november 04, 2010

Svens Python

Sven1.JPG
Sven2.JPG
Foto Sven Mentzing.

Minns inte hur jag hittade Python hojen, men det måste ha varit via liggistsidan. Det var väldig inspirerande att sitta och titta på alla fantastiska byggen, en del lite sisådär och andra riktigt seriösa. Till slut så kände jag att jag ville försöka bygga en själv. Jag jobbar lite extra på en bussverkstad. Där hamnar en del aluminiumplåt i skrotlådan, så det var lämpligt att försöka bygga något av det materialet. Alltså gjorde jag en sits av aluminiumplåt och bultade en bakram och framram på den. Fram och bakram gjorde jag av stålrör. Mått och vinklar tog jag från bygginstruktionerna på "www.python-lowracer.de". Den blev ganska charmig tycker jag, det är väldigt roligt att övningsköra på den. Mvh Sven

Posted by Jan-Inge at 07:59 EM | Comments (0)

augusti 19, 2009

Velomobil i trä

Poor mans ecological vehicle
woodohh1.jpg

Leitra Velomobil cost about € 7.500, the Go-One about the same, the aero-rider about € 6.300, a Twike Trike more than € 10.000,.....working as a representative for a Swedish clothes company I have been doing 1000th of kilometres on a Bike with a trailer behind in Italy where I live. Now it's time for something new, and I think I have found the way to build a Trike as good as any of the above mentioned for about € 1.500. This will be the building instruction and story about the wooden trike.
Mikael Larson
http://www.coronn.com/poormansecologicalvehicle/

Posted by Jan-Inge at 11:55 FM | Comments (0)

juni 11, 2008

Mikaels hembyggda velomobil

Mikveloproto.jpg
Foto Mikael Seierup.

Mikael Seierup har kämpat för att hitta en bra velomobil till bra pris. Han började en gång i tiden med en longwheelbase med framkåpa och så kallad bodysock. Mikael fortsatte med en Alleweder och köpte sedan en Steintrike han experimenterat med. På Steintriken har det varit framkåpa från HP-Velotechnik, sen en tysk kaross till tadpoletrikes http://liggecykelforeningen.dk/uploads/Bladet/bladet-2007-4.pdf (sidorna 12-13). Inget har fallit Mikael direkt på läppen så nu har han gjort en helkåpa själv.

Mikvelo.jpg
Foto Mikael Seierup.

Her nogle billeder af min nye hjemmebyggede kåbe:
http://sports.webshots.com/album/548842055kgOBvj?start=24
Bygget af alu U-profiler, som jeg har bukket i hånden.
Beklædning af 50x70 cm 3 mm tyk coroplast, som er sat på med strips.
 
Den er ikke færdig endnu, så jeg har ikke den samlede vægt.
Den er heller ikke testkørt, men den virker ret stabil og lydløs
på grund af de lette, men stive materialer. Den får en top
a la Flevobike Versatiles, der så kan lukkes til i siderne om vinteren.
 
Jeg regner med at ende på en kåbevægt på 6 kg til en materialepris
på ~3.000 DKK. Kåben er 175 cm lang, og bagagebæreren er
bevidst holdt fri, så den er nem at bruge til indkøb og med trailer.
 
Lys, horn og blinklys er systemet fra den røde kåbe.
 
mvh
Mikael

Posted by Jan-Inge at 10:08 EM | Comments (1)

april 01, 2008

Hemma hos Henry


Hemma hos Henry from muniman on Vimeo.

2006 besökte Tompa Henry Riedel. Henry är revisor i föreningen och dessutom en av Sveriges flitigaste byggare av liggcyklar. I filmen följer vi utvecklingen av Henrys streamliners och velomobiler.

