Recently in Travel Category

Jag och Agneta Hedenström blev intervjuade gällande vår SXSW Education-resa.

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 
Gästbloggar lite åt Dagens Media om SXSW tillsammans med andra från Luleå. Läs det här.
| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 
Jag och 5 rektorer från Luleå har hamnat i Austin, Texas för att delta i SxSW Education, SXSWedu. Dag ett av konferensen är avklarad och det första intrycker är tyvärr besvikelse. Jag hade ställt in mig på en stor "full" konferens där man fick slåss för platserna och en massa människor. Det är så stora SXSW Interactive har beskrivits för mig. Istället håller vi till i en gigantiskt konferenscentra där för få deltagare gör att det känns glest och öde. 

Sessionerna är många parallella men tyvärr så är det svårt att hitta några riktiga guldkorn. De sessioner jag deltog i var samtliga väldigt ytliga och känslan av att "jag kan ju redan detta" infann sig om och om igen. Jag trodde det skulle vara mera djup men instället är det väldigt mycket intro med t.ex. demonstrationer av CS Unplugged, Python och Raspberry Pi, hur man jobbar med iPads i skolan med mera.... 

Stopp nu... såååå dåligt var det inte under första dagen. Visst finns det intressanta sessioner och intressanta människor här. T.ex. sessionen om en flickskola där de infört Making brett och visade om och om igen att ett Makerspace gjorde att tjejerna på skolan kunde realisera sina tankar. Fritt citat: 

"Before we had a Makerspace, there was no point in trying to invent new things. With the Makerspace I can try to actually create my ideas and show them for real." 

Det är ju lite spännande eller hur? Genom att Makerspacet finns på skolan så kan eleverna realisera sina idéer och skapa nya saker. They get empowered. Mycket viktigt. 

Eller killarna som driver en svindyr sommarskola där man betalar närmare 10000 för en vecka och lär sig saker som att programmera, göra film, etc. De har 22 kontor över USA och Canada och verkar leva gott på det fastän de bara har aktivitet på sommaren. De får elever främst Nordamerika men även lite rikare elever från Europa som skickas dit av sina föräldrar. Fascinerande. 

Träffade lite trevliga människor, lärare och lärarstudenter. En kul sak i USA är att folket folk direkt tar kontakt. De pratar i rulltrappan eller kommer och sätter sig vid ens bord på lunchen även om det inte är fullt överallt. Mycket trevligt. 

Nu är det dags att stiga upp i vårt supermysiga hotell, The Pearl och äta frukost. Hotellet har 10 rum och det är som att bo hemma hos någon. Massor med mysiga prylar, en lounge med mera. Mycket familjärt och ligger i ett område där man kan gå ute på kvällen (till skillnad från mina kollegor som hamnade i ett stoooort hotell på fel sida av motorvägen med massor av uteliggare så de vågar inte åka lokaltrafiken). 

Mer kommer senare men nu måste jag äta.... Ha det bra! 

Här är jag och Agneta och den obligatoriska fotoväggen! 

SXSWeduDay1PeterAgneta.jpg

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Idag har jag haft en mycket bra dag på konferensen NDL14, Nya digitala lärmiljöer i Karlshamn. Jag och Agneta Hedenström var inbjudna talare att prata om Skapande som drivkraft i skolan samt hålla en workshop om hur Skapande kan genomföras i skolan. Mycket intressant konferens med ca 120 deltagare. 

Gillade att det var korta föreläsningar samt flera parallella workshoppar som deltagarna fick välja mellan. Jag och Agneta höll som sagt i en workshop på 1h som hade ca 10 deltagare och denna timme gick mycket fort.

Detta upplägg på konferens bör vi definitivt ta med oss tillbaka till Luleå och upprepa på hemmafront. Konferensen var helt gratis för deltagarna men utställande företag fick betala för att visa upp sig men samtidigt gick kommunen in med finansiering för att just kunna hålla den gratis för att möjliggöra för "alla" som vill att kunna delta. Hur ska man annars kunna skapa en kraftsamling? 

Speciellt kul att bli inbjuden till att tala i andra änden av landet för det betyder att vi gör något rätt och vårt arbete uppskattas. I Luleå verkar det inte vara lika lätt tyvärr.  

Här är våra bilder som vi använde under föreläsningen.

Vi fick chansen att träffa rektorer, lärare, studenter och företagare och det är alltid spännande att få träffa nya människor. Många bra nya kontakter. Jag gillar dessa mindre evenemang där man verkligen får chansen att prata med människor och faktiskt har en chans att hitta dem igen under eventet. 

Intressant var också att få träffa Alexander Aurelius från Vinnova och prata om framtida satsningar inom detta område. Fick ett mycket bra uppslag för samarbete med Vinnova. Tack! 

Vidare är det en imponerande uppställning bakom digitalisering i skolan som de lyckats få ihop i Karlshamn där kommunen och BTH står bakom och stöttar Netport Science Park i detta arbete med att stärka regionen runt IKT i skolan. De talar till och med om en professur i IKT i Skolan och det ska bli spännande att se om de får ihop det.  

Imponerande uppställning av Karlshamn och mycket bra jobbat Niclas Melin med att dra ihop detta evenemang! Ser verkligen fram emot att få jobba vidare med er inom dessa frågor! Känns som om Luleå har en del att lära av lilla Karlshamn i att kraftsamla i denna viktiga fråga. 

