oktober 14, 2010

Ursäkta röran!!

Dingepajton.jpg
J-I på Pajton efter Kävlingetrampen foto Christian Fasth.

Inte bara röran i mitt huvud utan hela föreningen och webbplatsen. Jag har varit förvirrad länge (egentligen alltid troligen, mer eller mindre). Jag har försökt fundera vad jag ska koncentrera mig på. Trampkraft är föreningen som försökt greppa över mer och mer. När jag gick med så handlade det om liggcyklar, att hitta likasinnade som gillade samma sak och göra det lättare att träffas och prata om liggcyklar och att få tag på liggcyklar. Nu står vi idag för att försöka greppa cykelpolitik, cykelns roll i samhället och att vi ska täcka upp alla sorters cyklar från liggcyklar av alla de slag till vikcyklar, lådcyklar, elcyklar osv. Jag tycker också att vi ska göra allt detta men jag hamnar i något läge där jag till slut blir handlingsförlamad eftersom jag inte hinner med allt och därför blir det inget alls. Med heltidsjobb och barn och lite sviktande hälsa och andra fritidsintressen också blir det till slut lite tid över för föreningen. Det behövs prioriteringar. Jag beslutade nu att försöka koncentrera mig igen på min kärlek till liggcyklar. Prioriteringar för mig nu:
Cykla mer liggcykel
Träffa fler liggcyklister
Göra en lista med plats och datum när liggcyklister träffas
Försöka skriva mer om liggcyklar igen
Uppmärksamma vårt forum och maillista mer
Helt enkelt koncentrera mig mer på liggcyklar för det är där mitt huvudintresse (eller kalla det kärlek!) är. Jag tycker att liggcykeln är den överlägset bästa cykeln som finns. Ska man sitta på en cykel hela dagen året runt så är liggcykeln den bästa cykeln. Sen inom begreppet liggcykel finns det en enorm variation och bredd som är underbar. Jag förstår inte motsättningar som diskussioner om vilket som är bäst, tre hjul eller två, undersätesstyrning eller översätesstyrning, midjestyrt eller framhjulsstyrt osv osv allt är bra fast på olika sätt, men variation är viktigt för att hela tiden kunna få nya kickar.

Det har på senare tid blivit väldigt rörigt på våra webbsidor, denna blogg har hamnat lite i skymundan och glömts bort, liggister.ning.com började helt plötsligt kosta pengar och läggs därför helt enkelt ned av oss, vår snälle serverleverantör Take ska själv börja hyra serverplats så våra sidor på liggister.org måste flytta. Mycket jobb med andra ord för att säkra vår fortlevnad på Internet. Samtidigt har vi börjat använda Facebook för vår förening, väldigt smidigt men i längden är det mycket jobb också. Splittrat och rörigt men samtidigt är det viktigt att vi är med på många ställen. Hur ska man orka med allt detta? Återigen handlar det om vad man tycker om, jag hämtar kraften från kärleken till liggcykeln. Hoppas det räcker! Jag hoppas det finns fler därute som också gillar liggcyklar. Tillsammans blir vi starka!

Posted by Jan-Inge at 09:04 FM | Comments (2)

april 22, 2010

Cyclorama

Cyclorama.jpg

Vi i HPV Sweden har flera gånger varit på väg att göra om våra förstasidor till en sorts guide till Specialcyklar. På grund av diverse tillkortakommanden har vi inte lyckats än. Men nu har en grupp engelska cykelfantaster gjort en sajt kallad Cyclorama som liknar det vi eftersträvat men inte lyckats med. Här deras egen presentation "Cyclorama is a unique on-line exhibition space for specialised products which are hard to find internationally, or great examples of their type. Here you will also find Bike Culture, an international cycling resource by leading journalists and illustrators. Our aim is to inform, to inspire and to explore new thinking in cycling."

