Före Internet ?

| | Comments (4)

Hur gjorde man egentligen innan Internet fanns? Nyss ville jag hitta en sång efter en rad som jag och Tovah brukar säga på skoj (här får ingen passera). Jag visste att jag hade låten men kom inte på att det var Ebba Grön, Die Mauer. Självklart så sökte jag på Google och hittade svaret på några sekunder. Men hur gjorde man innan den möjligheten fanns? Hade jag bara gett upp och struntat i det ? Hade jag funderat och funderat ? hade jag frågat på min blog ? När just det, Internet fanns ju inte så då fanns ju inte bloggar heller.

Internet har verkligen förändrat mitt liv. Finns det någon i västvärlden som inte har fått sitt liv förändrat av Internet? Jag har bekanta som inte har dator hemma och därmed inte har Internet hemma. Hur överlever de egentligen? De är lärare till och med vilket skrämmer mig en del. Internet är en sådan viktig del av våra liv och det är väl en självklarhet att sprida information och kunskap om hur man använder Internet på ett korrekt och kritiskt sätt i skolan? Hur kan lärare göra det om de själva inte använder Internet dagligen?

Själv kom jag för första gången i kontakt med Internet ca 1998-1999 1988-1989 när jag använde modempolerna på Lunds Tekniska Högskola för att ringa in och sedan koppla upp mig mot andra datorer på Internet. Det var främst för att spela mudd (jag var 17).

Minns förresten när jag och pappa var och köpte mitt första modem. Jag hade fått kontakt med någon på något sätt som bodde i Lund, troligen en student och jag köpte ett ISA-kort hemma hos honom. När jag tänker bak på det känns det som en mörk transaktion i en mörk gränd (det var hemma hos säljaren såklart). Modemet funkade finfint och min pappa använde det i många år efter att jag flyttat hemifrån. Hmm, datorn var ju uppe i Luleå ett tag men kom väl ner sedan igen. Minns inte riktigt.

Men faktum kvarstår, mitt liv var mycket annorlunda innan Internet fanns.

4 Comments

Jag surfade i början på 1995 första gången. Minns att jag blev näst intill galet hänförd över detta media redan då. Skapade min första hemsida då, en scrollsida kan man kalla det, EN enda lååååååång sida med en massa söta(?) animerade små figurer som sög musten ur alla sega modem som fanns då. *suck*
Men som jag hade kul! Chattade med folk på andra sidan klotet. Skapade kontakter världen över. På nån minut! Underbart! Och sitter fast än mer idag. Mina tre döttrar med.

He he, för en 12/14 år sen var jag in på His Master's Voice (stor skivaffär i London) på jakt efter en del "svåra" skivor (dvs svåra att få tag på i lokala affärer i Luleå) när jag kom på en gammal 50-tals låt som jag gillade.

Men jag kunde för allt i världen inte komma ihåg vad den hette eller ens artisten, men jag kom ihåg en enda strof från refrängen så jag knallade upp till deras informationsdisk och ställde mig och sjöng den strofen ett par tre gånger medans killen bakom disken stirrade på mig med ett uttyck av "ta mig härifrån långt bort från den här galningen" :-)

Tror att Al Bundy hade något liknande scenario i ett avsnitt av Married With Children en gång också :-)

98-99? Borde det inte vara typ 10 år tidigare?

Visst funderar man ibland på hur man skulle ha löst saker utan nätet. Mycket av det man förr hade familjen till löser man idag via sina "onlinevänner". Ex. så har jag ju ingen familj i direkt närhet och att ringa mamma för att fråga hur man borde göra x eller y är idag något jag gör mycket sällan. Man vill ju gärna inte störa henne på jobbet för att fråga något simpelt som de på ex. allt för föräldrar kan svara på inom några sekunder. För var man tvungen att släpa sig till ett apotek för att kolla upp något i FASS idag ligger det några klick bort, förr fick man släpa sig till banken för att flytta pengar mellan två egna konton, vem gör det idag? Jo min mormor, hon gillar den mänskliga kontakt det innebär att göra bankärenden men hon gillar inte att det ofta kostar extra för att hon tar sig till banken för att uträtta ärenden.

Ikväll när jag kommer till hotellet kommer jag vara utan nätuppkoppling, jag kommer minst 5 ggr under kvällen sakna att surfa. Behöver säkert kolla vad som är på TV:n, vill veta vilka restauranger som finns i närheten och om de är bra eller inte, hitta mig en bra promenadrunda och få veta hur lång den är och när jag är apless och inte hittar något att se på, inte kan sova och redan käkat och tagit mig en långpromenad så skulle jag gladeligen tjattra bort någon timme via MSN/ICQ men det kommer inte gå för jag bor på ett hotell utan nätuppkoppling (trodde de var utrotade).

Självklart var det 1988-1989!! Tack Bea!

Leave a comment

Monthly Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.34-en

About this Entry

This page contains a single entry by Peter Parnes published on januari 28, 2007 10:18 FM.

Nyklippt was the previous entry in this blog.

Skrivdag is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.