.

Får jag som som man arbeta för jämställdhet i samhället? Är vi män välkomna in i jämställdhetsarbetet? Är det OK att arbeta med dessa frågor utan att andra män ska titta snett på en? Hur får vi fler män att våga arbeta för ett jämställd samhälle? Vad tycker du?

Ska vi få ett jämställd samhälle så måste både män och kvinnor vara med i jämställdhetsarbetet!

/Peter som verkligen tror på att alla i samhället ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter oberoende juridiskt kön!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.