Att storhandla utan bil - del 2

| | Comments (0) | TrackBacks (1)

Fick en hel del kommentarer gällande min tidigare artikel om att storhandla utan bil och jag tänkte adressera dem här:

Volym på inköpen: Flera personer tyckte inte det där var att storhandla. Någon skrev att de handlade 4 fyllda påsar och jag skulle vilja påstå att jag handlade mer än det idag. Det är ju svårt att mäta volymen pris kan ju vara en indikation och jag handlade för 1350:- idag och en storhandling för oss brukar ligga på mellan 1200-2200:-. För övrigt så rymmer en vandringsryggsäck på 65l plus en stor IKEA-kassa väldigt mycket och nästa gång får jag väl väga det hela. Jag anpassar inköpen efter hur mycket jag orkar få med mig hem. Om jag har frun med mig så handlar vi mer än om jag är ensam.

Handla oftare: Om man handlar via buss så är det självklart svårare att handla lika mycket som med bil om man vill ha det lika bekvämt. Dock räcker det för mig att handla så mycket en gång per vecka och sedan kanske fylla på med någon mejerivara under veckan (eller kanske något man glömt under storhandlingen). Jag lever faktiskt i en familj med två vuxna och två barn. Måste man storhandla bara 1 gång per månad?

Vad man handlar per gång: Ett annan åsikt som kom upp var att när de storhandlade så köpte de 36 toarullar och 12-16 hushållsrullar. Jag måste faktiskt ifrågasätta att det går åt så mycket på en vecka eller ens på flera veckor. När jag storhandlar så får jag dela upp de stora saker mellan olika veckor. Köper jag ett 18-pack toapapper så kan jag inte samtidigt köpa lika mycket hushållspapper utan det får man ta nästa vecka i så fall.

Luleå vs. andra städer: Andra argument som kom upp var att man inte skulle ta allt det där på tunnelbanan (antar att de menar Stockholm då) och det är ju självklart ett val man gör när man väljer var man vill bosätta sig. Jag har personligen tackat nej till ett antal jobb i Stockholm just därför att jag inte vill spendera en massa tid på tunnelbana. Jag har valt att bosätta mig nära mitt arbete bara för att inte vara tvungen att ha bil. Det är ett val som jag och min familj har gjort och kanske något jag får återkomma till i ett senare inlägg.

Luft: En stor mängd förpackningar innehåller väldigt mycket luft och har man begränsat med volym att tillgå. Just toapapper verkar populärt att handla ofta (om man ska tror kommentarerna på Facebook) och här är det otroligt stor skillnad i mängden luft i en förpackning och mitt tips här är att trycka på rullen för att se om den går att komprimera eller inte. Jag köper den typen som är hård (inte nödvändigast den som är strävast mot gumpen).

Ta vara på maten: En faktor som jag sett hos flera andra omkring mig är hur mycket mat de kastar istället för att lägga i lådor och äta upp en annan dag. Detta påverkar hur mycket man måste handla samt hur mycket pengar man måste spendera på mat.

Typ av mat: En annan sak som jag tror påverkar volymen ganska mycket är hur mycket färdig mat man köper. På exempelvis 3 liter blandade råvaror i form av t.ex. potatis, köttfärs och grönsaker så får man många fler måltider än om man köper färdig rätter. Bröd är en typisk vara som många köper mycket av och det är något som jag bara bakar själv och här tror jag återigen det gör stor skillnad på volymen på inköpen.

Miljö: Argumentet som jag skrev att man sparar naturen om man inte tar bilen är självklart bara en del i miljötänket och man måste även handla rätt. Personligen så köper jag bara lokalproducerat kött och tycker det är otroligt vansinne att köpa kött från Brasilien eller Nya Zealand (eller Irland för den delen). Alla bäckar små ni vet....

En liten parantes och undran, varför köper folk ICAs centralpackade köttfärs från Irland när den butiksmalda på norrländsk ko kostar lika mycket? Speciellt i ljuset av hur många gånger de återkallar den irländska pga sjukdommar.

Cykel: Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag inte cykelstorhandlar på vintern. Det blir helt enkelt inte riktigt av men på sommarhalvåret så gör jag det jämt och handlar då mycket mer än denna gång.

Taxi: Att handla via taxi är ett mycket bra förslag som kom upp och det är något som jag och frun ofta nämner som alternativ men vi använder det aldrig eftersom vi är för snåla/ekonomiska. Som ni vet så blir man inte rik på stora inkomster utan på små utgifter.

Många kassar på bussen: Ett argument är att man inte kan ta många kassar på bussen. Visst kan man det. De nya bussarna har speciell lastplats för bagage och det utrymmet används mycket sällan. De som inte tror det går skulle jag vilja uppmana att prova. Se om det går! Jag brukar ta bussen till det mesta, tåget, flyget och ja vi tog till och med bussen till BB när det var dags för Tovah att födas.

Familjestorlek: En person påstod att det inte går att storhandla om man har STOR familj. Visst, har man samlat på sig långt fler barn än vad som är medel i Sverige så blir det så klart svårare.

Slutkommentar: Jag säger inte att det passar alla att handla all sin mat utan bil utan mina artiklar var menade att ge lite tips och kanske inspirera andra att kanske prova någon gång.   

1 TrackBacks

Listed below are links to blogs that reference this entry: Att storhandla utan bil - del 2 .

TrackBack URL for this entry: http://www.parnes.com/mt4/mt-tb.cgi/1640

Storhandla utan bil! from DrPeppar, The Mad Scientist on november 20, 2010 11:05 EM

Jag lever som ni vet utan bil i Luleå och igår så startade en liten debatt på Facebook gällande om man kan storhandla utan bil. Visst kan man det och här är några tips på hur jag gör för att... Read More

Leave a comment

Monthly Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.34-en

About this Entry

This page contains a single entry by Peter Parnes published on november 20, 2010 10:57 EM.

Storhandla utan bil! was the previous entry in this blog.

Hacka en TV steg 1 - skicka ett meddelande som visas på TVn is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.