/Peter på ett flyg någonstans över vårt långa land... 

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Snart tid att ta tåget mot Luleå igen. Dock smider vi redan planer för nästa längre uteaktivitet. Kanske tältning i närheten av Luleå i början av Juni? 

Sedan blir det nog midsommar i Abisko också. 

Har ni några bra naturplaner?

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Åker tåg i lugnan ro. Skönt att vara iväg mot Abisko. Solen skiner så härligt där ute och det är verkligen vår uppe i norr nu också. 

I Abisko är det också varmt och vi får se hur mycket skidor vi kan åka. Hörde från Chad som bor i Turisten att han han har gjort sin sista skotertur över träsket för det är för blött. Jokken ska vara ganska öppen den också. Självklart blir det härligt ändå. Vi är inbokade i rum bästa rummet, 67 och som alltid så blir det underbar mat (aldrig blivit besviken tidigare). 

Vet ni om att det snart är sommar?

Vad gör ni alla där ute idag???

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Ett hotell som man inte behöver bygga upp varje.  Det låter som en ganska smart idé. 

Ett hotell som smälter och måste byggas upp igen varje år känns som en ganska dum idé egentligen. 

Nu är det dock så att det finns massor med människor som tycker att det inte alls är en dum idé och gärna betalar en massa pengar för att få sova i ett rum av snö och is. 

Det är Ishotellet och där var jag idag. Jag tycker det är ett ganska coolt ställe men jag är inte så övertygad om att jag skulle betala så mycket för att sova där. 

Nu är det så att jag faktiskt har sovit där för två år sedan. Det var en ganska skoj upplevelse, om det nu inte varit för att jag blev magsjuk då förstås men det är en annan historia. 

Jag måste erkänna att jag imponerad av hur Yngve Bergqvist byggt upp verksamheten där med flera olika företag som köper tjänster av varandra inom en stor koncern. Företaget som tillverkar isglas och sedan säljer dessa till baren och restaurangen. Bolaget som "skördar" och lagrar is etc. 

Imponerande projekt och en otrolig tillgång för Norrbotten. Ishotellet är en riktig pärla och ett besök rekommenderas varmt, eller kanske kallt, även om det är hutlöst dyrt. Bara att få komma in och titta kostar 300:-, en drink i ett isglas kostar 120:- (påfyllning bara 80:-). 

Detta var en del av en jobbresa i team building anda och det var mycket skoj. Många bra diskussioner även om det blev lite väl mycket tid i bus (ca 10h buss på två dygn). 

Tack LTU. 

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Nu tar jag barnen och åker en sväng till Abisko! Tjoflöjt!

| | Comments (0)
 

Tänkte skriva något inspirerande men ni får hålla tillgodo med ett hej från Arlanda! Hej!

Om någon undrar så kommer jag hem vid 0030!

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Är det inte otroligt att man på bara några dagar i en lugn miljö så enkelt kan hitta sitt inre lugn och få fokus i livet? Det känns helt underbart efter 4 dagar i Abisko och jag ångrar verkligen att jag inte lyckades komma iväg tidigare i vinter.

Gällande ångra sig.... jag strävar verkligen efter att vara här och nu och som jag skrev igår så tror jag jag har hittat min nyckel (eller i alla fall en av dem) och det är att fråga sig själv vad meningen med livet är just nu i denna stund, till skillnad från att fråga sig vad med meningen med livet är i stort. Det är en fråga man kan applicera alltid. T.ex. när man vaknar mitt i natten och inte kan sova så kan man fråga sig själv vad meningen med att ligga där i sängen är just då, jo sova så man blir pigg dagen efter. Kanske låter enfaldigt och simpelt men det är det som verkar fungera på just mig just nu.

Vad har det med att ångra sig då? Jo, i frågan vad meningen med livet är just nu så är det mycket svårt att komma fram till att man ska ångra sig och älta gamla saker om och om igen, eller hur?

När jag hittar mitt inre lugn (jag brukar tappa bort det och hitta det igen lite av och till) så kommer med det även kreativiteten och saker faller på plats på ett helt annat sätt. Som t.ex. nu när jag sitter på flyget till Stockholm (och sedan vidare till Heathrow) så är energin på en lagom nivå och med det kommer idéerna och texterna flödar (både jobb och privat) och det känns som om jag får mer gjort på 1h på planet än vad jag kan få på en hel dag i ett tråkigt kontor.

Nu sitter jag på Arlanda utrikes och väntar på att strax få gå ombord till flyget till London därifrån jag sedan ska åka bil i en dryg timme till Oxford. Ska bli kul att få se denna stad med så otroligt gamla anor. Ska förresten bo på detta tjusiga hotell: The Macdonald Randolph Hotel in Oxford. Hoppas man får sig en riktigt brittisk frukost (ja mat är en viktig del av mitt liv :)).