Posted by Jan-Inge at 01:07 EM | Comments (0)

oktober 22, 2009

Laurent Dechenne

Laurent_in_Allegre_2.jpg
Laurent i Allegre

Ibland färdas nyheter långsamt... En pionjär inom liggcyklingen har tyvärr lämnat oss. Laurent Dechenne dog i somras efter en klättringsolycka. Laurent var mycket aktiv på Pythonlistan och kom ständigt med nya idéer och prototyper (se hans egen blogg http://les-velos-de-laurent.skynetblogs.be). En av hans många idéer blev till slut Kouign Amman Special från Zockrabikes. Här några kommentarer från Pythonlistan...

Vincent de Waleffe (vän till Laurent):
For the last months, Laurent went back to one his passions: climbing.
On Sunday 14th of last june, he was climbing at Marche-les-Dames, Belgium, along the river Meuse, between Liège and Namur. Unfortunately, he falled from the top of his climb, about 20 meters down.
He suffered major head injuries, and doctors didn't succeed keeping him alive. After one week in deep coma, on monday 22 he passed away.
He was 38 years old.

Jürgen Mages (Python):
Serge told me the sad news two days ago and I almost could not believe this tragic loss. Laurent was a very active member in the beginnings of this mailinglist. He was very creative and immediately turned his ideas into reality. I once called him the master of "rapid prototyping". He soon recognized the flaws of the python which he tried to overcome with an indirect steering mechanism. Later he developed the Speculoos, a very successful TT-lowracer which was the foundation of the splendid Kouign Amman. An overview of his projects can be found here:

http://www.webzinemaker.com/admi/m9/page.php3?num_web=45513&rubr=2&id=324611

Laurent will be missed a lot, but his ideas live on.

Posted by Jan-Inge at 09:08 FM | Comments (0)

juli 06, 2009

Sykkeltur i Moseldalen


Jeg har skrevet to artikler i norske Handikapnytt og CP-bladet om sykkelturen min i Moseldalen. Jeg besøkte også SPEZI 2009 i Germersheim og Berlin, men jeg håper jeg får med meg neste årsmøte - inntil da - ha en fortsatt god sommer.

Artikkelen i CP-bladet finner du her:
Download file

Artikkelen i Handikapnytt finner du her:
Download file

Slik var ruta:
Moselrute copy.jpg


Bladene har (mitt anslag) et opplag på ca. 25000 totalt og utkommer hhv 10 og 4 ganger/år. Artiklene er lagret i PDF-format og du trenger Acrobat Reader for å kunne lese dem.

HZ

Posted by hazahl at 08:30 EM | Comments (2)

mars 24, 2007

Liggister.ning

Det är inte bara liggcyklar som lockar för en testkörning. Olika former av kontakt på nätet måste också testas. Vi är några liggister som testar ett nätverk kallat Ning. Blir du med får du en egen sida med möjlighet att skriva, chatta, lägga ut bilder och filmer och hitta likasinnade. Vill du prova så gå in på adress http://liggister.ning.com.

Välkommen i nätverket

Posted by Jan-Inge at 05:11 EM | Comments (0)

november 15, 2006

Grattis Christian!

GrattisChris.jpg
Christian Fasth! Foto J-I

GRATTIS Christian!

Christian har nämligen precis fått reda på att han fått jobb som cykelreparatör på heltid, på Fridhems cykel här i Malmö :-) Det är en stor dröm som gått i uppfyllelse för honom och hade varit kul och överraska med ett grattis på hemsidan.

MVH Jennie Andersson/Fasth

Grattis önskar även jag J-I och hoppas på många och stora rabatter i Cykelaffären!

Posted by Jan-Inge at 06:44 EM | Comments (3)

september 30, 2005

uncomfy1.jpg
"I have built an uncomfortable recumbent just to show it can be done."

Posted by olaf at 12:52 FM | Comments (1)

september 18, 2005

Styra med benen

flevo1.jpg
Flevobike.

Midjestyrda liggcyklar är inte så vanliga. De omgärdas av blodiga historier om hur folk kört omkull efter att ha förlorat herraväldet eller i lindrigare fall helt enkelt inte lyckats lära sig att cykla på dem. Har en sådan cykel någon framtid?

