Storhandla utan bil!

| | Comments (0) | TrackBacks (1)

Jag lever som ni vet utan bil i Luleå och igår så startade en liten debatt på Facebook gällande om man kan storhandla utan bil. Visst kan man det och här är några tips på hur jag gör för att göra det lättare.

Total tid: Att storhandla behöver inte ta en massa tid. Det gäller bara att planera lite och när jag handlade idag så tog det totalt dörr-till-dörr 73 minuter varav 40 minuter spenderades inne i mataffären.

Dag och tid: Välj en tid när det inte är så mycket folk i affären. Det går fortare att handla då. Kortare köer och mindre trängsel. Fredag eftermiddag mellan 16 och 18 är nog den absolut sämsta tiden. Personligen brukar jag handla extra sent på kvällarna eller på förmiddagar när jag inte jobbar (t.ex. lördag som idag).

Busstider: Studera busstidtabellen och hitta bra dit/hem tider som passar så att det hela blir effektivt. Själv tog jag idag jag buss 4 från Berget 12:23 och kom fram 12:33 till Delfingatan vid ICA Kvantum och tillbaka 13:18 och uppe på Berget 13:31. TIll bussen hemma gick jag 3 minuter innan avgång och vid Kvantum tog det knappt 2 minuter från busshållplatsen till affären. Hemåt gick jag 5 minuter innan avgång till busshållplatsen och sedan ca 2 minuter från busshållplatsen hem. Har man en smart telefon så är ett tips att kolla busstiderna i realtid för att veta var bussen är. I Luleå finns det applikationer både för Android och för iPhone.

Packning: Glöm inte att ta med något ordentligt att packa i. Själv använder jag en stor ryggsäck (65l) och en IKEA-kasse. Packa allt det tunga och oömma i ryggsäcken och resten i kassen. Ett alternativ är att ha en bra och stor kärra (typ "dra-maten").

Handlandet: Försök att vara effektiv när du handlar. Är du dålig på att handla effektiv i affären så är ett tips att skriva en inköpslista hemma och bara ta det som står på listan. Själv brukar jag gå ett ordentligt varv med vagn och ta allt jag kommer på och sedan ta en vända till utan vagn och ta det jag missade på första varvet. Här måste man förstås anpassa sig till busstiderna så att man inte missar bussen. Man måste också hålla koll på köerna. Är det jättelånga köer så får man räkna med lite extra tid i kassan.

Storhandla: En anledning till att storhandla är självklart att spara pengar men även att spara tid genom att inte spendera så mycket tid i affären. Handlar man mer sällan så handlar man färre onödiga och oftast onyttiga saker.

Transportkostnad: Eftersom jag åker buss inom en timme fram och tillbaka så kostar det mig en bussbiljett, dvs 16:- och sträckan ca totalt 9km. Det är ganska svårt att slå med bil om man räknar med bensinen och driftkostnaden för bilen.

Vinter och sommar: Tipsen ovan gäller främst för vintern för mig. På sommaren så cyklar jag istället när jag storhandlar.

Motion: Ett sista tips är att kombinera att ta en promenad till affären och sedan bussen hem när man har en tung packning! Kombinera hälsovård med nytta!

Miljö: Just ja, tar du bilen så gör du en insats för att rädda vår planet också!


storhandla101120.JPG

Min packning på bussen hem idag!

Här hittar ni en uppföljning på denna artikel.

1 TrackBacks

Listed below are links to blogs that reference this entry: Storhandla utan bil!.

TrackBack URL for this entry: http://www.parnes.com/mt4/mt-tb.cgi/1639

Fick en hel del kommentarer gällande min tidigare artikel om att storhandla utan bil och jag tänkte adressera dem här: Volym på inköpen: Flera personer tyckte inte det där var att storhandla. Någon skrev att de handlade 4 fyllda påsar... Read More

Leave a comment

Monthly Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.34-en

About this Entry

This page contains a single entry by Peter Parnes published on november 20, 2010 4:42 EM.

Peter on Phone: Vinter är härligt was the previous entry in this blog.

Att storhandla utan bil - del 2 is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.