10 Mar

Jämställdhet i Skellefteå: Från idé till prototyp med modernt skapande för fler kvinnor inom IT-området. 170309

170309 var jag och Agneta Hedenström i Skellefteå på inbjudan av KVIST och presenterade vårt arbete runt att få fler tjejer i alla åldrar intresserade av teknik. Här är vår presentation.

Uppdatering: Det blev en artikel i Norran också: ”Professor på besök i Skellefteå ”Skaparkulturen kan väcka teknikintresse hos tjejer”

04 Jan

Lynda.com: Unity 5 2D Essentials Training 2016

Avslutade igår kursen ”Unity 5 2D Essentials Training 2016” på lynda.com. Detta var den första helt kompletta Unity-kursen som jag gått efter lite korta tutorials på unity.com. Jag valde just denna eftersom vi har gratis access på LTU till alla kurser på lynda.com (som är LinkedIns lärplattform och ägs av Microsoft).

I denna kurs får man lära sig göra ett 2D-spring-spel (sådana som finns i tusentals online och på AppStore). Kursen riktade sig till nybörjare och gick på ett bra sätt igenom olika delar av Unity-miljön igenom hela kursen (till skillnad från att gå igenom allt i början).

Mitt resultat blev en lite egen variant av SuperZobieRunner som man fick utveckla i kursen.

Som datalog gillade jag att i denna kurs så går det inte bara ut på att få klart ett spel utan också att göra ett effektivt spel genom att t.ex. återanvända objekt (istället för att kasta och skapa nya).

Kursen är gjord för Unity 5.4 och nästan allt fungerar rakt av. En enda sak fick jag leta lite på nätet efter hur man löste (return false i en IEnumrator heter Yield Break i 5.5 och inte yield return false som kan kan tro).

Kursen visade på nyttan med att dela upp sin kod i många olika små-skript som sedan kunde enkelt återanvändas mellan objekt i spelet.

Tempot och språket i kursen är mycket bra. Jag körde alla filmer på 1.25*normal hastighet men pausade lite här och där när jag skulle skriva in ”mycket” kod.  Jesse Freeman som är läraren gör ett mycket bra jobb med denna kurs.

Till kursen hör också filer med snapshots på spelet efter varje kapitel så blir något fel kan man titta efter hur det borde vara.

Som fortsättning finns det flera korta och långa kurser. T.ex. direkt efter kan man ta en kurs om hur man använder Git och Unity Cloud Build, hur man gör en Map-editor, gör mer avancerade spel som direkt bygger på de kunskaper man bör ha fått från denna kurs.

Hade jag inte fått denna kurs gratis via en site-licens hade jag nog aldrig valt den men gratis är ju gott, även om det är jobbet som betalar och jag kunde ha köpt någon annan mer populär kurs.  Denna rekommenderas varmt dock! Skoj och lärorik kurs.

04 Jan

SuperZombieRunner – spel

Det blev ett litet spel så här dagarna efter nyår: SuperZombieRunner. Det mesta kommer från en kurs men jag har gjort lite små-tweaks i spelet för att lära mig och göra det spelbart.

Vill ni prova så finns det här. Spelet fungerar bara i webbläsare på desktop just nu. Sorry alla mobiler…

Kontrollerna är mycket enkla: Tryck var som helst för att hoppa (ja dubbelhopp fungerar också).

Källkod på Github.

Mitt high-score är 1:54. Kan du slå det?

16 Dec

Medborgardialog om Porsön – artikel

Igår var det en imponerande samling politiker och tjänstemän som mötte Porsöborna för en medborgardialog. Jag fick svar på några av mina frågor men långt ifrån alla. Vissa gick därifrån med starka förhoppningar om en positiv framtid gällande utvecklingen av Porsön medan jag är lite avvaktande. Det som kommer att hända inom kort sikt är att ”muren” i PorsöC ska bort och det ska städas och göras lite snyggt där under våren samt det ska komma upp lite ny belysning. Sedan samlade kommunen in en massa förslag på åtgärder och de två viktigaste som jag tycker borde prioriteras är att en aktivitetsgård skapas med en verksamhet för Porsöbor i alla åldrar, dvs. inte bara en lokal man kan boka utan där det också organiseras saker samt att en ordentlig plan skapas så att det inte blir bara duttande här och där. Sedan är vissa förslag kanske lättare att genomföra än andra som t.ex. att ställa tillbaka skaterampen som flyttades bort för några år sedan till platsen nedanför höghusen som nu mest är en soptipp.

Självklart hamnade just jag i tidningen igen. Det måste vara för att jag är så duktig på att gnälla eller något :/