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

I eftermiddag bär det av på en plötslig resa till Skåne för på måndag är det dags för begravning av min kära lilla mormor som gick bort för några veckor sedan. Mormor, hoppas du har det bra var än du är just nu!

| | Comments (0)
 

Från oktober 2007 till december 2010 har jag via mina resor (utanför Luleå) genererat 16,472 kg CO2

Eftersom jag tror på en framtid på vår planet så skäms jag :(
2010 Total so far: 3,589 kg CO2
December, 1 trip = 244 kg CO2
This month
November, 1 trip = 0 kg CO2
October, 3 trips = 77 kg CO2
September, 1 trip = 41 kg CO2
August, no trips, we envy you.
July, no trips, we envy you.
June, 1 trip = 30 kg CO2
May, 1 trip = 1,987 kg CO2
April, 2 trips = 69 kg CO2
March, 2 trips = 592 kg CO2
February, 1 trip = 546 kg CO2
January, no trips, we envy you.
2009 Total: 859 kg CO2
December, no trips, we envy you.
November, 1 trip = 155 kg CO2
October, no trips, we envy you.
September, 2 trips = 194 kg CO2
August, 1 trip = 41 kg CO2
July, 3 trips = 75 kg CO2
June, 2 trips = 105 kg CO2
May, no trips, we envy you.
April, 1 trip = 40 kg CO2
March, 1 trip = 40 kg CO2
February, no trips, we envy you.
January, 1 trip = 205 kg CO2
2008 Total: 9,612 kg CO2
December, 2 trips = 529 kg CO2
November, 1 trip = 1,615 kg CO2
October, 1 trip = 205 kg CO2
September, 2 trips = 247 kg CO2
August, 1 trip = 213 kg CO2
July, 1 trip = 41 kg CO2
June, 3 trips = 3,140 kg CO2
May, 2 trips = 602 kg CO2
April, 1 trip = 488 kg CO2
March, 1 trip = 499 kg CO2
February, 1 trip = 1,867 kg CO2
January, 1 trip = 161 kg CO2
2007 Total: 2,411 kg CO2
December, 3 trips = 373 kg CO2
November, 2 trips = 1,538 kg CO2
October, 1 trip = 499 kg CO2
Total carbon for all your trips to date: 16,472 kg CO2
All of Dopplr's carbon calculations are provided by AMEE.

Screen shot 2010-12-18 at 11.07.33 AM.png
| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Packad och glad med 71kg packning. Nu drar jag till Vassijaure! Ha det!

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

I morgon bär det iväg till fjällen på Gubbe 2010.

Jag och J (inte Johanna) åker upp i morgon och hem på onsdag och på söndag ansluter U och åker hem tillsammans med oss. Vi ska bo i Vassijaure och som det ser ut nu så kommer vi att ha hela STILs hus för oss själva (48 bäddar ;)). Vi tänkte ha det som basläger och sedan gå dagsturer upp på fjället.

Jag satte en ganska hög ribba på maten (på samma höjd jag har hemma!!) och för att få ihop detta har jag kämpat ganska mycket denna vecka.

Idag åkte jag och Johanna och STORhandlade med cykel! Det blev ganska tungt men det är jag ju van vid som lever utan bil så det var bara positivt. Ett bidrag till bättre miljö*!

Kaffe rostade jag tidigare i veckan. 5 omgångar som vi ska mala i handkvarn (tack Göran!!) och pressa i 3 AeroPressar.

Äppelkaka bakade Johanna åt oss igår.

Köttbullar stor vi och stekte och bakade vi i grädda idag.

Bröd bakade jag under dagen (8 limpor varav 4 ska med till fjällen).

Paj (bacon och broccoli) gjorde jag idag.

Chilisås har jag fixat och kokat idag.

Packa gjorde Johanna mest och det har gått åt hela eftermiddag till det och kylvaror packas imorgon.

Till detta så har jag planerat och planerat om hela menyn några gånger och funderat fram och tillbaka vad vi ska ha med oss.

Detta är en effekt av att bo i eget hushåll på en plats där det inte finns någon affär. Jag försökte faktiskt få mina kollegor att vi skulle bo i Abisko med helpension istället men "det var inte tillräckligt på fjället" och då böjde jag mig för deras önskan. Hade jag vetat hur mycket extra jobb det skulle bli så skulle jag aldrig ha gått med på det utan tagit Abisko!!

Någon hemresa har vi inte bokat ännu pga att det sena tåget inte stannar i Vassijaure så mina kollegor tyckte vi skulle ta det tidigare till Abisko och sedan det sena därifrån 3.5h senare och hinna med en lunch och tur i Abisko också på vägen hem. Jag blir stressad bara jag tänker på det!

Plus att min kollega tyckte att jag skulle fixa windows och program på min dator åt honom också men det sa jag faktiskt nej till!! ;/

Nu kanske ni tänker att jag ställer för höga krav på maten och på mig själv men det ska ju vara gott också. Plus att man slipper alla halvfabrikat samt tillsatser i maten. Färskt är gott!

Är jag för medgörlig och snäll?

I morgon bär det iväg i alla fall och det är inte alls så dåligt som det kanske låter men nu har jag i alla fall ont i ryggen och är trött som en snuff!

* Tänk om alla lämnade bilen hemma en dag i veckan!!

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Idag blev jag medbjuden på premiärtur med grannens nyinköpta båt (tänkte först skriva "nya" men den är ju faktiskt nästan lika gammal som mig ;)). Jag drog med mig Oliver och vi åkte iväg till Bergnäset där båten står och sedan iväg ut på havet. Vi tog oss en titt på isbrytarna och följde sedan Sandön ut mot Junkön.

Tyvärr var det ganska mycket vågor utanför Sandön så det var mindre trevligt att åka där. Jag påverkades inte speciellt men Oliver blev helt apatisk och på vägen tillbaka så somnade han i min famn (även om han själv säger att han inte sov ;)).