/Olaf

Posted by Jan-Inge at 03:19 EM | Comments (2)

januari 11, 2008

Hubstripping.com

duomatic.jpg

En blogg ägnad åt navväxlar. Killen bakom bloggen är tvättäkta navnörd. Han har kommit över ett lager med gamla Torpedo Duomatic som legat orörda i en kartong sedan 1990. Duomatic var de där tvåväxlade naven man hade som skolpojke och som man växlade genom att trampa bakåt. Hade man ettan inne strax före en korsning fick man in tvåan vare sig man ville eller inte när man bromsade. Mannen bakom bloggen vill övertala SRAM att ta upp tillverkningen av detta nav med sin enkla och underhållsfria växling. Och om inte det går tänker han starta en insamling bland alla andra navnördar så att naven kan produceras på egen hand. Jag hoppas han lyckas. För en cykelkonstruktör av till exempel vikcyklar borde det vara lockande med ett nav som har två växlar utan vajer och med inbyggd broms. Designen blir ren och funktionen underhållsfri. Varför inte besöka Hubstripping.com och lägga ett bud på ett fabriksgammalt Duomatic? Etthundra euro styck.

Posted by olaf at 11:15 EM | Comments (0)

augusti 14, 2007

Pythons på tour

2007_0813Image0009.jpg
Michael Nahl med sin egenbyggda Python (foto Jan-Inge)

Den kände Pythonauten Dirk Bonné har cyklat runt Danmark och Skåne med sin kompis Michael. Olaf blev upphittad längs vägen och efter några dagar dök de upp hemma hos mig. Jag var givetvis tvungen att ta lite bilder så här kommer de!

2007_0813Image0006.jpg
Dirk har modifierat sin Pythons framparti. Nu finns även plats för ett par stora Schwalbe Big Apple.

2007_0813Image0008.jpg
Michaels Python har en underbar finish. Mycket välbyggd. Även här Big Apples.

2007_0813Image0010.jpg
Dirks BabyPython i helfigur.

2007_0814Image0002.jpg
Olaf var svår att fånga på bild men här försöker han gömma sig bakom Dirk med fullastad cykel.

2007_0814Image0008.jpg
Dirk i avslappnad posé.

2007_0814Image0019.jpg
Michael cyklar mot Turning Torso i Malmö.

En liten film där Dirk gör hands up, hands down när han cyklar!
www.liggister.org/Dirks/2007_0814Image0010.MOV

På Youtube!

Posted by Jan-Inge at 09:18 EM | Comments (0)

maj 23, 2007

Amfibiecykel byggs i TV1

Hjärnkontoret i TV1 för en liten stund sedan
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=65473&lid=puff_834210&lpos=lasMer
Oliver Pasche bygger en amfibiecykel.

Posted by Jan-Inge at 07:00 EM | Comments (0)

januari 29, 2007

Monty inte Python


Olaf Johansson har hittat ett nytt hem på nätet till sitt projekt Monty. Sidorna finns på adress:
http://www.olafjohansson.com/monty/montypage.html
Olaf har försökt att göra den ultimata hopfällbara liggcykeln men enligt sig själv inte lyckats riktigt. Han hade tillfälligt givit upp och köpt en Brompton som han i den uppdaterade versionen av sina Montysidor har gjort en jämförelse med. Men Olaf gör nu nya försök och tar nu nya tag bl.a. med hjälp av Pythonlistan som diskuterar cyklar av Pythonmodell se http://www.python-lowracer.de. Vi följer förstås uppmärksamt vad som händer.

Posted by Jan-Inge at 12:50 EM | Comments (0)

januari 20, 2007

Lutande trehjulingar

PrototypeA2.jpg
Bild copyright Henry Thomas

Australiern Henry Thomas har byggt en lutande trehjuling men är inte riktigt nöjd med slutresultatet. Han började undersöka andras försök att bygga den perfekta lutande trehjulingen och går mycket grundligt tillväga. Han ritar diskuterar och bygger och ovanpå allt detta dokumentererar han allt också så att vi får vara med om hela processen. Grundlig som han är så är även sidorna väldigt välgjorda och trevliga att läsa.
Startsidan www.jetrike.com
och direktlänkar till intressanta sidor
Geometry -- http://jetrike.com/geometry.html
Construction -- http://jetrike.com/construction.html
Prior Art -- http://jetrike.com/prior-art.html Här hittade jag ett patent av en svensk, Göran Häggkvist som gjort ett patent på en lutande trehjuling från 1975 http://jetrike.com/prior-art/US3981516.pdf