En historia har den i alla fall och för liggcykelsammanhang till och med en lång historia. Den första kommersiellt framgångsrika midjestyrda liggcykeln heter Flevobike. Cykeln växte fram i händerna på Johan Vrielink som i mitten av 1980-talet arbetade som lärare på en yrkesskola i Dronten, Nederländerna.

Han hade blivit inspirerad av ett par experimentcyklar, bland annat triken A och cha-cha bike. Johan Vrielink byggde vidare på grundidéerna och lyckades skapa en cykel som var förhållandevis enkel att bygga. Flevobiken byggdes (och byggs än) av fyrkantsrör i stål vilket gör konstruktionen robust och ganska tung. På skolan blev det en tradition att eleverna som byggt sina examenscyklar tillsammans gjorde en cykeltur i grannskapet.

Numera har Flevobiken fått flera efterföljare. Liggcyklar med midjestyrd konstruktion finns i olika varianter och utföranden, på två och tre hjul. Så gott som alla är hembyggen. Bland gör-det-själv projekten är Jürgen Mages python den kanske mest kända. Håller intresset i sig kommer vi kanske att få se en ny kommersiell midjestyrd cykel inom en inte alltför avlägsen framtid.


Glöm balansen

En flevobike är midjestyrd men det innebär inte att man styr den med sin midja. Namnet kommer snarare av att cykelns ram är tvådelad och förenad med en led. Precis som på en traditionell liggcykel ligger man stilla med överkroppen och låter benen sköta trampandet. Skillnaden är att här trampar benen inte bara, utan genom att svänga benen åt endera hållet ändrar man också körriktning.

Första tanken när jag provar Flevobiken är "balans". Har jag balanssinnet som krävs? Det är ingen god taktik att ställa sig den frågan. Balans är resultatet av hur vi förflyttar vår tyngdpunkt och det sker utan att vi tänker på eller styr denna process, exempelvis när vi går. Skulle vi noggrant tänka på och analysera gåendet, som är en mycket sammansatt och komplex rörelse, skulle vi få stora problem att ta oss fram. Därför är det bara framförandet av cykeln man ska koncentrera sig på när man provar midjestyrt. Ett pedalvarv, och så nästa och ett till. Balansen inrättar sig efter de nya premisserna och blir pö om pö allt säkrare.


Följ cykeln dit den vill

Två råd hade jag nytta av när jag började träningen. Det första var att se rakt fram mot horisonten. Tittar du på dina fötter tappar du snabbt koncentrationen. En variant är att tänka sig att det står en vinsch långt framför cykeln. Från vinschen går en vajer som är fäst längst fram på cykeln. När du ställt in pedalerna i "power position" (ca fem i fem) och trycker på, tänker du att vinschmotorn startar och börjar dra in vajern. Den här mentala bilden kan underlätta de första försöken.

Nästa råd jag fick var "Att cykla Flevobike är en esoterisk sysselsättning". Det innebär att man inte ska sätta sig på cykeln och försöka styra den på samma sätt som man styr en vanlig cykel. Här sker styrningen genom att man tänker sig åt det håll man vill sedan kommer man dit. Den nybörjare som försöker styra antingen med fötterna eller med händerna känner strax hur han eller hon kämpar mot sin egen kropp plus tidigare nämnda tyngdpunkt, och behöver strax sätta ner foten i marken. I början är det istället bäst att följa cykeln dit den vill. När man väl behärskar tekniken kan man naturligtvis styra dit man önskar.

Armarna kan man med fördel hålla rakt ut åt sidorna. För att behålla balansen är detta mycket effektivare än att ha dem på styret. En van cyklist på sin midjestyrda cykel håller styret med lätt hand (eller inte alls). Den midjestyrda cykelns konstruktion gör handtagen till en plats lämplig att vila händerna och sköta reglagen, men inte att styra med. Därtill använder man benen.