Ute på Junkön bjöd jag på hemmabakad rödavinbärskaka och nymalet, hemmarostat kaffe vilket var mycket uppskattat (sa de i alla fall ;)).

Så, är jag en båtmänniska eller inte? Nja, båtmänniska är jag men jag skulle nog föredra att ha en segelbåt istället. Att bränna på och känna bensinångor är kanske inte min grej men det är ganska skoj att få komma ut på vattnet. Det roligaste var nog att sitta och snacka skit på Junkön :)


Båttur 20100829 - 1.JPG

Båttur 20100829 - 2.JPG

Båttur 20100829 - 3.JPG

Båttur 20100829 - 4.JPG

Båttur 20100829 - 5.JPG

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Denna resa var nog en av de bästa och mest avslappnade resor jag gjort på många++ år. Helt underbart helt enkelt och filbunke lugnet i kroppen satt i flera dagar, dvs. ett sådant lugnt som gör att man bara kan sitta still och filosofera utan att stressa upp sig för något alls. Underbart!

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4

Om någon där ute vill ha hjälp med att planera en resa till Abisko så hjälper jag mycket gärna till!!

Det blev många bra bilder som kanske redan sett men här är en på mig.

Abisko August 2010 Day 3 - 37

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Dag 4 var vår åka hem dag men eftersom vi skulle ta det sena tåget (1624) så var det ganska lugnt och vi började med en tur till Abisko Gränsförsvarsmuseum. Det var mycket intressant att läsa där!! Vid museet bjöd de på fika så det blev en tidig första fika och sedan gick vi nedåt jokken igen. Denna gång var målet att komma längst ut till delta.

Väl ute i deltat så blev det mindre trevligt för detta var visst en blåsdag på Torneträsk. Konstigt nog så ligger jokken och Turisten i vindskugga ofta när det blåser ner på sjön. Vi tog en kort fika, letade lite bland de vackra stenarna och sedan tillbaka till Turisten för lunch.

Efter lunch ville barnen gå ner till stenstranden igen men idag var det lite molnigare så det blev bara lite bad. Barnen och jag var dock mycket nöjda i alla fall för detta är nog jordens bästa plats!

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4

Abisko August 2010 Day 4 - 01

Abisko August 2010 Day 4 - 02

Abisko August 2010 Day 4 - 03

Abisko August 2010 Day 4 - 04

Abisko August 2010 Day 4 - 05

Abisko August 2010 Day 4 - 06

Abisko August 2010 Day 4 - 07

Abisko August 2010 Day 4 - 08

Abisko August 2010 Day 4 - 09

Abisko August 2010 Day 4 - 10

Abisko August 2010 Day 4 - 11

Abisko August 2010 Day 4 - 12

Abisko August 2010 Day 4 - 13

Abisko August 2010 Day 4 - 14

Abisko August 2010 Day 4 - 15

Abisko August 2010 Day 4 - 16

Abisko August 2010 Day 4 - 17

Abisko August 2010 Day 4 - 18

Abisko August 2010 Day 4 - 19

Abisko August 2010 Day 4 - 20

Abisko August 2010 Day 4 - 21

Abisko August 2010 Day 4 - 22

Abisko August 2010 Day 4 - 23

Abisko August 2010 Day 4 - 24

Abisko August 2010 Day 4 - 25

Abisko August 2010 Day 4 - 26

Abisko August 2010 Day 4 - 27

Abisko August 2010 Day 4 - 28

Abisko August 2010 Day 4 - 29

Abisko August 2010 Day 4 - 30

Abisko August 2010 Day 4 - 31

Abisko August 2010 Day 4 - 32

Abisko August 2010 Day 4 - 33

Abisko August 2010 Day 4 - 34

Abisko August 2010 Day 4 - 35

Abisko August 2010 Day 4 - 36

Abisko August 2010 Day 4 - 37

Abisko August 2010 Day 4 - 38

Abisko August 2010 Day 4 - 39

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Dag 3 blev lite av slappardag. Vi började med en tur upp på Njuolla med liften och sedan fika med utsikt över Abiskodalen några 100 meter från lifthuset (där uppe förstås). Jag hade tänkt mig en sen lunch men barnen blev hungriga och ville kommer ner till lunchen så vips så skulle vi ner.

Efter lunchen så lockade jokken så det blev flera timmars lugnt och vilt lekande nere vid jokken.

Återigen underbart väder. Solen sken och barnen badade. Vi byggde en luftbåt utav en ziplockpåse och mätte hur mycket sten den kunde bära (en hel del ;)).