Källa är förstås den underbara Pythonlistan som hittas på http://www.python-lowracer.de

Posted by Jan-Inge at 08:51 FM | Comments (2)

november 16, 2006

Tips i höstmörkret till framhjulingar


Foto Dag Wallander

Här kommer ett litet tips till alla ägare av framhjulsdrivna liggisar! Allt sedan jag såg TOXY ZRs nya ”svirvlande” kedjerulle har jag funderat på bästa sättet att konstruera något liknande. Har haft tankar på block till segelbåtar men inte hittat något lämpligt.
Hittade följande på nätet: http://www.hertstein-coelbe.de/jive/kl_rolle.html . Här beskrivs hur man använder ett möbelhjul och en plåtvinkel för att åstadkomma det svirvlande kedjehjulet. Jag hittade ett möbelhjul i garaget och köpte en plåtvinkel på Bauhaus. Fram med kapen och borrmaskinen och så fick jag till konstruktionen som syns på bilderna. Jag fick korta kedjan, men resultatet blev mycket lyckat! Mindre svängradie och kedjan tar inte i däcket!

Dag Wallander

Se tidigare beskrivning av cykeln http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/001130.html

rolle.jpg

rolle2.jpg

Posted by Jan-Inge at 08:47 EM | Comments (5)

juni 26, 2006

Anders Hammartrike

Frontbild.jpg
Anders på sin Hammartrike.

Nu är min andra trike färdig (den första!). Det är en Thunderboltvariant som jag kallar Hammartrike på grund av att den är lackad med hammarlack och sin dess höga vikt.

Jag valde ett 24 tums bakhjul för att den skulle bli lite smidigare. Sitsen gjorde jag av två 3 mm plywoodskivor som jag limmade ihop och bockade och täckte med polyesterplast. Sedan gjorde jag remsor av liggunderlag som jag limmade på sitsen och till sist klädde med ett överdrag av syntetiskt fårskinn som min mor sytt. Materialet används inom sjukvården för liggsårspatienter så det passar bra att ligga på :-).

Knucklarna har jag tillverkat av 2mm fyrkantsrör. Huvudröret är bockat, dock blev det 1mm tjockare än planerat, eftersom jag inte hittade någon som kunde bocka 2mm rör i Östersund.

All svetsning har jag utfört med en MIG-svets utan gas som medfört fula fogar och mycket slipning/spackling. I huvudsak är jag nöjd men lacken torkade inte som den skulle, kanske var den gammal, och svängradien kunde varit bättre. Den är kul att köra och jag tror det blir roligt på isen i vinter.

Stort tack till Göran Nicklason som fått svara på många frågor…

Nästa projekt blir utan tvekan en Velomobil om pappa ställer upp och sponsrar :-)


/Anders i Östersund

Anders.jpg

Bommen.jpg

Detalj.jpg

Garage.jpg

Strandbild.jpg


Posted by Jan-Inge at 06:17 EM | Comments (8)

maj 17, 2006

Thomas KalmarBolt

TLtrikeliten.jpg
Snyggt bygge att beskåda i Kalmar.