Kontraproduktiv underlighet

Men belackarna då? Ja, det finns de inom hpv-gemenskapen som inte tar midjestyrda cyklar riktigt på allvar. Exempelvis skriver 1997 Ian Feldman på IHPVAs diskussionsforum att Flevobiken för utvecklingen bakåt för liggcyklarna i och med att väldigt få människor klarar att sätta sig på den och cykla iväg. Detta, menade han, skulle skrämma folk från alla typer av liggcyklar och förstärka deras rykte som svårcyklade. Flevobiken är en "kontraproduktiv underlighet", skrev Ian Feldman.

Midjestyrda cyklar tar längre tid att lära sig, det är helt klart. Men är det en nackdel? Visst kan det se farligt ut när någon ger sig på att försöka cykla en Flevo. Men det var ju likadant när vi var små och skulle lära oss cykla första tvåhjulingen. Det gick inte heller på fem minuter. Istället är midjestyrda cyklar en utmaning som låter oss återuppleva glädjen i att lära oss cykla.

När man väl behärskar tekniken kan midjestyrda cyklar användas för touring, racing, pendling och allt det man har en traditionell liggcykel till. Flevobike och dess arvtagare blir kanske aldrig brukscyklar för gemene man, men som hpv-er borde de genom sin enkla konstruktion och unika körupplevelse ha en självklar plats i cykelstallet.


Olaf Johansson


Några länkar om midjestyrt:

http://flevofan.ligfiets.net
http://www.python-lowracer.de/
http://www.airbike.de/

Posted by olaf at 05:43 EM | Comments (3)

Att räkna på en cykel!

bicycle.bmp


Fann häromdagen en artikel "Bicycle Dynamics and Control" av bl.a. Karl Johan Åström, en världsberömd reglertekniker från Lund. Artikeln är rimligt lättsmält, den börjar med en mycket enkel modell för att sedan inkludera alltmer detaljer för att till slut erhålla en realistisk modell som man kan dra intressanta slutsater från. Artikeln räknar på en vanlig cykel men resonerar även kring en bakhjulsstyrd variant. Jag tycker det vore intressant att få Åström att beakta vad som ger olika varianter av liggcyklar dess goda och dåliga egenskaper. Speciellt vore det kul om vi kunde få en bättre förståelse för hur en optimal Python bör vara konstruerad; vilka mått och vinklar ger vilka egenskaper? Jag tänkte därför försöka kontakta Åström och se om vi kan ordna en träff med honom. Lyckas vi med detta vore det mycket bra om t.ex. Dirk med sin BabyPython och Olaf med sin Monty kunde närvara. Ladda gärna hem artikeln och bilda er en egen uppfattning, så återkommer jag om/då jag lyckats kontakta Åström. Länk till artikeln finns nedan.

http://www.me.ucsb.edu/course_pages/course_pages_f04/ME97_197/astrom%20bicycle%20dynamics%20and%20control%20r2.pdf

Posted by chrjac at 12:10 EM | Comments (1)

augusti 31, 2005

Fyllibubblantävling

Har liggister humor? För att få reda på det kommer här en fyllibubblantävling öppen för alla liggcyklister. Klicka på Läs mer och skriv ditt textförslag i Kommentarer. Om en vecka (onsdag 7 sept) röstar vi om vilken text som är roligast.

Image

Posted by olaf at 10:16 EM | Comments (22)

augusti 12, 2005

En riktig cykel

Jan-Inge lämnade en tom ruta i förra numret av Trampkraft för min tillkommande Velokraft VK2. Nu rullar den i trakterna kring Östersund.


Kort presentation finns på IF Castor cykels webplats:

En riktig cykel

Posted by jan.almkvist at 07:29 EM | Comments (3)

december 19, 2004

Nya liggcykelvänliga sidor

Två nya liggcykelvänliga webbsajter har sett dagens ljus i dagarna.