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4

Abisko August 2010 Day 3 - 01

Abisko August 2010 Day 3 - 02

Abisko August 2010 Day 3 - 03

Abisko August 2010 Day 3 - 04

Abisko August 2010 Day 3 - 05

Abisko August 2010 Day 3 - 06

Abisko August 2010 Day 3 - 07

Abisko August 2010 Day 3 - 08

Abisko August 2010 Day 3 - 09

Abisko August 2010 Day 3 - 10

Abisko August 2010 Day 3 - 11

Abisko August 2010 Day 3 - 12

Abisko August 2010 Day 3 - 13

Abisko August 2010 Day 3 - 14

Abisko August 2010 Day 3 - 15

Abisko August 2010 Day 3 - 16

Abisko August 2010 Day 3 - 17

Abisko August 2010 Day 3 - 18

Abisko August 2010 Day 3 - 19

Abisko August 2010 Day 3 - 20

Abisko August 2010 Day 3 - 21

Abisko August 2010 Day 3 - 22

Abisko August 2010 Day 3 - 23

Abisko August 2010 Day 3 - 24

Abisko August 2010 Day 3 - 25

Abisko August 2010 Day 3 - 26

Abisko August 2010 Day 3 - 27

Abisko August 2010 Day 3 - 28

Abisko August 2010 Day 3 - 29

Abisko August 2010 Day 3 - 30

Abisko August 2010 Day 3 - 31

Abisko August 2010 Day 3 - 32

Abisko August 2010 Day 3 - 33

Abisko August 2010 Day 3 - 34

Abisko August 2010 Day 3 - 35

Abisko August 2010 Day 3 - 36

Abisko August 2010 Day 3 - 37

Abisko August 2010 Day 3 - 38

Abisko August 2010 Day 3 - 40

Abisko August 2010 Day 3 - 41

Abisko August 2010 Day 3 - 42

Abisko August 2010 Day 3 - 46

Abisko August 2010 Day 3 - 50

Abisko August 2010 Day 3 - 51

Abisko August 2010 Day 3 - 52

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Dag 2 blev en längre vandring där vi gick upp till Paddus, vidare mot Nissanjokka, ner mot Abiskojokken och tillbaka till Turisten. En lång och härlig tur där renarna följde efter oss uppe vid Paddus. Mysig tur även om den kanske blev någon km för lång för lilleman. Vi missade vår bokade middagstid (1800) så det blev lite uppvärmning i duschen och sedan middag vid 1915 med trötta barn!

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4

Abisko August 2010 Day 2 - 01

Abisko August 2010 Day 2 - 02

Abisko August 2010 Day 2 - 03

Abisko August 2010 Day 2 - 04

Abisko August 2010 Day 2 - 05

Abisko August 2010 Day 2 - 06

Abisko August 2010 Day 2 - 07

Abisko August 2010 Day 2 - 08

Abisko August 2010 Day 2 - 09

Abisko August 2010 Day 2 - 10

Abisko August 2010 Day 2 - 11

Abisko August 2010 Day 2 - 12

Abisko August 2010 Day 2 - 13

Abisko August 2010 Day 2 - 14

Abisko August 2010 Day 2 - 15

Abisko August 2010 Day 2 - 16

Abisko August 2010 Day 2 - 17

Abisko August 2010 Day 2 - 18

Abisko August 2010 Day 2 - 19

Abisko August 2010 Day 2 - 20

Abisko August 2010 Day 2 - 21

Abisko August 2010 Day 2 - 22

Abisko August 2010 Day 2 - 23

Abisko August 2010 Day 2 - 24

Abisko August 2010 Day 2 - 25

Abisko August 2010 Day 2 - 26

Abisko August 2010 Day 2 - 27

Abisko August 2010 Day 2 - 28

Abisko August 2010 Day 2 - 29

Abisko August 2010 Day 2 - 30

Abisko August 2010 Day 2 - 31

Abisko August 2010 Day 2 - 32

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Som ni vet så var jag uppe med barnen i Abisko förra vecka och här kommer de utlovade bilderna.

Första dagen kom vi dit vid 15 (självklart med tåg för att spara på miljön!!) och började som traditionen ger sig med en tur ner till stranden för att doppa tårna i sanden och gruset i deltat vid utloppet från Abiskojokken.

Det var helt vindstilla och solen sken på oss. Underbar början på vår resa!

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4

Abisko August 2010 Day 1 - 01

Abisko August 2010 Day 1 - 02

Abisko August 2010 Day 1 - 03

Abisko August 2010 Day 1 - 04

Abisko August 2010 Day 1 - 05

Abisko August 2010 Day 1 - 06

Abisko August 2010 Day 1 - 07

Abisko August 2010 Day 1 - 08

Abisko August 2010 Day 1 - 09

Abisko August 2010 Day 1 - 10

Abisko August 2010 Day 1 - 11

Abisko August 2010 Day 1 - 12

Abisko August 2010 Day 1 - 13

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Det är helt underbart uppe i Abisko. Att sitta med sina tankar tillsammans med glada och underbara barn på olika platser i nationalparken är helt rätt.

Att sitta på 900 möh och spana ut över Abisko med rovfåglar som skriker och jagar är helt rätt.

Eller att sitta mitt i Abiskojokken och stirra ut över vattnet som flyter förbi medans barnen skriker när de doppar sig i det iskalla vattnet.

Eller vandra planlöst nere i deltat som är helt annorlunda varje år. Att gräva ner tårna i gruset.

Eller att sitta upp på Paddus, en samisk offerplats och titta på renarna som verkar ränna omkring planlöst 30m nedanför samtidigt som man kommit halvvägs till lapporten och känner dess storhet.

Eller att plocka bland stenarna vid jokkens kant och fundera över hur länge de slipats. Hur länge de har legat där orörda.

Eller att sitta och mysa på tåget hem med två mycket glada och mycket trötta barn.

Detta tillsammans med en nymald och nypressad kaffe.

- "Pappa, jag tyckte vi gick lite för långt första dagen", säger Oliver som gick 16.5 utav 18 km när vi vandrade upp till Paddus, vidare mot Nissanjokka, ner till Abiskojokken och tillbaka till Turisten. Väl hemma igen säger han att det var hur roligt som helst.