Hej Jan-Inge! Efter något års funderande och ett halvårs byggmödor är nu äntligen min T-boltvariant färdig. Eller åtminstone i kördugligt skick - den saknar lite detaljer som skärmar och pakethållare och lyse och rörändar och lite annat men är ändå tämligen presentabel. Jag bor i Kalmar, en vit fläck på HPV-kartan och har kört mitt första bygge (LWB) till och från jobbet i nio år. En av ursäkterna att bygga en trehjuling har varit våra gräsliga vintrar med isiga spåriga cykelvägar som minst en gång varje år fäller en till marken eller åtminstone gör cykelfärden till ett onödigt vanskligt äventyr. Fast om sanningen ska fram så ligger väl den största lockelsen i utmaningen att bygga något riktigt knepigt och det mödosamma men glädjerika arbetet att komma på egna lösningar när kartan och verkligheten inte riktigt stämmer.
Lite korta fakta: Ramen är tillverkad av stålrör 45 och 40 mm x1,5, bakvaggan är tagen från en MTB, sitsen är en avmallad Laminofåtölj gjord i 18 och 4mm plywood, tillsvidare täckt med ett liggunderlag. (Jo den har hållit för en nittiokilosförare). Styrhuvudena är tillverkade av fyrkantrör (enklare att gera) och framhjulsnaven är från ICE. Kedjan har endast ett mellanhjul till skillnad från T-bolten som har två. Jo det blev lite trångt när stag och styre och kedja skulle samsas, men det går. Jag valde nittiograders tvärstag då det verkade lättare att få rakt vid svetsningen. Vikten stannade på 21 kilo, vilket var mindre än jag fruktat. Jag är inte helt nöjd med styrningen. Provade först med Greenspeedvarianten utan att ha annat än en bild att gå efter och fick bygga om till styrningsutförandet på ritningarna. Lite osäker-sladdrig i ytterlägena och med väl stor vändradie men stadig och rätt spårsäker rakt fram.
Jag vill slutligen tacka Göran N. för hans utmärkta vägledning i trikebygge. Utan den hade jag haft det knepigt!
 
Vänliga hälsningar
Thomas Lundberg
thomas.lundberg@edu.kalmar.se

TLtrike.jpg

Posted by Jan-Inge at 02:39 EM | Comments (1)

maj 15, 2006

Connys hembygge

ploogliten.jpg

Äntligen är min liggcykel klar!!
Jag har en whiplash skada som gör att jag inte kan cykla på en vanlig cykel, därför började jag undersöka det här med liggcyklar. Gissa om jag ville göra en cykel själv efter att ha sett alla bilder på nätet.
Min ide till cykeln är i största del tagen ifrån Frank Hansens (http://hpv.homepage.dk) hemsida.
När jag äntligen var klar med cykeln var det dags att börja lära sig cykla igen kul men vingligt. Jag skrämde grannens hund som inte visste hur den skulle bete sig när han mötte mig och grannbarnen talade stolta om att de ialla fall hade vanliga cyklar. Så de tyckte nog lite synd om mig där jag låg på min cykel. Men träning ger färdighet så nu tänkte jag prova cykla Siljan runt den 4 juni, är det någon mer som vill hänga med?

mvh Conny P.
ploog@telia.com

ploog.jpg

Posted by Jan-Inge at 10:35 EM | Comments (10)

april 19, 2006

Henrys velomobilföljetong

Riedelvelosmall.jpg
För er som läser Trampkraft kommer här en liten delrapport från Henrys velomobilbygge. För er andra så har Henry publicerat två rapporter i Trampkraft 28 och 30 om sitt pågående velomobilbygge och fler rapporter väntas i kommande medlemstidningar. (alla bilder av Henry Riedel)

Hej

Det går framåt. Provkörde på långfredagen. Det mesta fungerade som tänkt. Har fått skära ut lite mera i hjulöppningarna då däcken tog i när jag svängde och fjädringen trycktes ihop. Primärkedjan från vevparti till mellandrev hade en tendens till att kugga över vid belastning men det berodde på att dreven på mellanaxel var felvända med växlingtändernas lutning åt fel håll. Dessutom måste jag göra om karossen något i området precis bakom huvudet med ett större urtag för att kunna använda hjälm. Någon slags gångjärn för huven skall också göras. För övrigt tycker jag det fungerar ungefär som förväntat med växling (shimano nexus 8 växlat nav + 2 växlar vid vevparti) fjädring, insteg, komfort, fart osv. Som nämnts tidigare är det viss problem med gelcoatfinishen som betyder en hel del jobb men det kan nog ta tid då det är betydligt roligare med övrig intrimning och justering. Vikten blev något högre än jag räknat med 32,5-33 kg. det beror dels på det tyngre växelnavet med rullbroms bak samt att karossen är onödigt kraftig på några ställen.