Cykla för livet på adress
http://www.cykeltur.se
Som egentligen inte har premiär förrän årsskiftet 2004/2005.
Sidorna innehåller information om cykling, cyklar och cykelturer. Här finns både en samling intressanta reseberättelser, både för den som är lite mer äventyrligt lagd men kanske framför allt för de som funderar på längre cykelsemestrar i sverige eller kanske rent av ute i europa.
Sidorna innehåller även en länksamling till andra intressanta sidor, tillverkare eller bara skoj läsning. Du får gärna skicka tips på bra länkar till mig så ska jag lägga upp dem. Om du är registrerad medlem på dessa sidor kan du själv lägga in och föreslå länkar och du kan även själv få en dagbok där du kan lägga in dina egna reseberättelser.
Lite senare öppnar även ett forum där vi kan diskutera allt som har med cykling och cykelturer att göra.
Just nu håller vi även på och planerar än längre cykeltur ner genom europa. Mer information kommer när sidorna öppnar officiellt.
Jag hoppas du ska trivas på dessa sidor!
Bengt Falke
(Jag klippte lite och justerade i ovanstående text så den skulle passa lite bättre i tiden och här. Ni märker nog var jag ändrat, ursäkta)

Liggcykel.se på adress
www.liggcykel.se
Som handlar om att cykla liggandes. Olaf som är mannen bakom sajten är även försäljare av Challenge liggcyklar. Just nu handlar sidorna mycket om Liggcykelutställningen i Odense den 13 februari då bl.a. Challenge visar upp mycket av sitt numera stora sortiment.

Posted by Jan-Inge at 09:10 EM | Comments (0)

november 25, 2004

Deadline för annonser

Från och med årsskiftet (1 januari 2005) tänkte jag införa en regel för Köpes-bytes-säljessidorna http://www.liggister.org/buyandsell.html,
Annonserna får bara ligga inne ett halvår oförändrade. Blocket www.blocket.se mycket populär annonssajt har 2 månaders tid sedan tas annonsen bort och där kostar annonserna en liten summa. Som det är nu så undrar jag om de gamla annonserna hos oss är aktuella eller inte och jag orkar inte ta kontakt med alla som står där. Hör av er till mig om ni vill ha kvar er annons så uppdaterar jag datumen. Kommentera gärna denna regel här på kommentarerna så jag vet vad ni tycker.

Posted by Jan-Inge at 06:45 EM | Comments (3)

mars 13, 2004

Är cykeln försäkrad?

Vilken ersättning får man via den vanliga hemförsäkringen om cykeln stjäls? Det finns kanske anledning att kontrollera villkoren. Flera av bolagen har en maxersättning på 5 000 kronor. Är cykeln värd mer än 20 000 kan du få betala 5 000 i självrisk!

insurance.gif

Posted by olaf at 10:41 EM | Comments (3)

februari 08, 2004

Är du en riktig cyklist?

fohlinfamily.jpg
En riktig cyklist. Johan Fohlin med familj. Fotot taget av Fru Angela.

Per Eric Rosén har satt ihop en svensk version av en test för att se hur en riktig cyklist är. Gör testen på sidan:
http://rosnix.nu/~per/cykel/test

Den engelska originalversionen finns på sidan:
bikereader.com/BikeReader/contributors/Ainsley/realcyclist.html

Posted by Jan-Inge at 04:46 EM | Comments (4)

januari 23, 2004

Ystert anslag på Liljevalchs

Svenska Dagladet 23/1 2004

Utan titel, blandteknik, av Fredrik Norén.

Det första verket som möter innanför entrén är en cykel av Fredrik Norén (född 1979). Lutad mot väggen och låst med flera hundra kabellås är den helt omöjlig att någonsin få i rullbart skick igen. [...]


Clemens Poellinger 

BONUS   Artikel 1 - 10 av 1018 artiklar matchar frågan "cykel"



KOMMENTAR: Äsch, var det inte Socker-Conny som sa en gång
"med ett sjysst rör kan man slå världen med häpnad"?
Likaså finns det inga lås ett vinkelkap inte kan råda bot på!



Posted by ianf at 09:16 EM | Comments (0)

december 21, 2003

Hur är det med vinterliggismen?

Hur mycket cyklar liggister under vinterhalvåret? Blir det bilkörning till jobbet när kylan kommer? Slutar vi cykla träningsrundan? Eller dammar vi av MTB:n? Gå in här och klicka för det alternativ som bäst passar in på dina vintercyklingsvanor.

Posted by olaf at 04:58 EM | Comments (2)