Helt enkelt en underbar resa och jag längtar redan upp till fjällen igen. Självklart kommer bilder "om ett tag".

Ps. Är någon intresserad av att läsa mer om just mina favoritställen med bilder? Update: Åtminstone två som kommenterat vill läsa mer så jag får gå vidare med mina Abiskoplaner!

| | Comments (2) | TrackBacks (0)
 

Bert har precis kommit hem från fjällen och samtidigt så har Ernst sänt sitt Abisko-program så man kan ju inte annat än att längta upp igen. Jag måste jobba måndag och tisdag men sedan kanske man skulle ta sig en tur dit upp, onsdag-lördag (eller söndag)? Vad tror ni om det?

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Idag begav vi oss ut på upptäcktsfärd runt Björsbyn (igen) och vi hittade en helt perfekt liten stuga som är öppen för alla. Visst är det helt otroligt att folk lämnar stugor öppna för alla med en liten gästbok i och de får vara i fred? Stugan verkar vara ditflyttad 1960, dock är själva stugan äldre än så då den är timrad enligt gammal stil och man ser fortfarande markeringarna från när den flyttades.

Vi grillade korv över öppen eld och lagade makaroner i gasköket som vi hade med oss. Mycket lugnt och trevligt.

Medan frun och barnen stannade kvar i stugan så begav jag mig ut och letade efter lite fler hus och jag hittade två till låsta, en helt nybygd och en ganska mycket äldre. Sparade ett par ställen som ska undersökas senare.

Vi hittade även ett låst hus precis innan den fina öppna stugan.

Här är lite bilder från dagens utforskning.

upptacktsf??rd 100805 - 01

Första låsta huset.

upptacktsf??rd 100805 - 02

upptacktsf??rd 100805 - 03

upptacktsf??rd 100805 - 04

Tovah vattnas i värmen!

upptacktsf??rd 100805 - 05

Här är den. Visst är den fin?

upptacktsf??rd 100805 - 06

Tjejerna gick tillbaka för att hämta ryggsäcken och undertiden så undersökte jag och Oliver ett jakttorn i närheten.

upptacktsf??rd 100805 - 07

Inte ett djur i sikte.

upptacktsf??rd 100805 - 08

upptacktsf??rd 100805 - 09

FIRE!

upptacktsf??rd 100805 - 10

upptacktsf??rd 100805 - 11

En kaffe är aldrig fel!

upptacktsf??rd 100805 - 12

upptacktsf??rd 100805 - 13

Big man!

upptacktsf??rd 100805 - 14

Den nybyggda stugan.

upptacktsf??rd 100805 - 15

upptacktsf??rd 100805 - 16

Ännu en låst stuga i skogen.

upptacktsf??rd 100805 - 17

upptacktsf??rd 100805 - 18

På väg tillbaka till cyklarna.

upptacktsf??rd 100805 - 19

Fint med lantbruk!

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Hej!

Nu är vi hemma igen från 5 dagar i fjällen. Vi bodde i mycket trevliga Katterjokk Turiststation (tack Annika för den perfekta servicen!) som ligger 2km från Riksgränsen och det är bara att vandra rätt ut i fjällen. Ett stort plus är att den ligger ca 500m från bilvägen så man slipper höra bilarna, dock ligger den 50m från järnvägen så man får höra malmtågen extra bra! Praktiskt är också att det finns en mycket välsorterad Konsum nere i Katterjokk, 400m bort.

Vi hade ganska bra väder och i princip inget regn när vi var ute på turer (bara lite dropp på en kvällstur för någon dag sedan).

Eftersom det är området runt Riksgränsen och Björnfjell så finns det massor av lämningar från tyskarnas ockupation att studera och igår kväll när jag kände mig rastlös så sprang jag upp på toppen av Riksgränsfjället och vidare in i Norge till Björnfjell och tog massor med foton där uppe (bilder kommer senare). Härligt att ha relativt bra kondition så man orkar ta en 1mils runda med fler hundra meter upp och ner utan att ens svettas. Härligt var det uppe i midnattssolen.

Igår såg jag en massa djur också: 2 unga älgar, 1 fjällräv, två fjällharar, 1 lämmel och ca 4 miljoner mygg och flugor. Plus att jag såg fisk som antagligen är röding slå i en sjö precis bredvid Björnfjellstoppen. Supa-nice!

Nu efter en halv dag på tåg så ska jag ta mig en liten cykeltur! Ha det gott!

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Väderprognosen för vår del av fjällen såg mycket dålig ut för de kommande dagarna (12mm regn under lördagen i Vassijaure) så bestämde oss för att bo i fjällstation istället och efter förbrilt letande så hittade vi rum i Katterjokks turiststation som ligger precis vid järnvägen i Katterjokk. Egentligen skulle stället stänga 31/7 men de skulle tydligen ha en grupp boende där efter det så vi fick bo där till 2/8 men vi får byta rum till ett med delat kök de två senare nätterna. 4 nätter i Katterjokk är alltså bokat och vi har möjlighet att stanna längre om vi vill. Ska bli härligt att komma upp till fjällen runt Riksgränsen igen. Det var ca 5 år sedan vi var där senast.

Här ska vi bo:


| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

SÅ, nu beger oss upp till Vassijaure på torsdag!! Bokat och klart åker vi alla fyra. Torsdag - Måndag!

