Tävlingar för huvudet

| | Comments (1)

Skickade just följande till Teknikens Hus här i Luleå.

Hej

Varför finns det så få intellektuella tävlingar i Sverige för unga? Det svenska samhället hetsar barn från spädbarnsålder (nästan i alla fall) att tävla i olika fysiska sporter men så fort det gäller att använda huvudet (för annat än att nicka en fotboll) så lyser tävlingarna med sin frånvaro.

Borde inte TH ta tag i detta och anordna en Science Fair för unga i alla åldrar (upp till 120 år ungefär alltså) där vinnare utses i olika klasser? Självklart borde tävlingen ha ett bra pris (SPONSORER: Företag, Vinnova, Ericsson, LTU, lokala tidningarna, facken med teknisk inriktning etc. ja ni vet...) där jag ser framför mig säg 5-15000 till vinnaren i varje kategori (eller i alla fall till best in show). Till detta har man en jury (jfr FLL) där de deltagande bedöms ur olika kategorier.

Drömmen vore något som detta för att verkligen få till en nationell tävling av klass: http://www.schoolsofdistinction.com/

Är detta något nytt? Antagligen inte? Finns det redan? Tycker ni det är en bra idé? Självklart gör ni det! Hur kan vi få detta att hända?

-Peter


Visst vore det skoj?

1 Comments

Du lyfter en mycket intressant fråga. Förutom sport är det också tillåtet för unga att excellera i musik. Många kommuner har speciella musikklasser där barn från årskurs 4 får mer musikundervisning än andra barn. Det har startats skolor som haft ngn slags matte/NO-inriktning, men dessa har oftast motarbetats med argument som att de vore elitistiska mm. Som du tidigare nämnt finns tävlingar i idrott, även här satsar samhället på de unga genom idrottsgymnasier etc.

Att det inte är legitimt med speciella matte/NO-skolor tolkar jag som att den kunskapen är nått att ha. Därför kan man tolka det som elitism, dvs. att vissa ungdomar får en bättre utbildning än andra. Idrott och musik degraderas därigenom till en andra klassens utbildning. Det är i alla fall min, lätt ironiska, tolkning. Jag vill också poängtera att jag inte tycker det är fel med vare sig idrottsgymnasier eller musikklasser. Samhället bör underlätta för barn och unga att utveckla sina talanger. Det som är fel är att de med intresse för naturvetenskap inte kan tillåtas göra detta i lika stor omfattning.

Vilka kunskapstävlingar finns det för barn? De jag kommer på så här på rak arm är "Vi i Femman", "Teknikåttan" och sen har väl SVT kört nån "Kvitt eller dubbelt" med barn va? Hursomhelst, fler sådana är säkert bra.

På en punkt håller jag inte med dig, det gäller ditt förslag om prissumma. Jag anser inte att barn ska tävla om kontantpriser, oavsett om det är naturvetenskap, musik, idrott eller något annat. Möjligen kan jag tänka mig nått stipendiebaserat från typ 16 år eller nåt, men jag är kluven.

Men, på det hela taget är det en bra idé. Fast det är klart, jag har inga barn som jag måste hjälpa med möjliga och omöjliga projekt... ;)

Leave a comment

Monthly Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.34-en

About this Entry

This page contains a single entry by Peter Parnes published on mars 19, 2007 8:16 EM.

Harmoni was the previous entry in this blog.

epost is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.