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

När jag var ute och reste så tog vi lite olika promenader och upptäcktsfärder och här är några jag fånget via RunKeeper.

Skattjakt i TyringeFarmor hade gjort en skattkarta vardera till barnen och det blev en liten promenad i hettan på 3.46km.
Förmedlingscentralen i Tyringe


Jag och Johanna tog en promenad i skogen till Förmedlingscentralen i Tyringe. 8.36km.
Husqvarna fabriksområdeHusqvarna AB började som vapentillverkare under 1600-talet men expanderade sin verksamhet till att göra maskiner och annat när det var fred. De byggde bland annat ett eget vattenkraftverk med ett lång vattenrör upp på en hög höjd. Familjen Parnes och svärmor tog oss en kort men mycket trevlig och brant tur på berget. 1.84km.

Bondberget, JönköpingSista kvällen i Jönköping kände jag mig lite rastlös så jag kände att jag bara måste komma ut och gå lite. Dagen innan hade jag spanat in Järabacken med frun och jag tog riktning på den. UPP gick det i raskt tempo och jag hörde en älg klampa omkring i skogen. Det kändes som om regnet skulle fånga mig men jag gick på i alla fall (nej, det kom inget regn). Jag fortsatte över Bondberget, dock var det lite kusligt när mörkret kom. Plötsligt så lät alla ljud mycket högre ;) 7.61km blev det.

Cykeltur och upptäcktsfärd i Luleå


När jag kom av tåget i Luleå så kände jag att jag bara måste få komma ut och cykla. Det var ju faktiskt 2 veckor sedan förra gången jag gjorde det och eftersom jag och frun pratat en hel del om att hitta en liten stuga i skogen så begav jag mig ut på upptäcktsfärd norr om Björsbyn. Det är ganska många år sedan jag var här senast så det var nog dags att ta sig en titt igen. Hittade en hel del fina pärlor ute i skogen. Totalt blev det i alla fall 33.87km varav ca 8km var på fot och resten på hjul.
| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Fortsättning från dag 1 och dag 2.

Efter att ha sovit mycket bra i stugan, eller i alla fall jag och barnen för Johanna hade blivit biten för många gånger av myggen och hade kliat sig hela natten så hon fick stora märken.

Vi städade stugan, tog två geocachar och begav oss vidare mot Luleå. Vi hade tänkt äta lunch vid Kallax hamn men det var så otrevligt där med massor av PRIVAT-skyltar så vi åkte vidare och de slutade med lunch borta vid Luleå flygplats där vi ägnade oss åt "plane spotting". Väldigt mysigt att ligga där och stega pannkakor och prata lite med folk som gick förbi på cykelvägen som går över det öppna området.

Vi passade även på att cykla in och titta lite på småvägar runt Kallax by och vilka hus det finns gömda här ute. Små sommarstugor blandat med otroligt stora jättehus.

Vid 1900 kom vi hem trötta och glada efter 3 dagar ute och det kanske låter kort men det tar på krafterna att vara ute hela tiden.

Bilder från dag 3:

cykelsemester1007 - 49

cykelsemester1007 - 50

cykelsemester1007 - 51

cykelsemester1007 - 52

cykelsemester1007 - 53

cykelsemester1007 - 54

cykelsemester1007 - 55

cykelsemester1007 - 56

cykelsemester1007 - 57

cykelsemester1007 - 58

cykelsemester1007 - 59

cykelsemester1007 - 60

cykelsemester1007 - 61

cykelsemester1007 - 62

cykelsemester1007 - 63

cykelsemester1007 - 64

cykelsemester1007 - 65

cykelsemester1007 - 66

cykelsemester1007 - 67

cykelsemester1007 - 68

cykelsemester1007 - 69

cykelsemester1007 - 70

cykelsemester1007 - 71

cykelsemester1007 - 72

cykelsemester1007 - 73

cykelsemester1007 - 74

cykelsemester1007 - 75

cykelsemester1007 - 76

cykelsemester1007 - 77

cykelsemester1007 - 78

cykelsemester1007 - 79

cykelsemester1007 - 80

cykelsemester1007 - 81

cykelsemester1007 - 82

cykelsemester1007 - 83

cykelsemester1007 - 84

cykelsemester1007 - 85

cykelsemester1007 - 86

Gallery

| | Comments (1) | TrackBacks (0)
 

Fortsättning från dag 1.

Vi vaknade ganska sent efter vår första tältnatt och vi hade sovit lite sådär eftersom biffkorna på bondgården bredvid tyckte de skulle låta natten och det lät som om de blev superplågade. Tidigt på morgonen så började någon röja skog i närheten också.

Vi hade tänkt oss att äta pannkakor till frukost med pga brist på dricksvatten så blev det smörgåsar istället. Just detta med brist på vatten kommer att förfölja oss eftersom värmen gjorde att vi drack mycket mer än planerat. 7l hade vi med oss men nästa gång kommer vi nog att satsa på ca 10l istället. Kanske skulle köpa en mjuk vattendunk att ta med till nästa gång?

Vi cyklade vidare och nu blev cyklingen mycket roligare eftersom det bara är ca 4-6km mellan byarna mot Måttsund och det blir lagom med en rastpaus i varje by (Ale, Ale nedre kvarn, Alvik, Antnäs och Måttsund plus en del andra roliga ställen) plus att vägen är mycket plattare vilket Johanna uppskattade eftersom hon hamnade efter i varje uppförsbacke (och nedförsbacke för den delen också ;)).

Vi tog en glass och fyllde på vatten i Ale nedre kvarn och fortsatte sedan mot mataffären i Antnäs där vi köpte vår middag som vi sedan åt nere i vackra Måttsund hamn. Vi hade tänkte sova nere vid hamnen men det var så mycket hus här så det fanns ju inte en gräsplätt kvar där man inte såg en massa hus så efter 1 timmes letande så cyklade vi vidare vid 1800 och tog siktet på Sågverksstugan mitt ute i skogen mellan Måttsund och Kallax.

Vi kom fram till stugan vid 2000 efter att ha cyklat 30.2km totalt denna dag plus gått flera km och eftersom stugan var så otroligt mysig så bestämde vi oss för att sova i den. Det är en privat stuga som är minst 50 år gammal men alla som sköter sig får låna den mot att man lämnar den i bättre skick än när man kom dit (jag och barnen städade bort allt skräp utomhus och Johanna skurade hela stugan inuti).

Otroligt mycket fågel i Sågverksträsket och vi såg svanar, lom, tranor (på kalhygget) samt massor av måsar som höll låda.

Det var mysigt att bo mitt ute i ingenstans och bara ta hand om varandra. En hel del mygg dock.

Fortsättning från dag 1 och vidare till dag 3 .

Bilder från dag 2:

cykelsemester1007 - 29

cykelsemester1007 - 30

cykelsemester1007 - 31

cykelsemester1007 - 32

cykelsemester1007 - 33

cykelsemester1007 - 34

cykelsemester1007 - 35

cykelsemester1007 - 36

cykelsemester1007 - 37

cykelsemester1007 - 38

cykelsemester1007 - 39

cykelsemester1007 - 40

cykelsemester1007 - 41

cykelsemester1007 - 42

cykelsemester1007 - 43

cykelsemester1007 - 44

cykelsemester1007 - 45

cykelsemester1007 - 46

cykelsemester1007 - 47

cykelsemester1007 - 48

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Hej allesammans,

För några dagar sedan så kom vi hem från vår lilla minicykelsemester som vi kallar expeditionen runt Luleå. Totalt blev det 91km cykling på tre dagar vilket kanske inte låter så mycket med tanke på hur jag själv cyklat tidigare men denna gång var Tovah och Johanna också med på egna cyklar och både jag och Johanna hade en massa last med oss. Oliver rullade på i kärran bakom mig.

Första dagen bar det iväg till Selets bruk via "gula båten", dvs trafikverkets bilfärja över Luleå älv vid Avan. Redan här blev det extra intressant eftersom färjan hade tagit på en gammal lastbil full med grus och det gjorde att färjan började ta in vatten. "Öhhh ska det vara så"?

Vi fortsatte vidare mot Selet och slog med alla flugor som tyckte de skulle följa med oss på vägen och det verkade inte spela någon roll hur snabbt vi cyklade för de hängde på i alla fall, eller i nästan, för i sista långa branta backen ner mot Selet så försvann de som fanns runt mig i alla fall när jag rullade på i 40 km/h.

Vägen mellan Avan och Selet är nog en av de jobbigaste här omkring med och ganska tråkig. Bara skog, väg och backar.

Selets bruk var norrbottens största arbetsplats för drygt 100 år sedan och sysselsatte ca 120 personer med järnframställning och idag finns det en hel del lämningar kvar.

Vi åt en trevlig middag följt av en simtur i Avanån i fördämningen här i Selets bruk. Mycket skönt vatten som passade en simkruka som mig också.

Vi slog upp våra tält på tältplatsen (det är naturreservat här) och precis när vi var färdiga så kommer det 6 ungdomar på cykel och mopeder. NEJ tänker jag, ska de hålla låda hela natten. Dock var min oro helt i onödan då de visade sig vara mycket beskedliga grabbar som mest satt runt elden och gick och fiska i ån. Vid 12 dagen efter när vi hade packat ihop tyckte de det var dags att stiga upp.

I Selets bruk så finns det flera raststugor som vi utnyttjade för att komma bort från myggen och flugorna när kvällen kom och vi åt vår kvällsmat här innan det var dags att sova.

Vidare till dag 2 och dag 3.

Här är bilderna från dag 1:

cykelsemester1007 - 01

cykelsemester1007 - 02

cykelsemester1007 - 03

cykelsemester1007 - 04

cykelsemester1007 - 05

cykelsemester1007 - 06

cykelsemester1007 - 07

cykelsemester1007 - 08

cykelsemester1007 - 09

cykelsemester1007 - 10

cykelsemester1007 - 11

cykelsemester1007 - 12

cykelsemester1007 - 13

cykelsemester1007 - 14

cykelsemester1007 - 15

cykelsemester1007 - 16

cykelsemester1007 - 17

cykelsemester1007 - 18

cykelsemester1007 - 19

cykelsemester1007 - 20

cykelsemester1007 - 21

cykelsemester1007 - 22

cykelsemester1007 - 23

cykelsemester1007 - 24

cykelsemester1007 - 25

cykelsemester1007 - 26

cykelsemester1007 - 27

cykelsemester1007 - 28

Gallery

| | Comments (0) | TrackBacks (0)
 

Monthly Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.34-en

About this Archive

This page is a archive of recent entries in the Travel category.

Techstuff is the previous category.

Webtips is the next category.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.