Med lite möda och vad jag vet nu skulle en vikt runt 30 kg vara möjlig även med nuvarande baknavskombination.

Mvh

Henry

(Henry är på gång till årsmötet i Jönköping den 13 maj, ännu en anledning att åka dit!)

Riedelvelo1.jpg

Riedelvelo2.jpg

riedel1.jpg

riedel2.jpg

riedel3.jpg

riedel4.jpg


Posted by Jan-Inge at 12:30 EM | Comments (5)

april 10, 2006

Foxy 1 del 2

Foxy1liten.jpg
Foxy 1 bild Mikael Möller

Foxy har nu avancerat till provkörningsstadiet.
Som att köra gocart. Låg och kvick. Lite nervös i styrningen. Hade behövt lite mera försprång. Trodde jag skulle få en rak gaffel när jag beställde men den visade sig vara framåtknäckt. Alltså fick jag försöka vinkla fram gaffelröret mera för att få lite försprång kvar. Därav det stora gapet mellan framhjul och ram. Hade redan filat hål i ramen för gaffelröret så justermånen var begränsad om det hela skulle gå att svetsa ihop. Sitshöjd 28 cm, vevlagerhöjd 48 cm. Återstår: Riva isär, snygga till och måla. Sen bygga ihop igen.

Mikael Möller

Läs tidigare artikel om Mikaels bygge Foxy 1 del 1

Foxy1.JPG

foxy2.JPG

Posted by Jan-Inge at 02:02 EM | Comments (1)

mars 22, 2006

Per Erics cykelbyggen

qr-barby.jpg
Per Eric med sin Torin.

Per Eric Rosén vår forumkreatör har kommit med två bidrag till Liggcykelguiden http://www.liggister.org/cykelfakta.htm.

Den ena cykeln är hans ombyggda Jouta som levt ett långt och hårt liv men som pysslas om väl och får nya kläder då och då av Per Eric. Här en presentation på Liggcykelguiden http://www.liggister.org/JoutaPer.htm och på Per Erics egna sidor http://rosnix.net/~per/cykel/jouta/ med fler bilder.

Per Eric har även ritat och byggt en egen semilowracer helt själv kallad Torin. Här på Liggcykelguiden http://www.liggister.org/QRPer.htm och på Per Erics egna sidor http://rosnix.net/~per/cykel/qr/.

Posted by Jan-Inge at 07:11 EM | Comments (3)

januari 23, 2006

Vinterbygge Foxy (och Woody)

foxy350.gif
Mer bilder under länken "läs mer".

OK, här exponerar jag mitt vinterprojekt, Foxy, en Zox20-klon i Thorleifs
anda.
Med ålderns rätt nöjer jag mig dock med att sänka mig till c:a 30 cm
sitthöjd.
Av bygget är än så länge inte mycket att visa utom en ritning i datorn, en
hög tillsågade ramdelar och slaktrester från mitt första bygge som nu fått
offra sig på framåtskridandets altare. Har svetsat ihop en byggjigg
Rammaterial: Bonnjärn 40x40x1,5. MAG-svetsas.
Framgaffel: Inser redan nu att jag inte kommer att hinna om jag skall fixa
denna själv så den köper jag från Zox liksom kedjehjulen.
Bakgaffel: Kortad MTB-framgaffel.
Sits: Optima
Växel: SRAM Dualdrive 24

Mikael Möller
Skårsgatan 72
412 69 Göteborg

foxy.gif

Ram_i_jigg.jpg

Ramdelar.jpg

Woody.jpg
Woody snickrade jag ihop för att provsitta.

Posted by Jan-Inge at 11:23 FM | Comments (1)

Ny däckare med Wallander

Wallanderbild350.jpg
Dag Wallander på sin tvådäckare!

Jag, mannen från Hjärup, är numera mannen från Ytterby och glad liggcyklist! Jag testade mitt bygge den lilla biten mellan Fredrikshamn och Skagen i somras. Otroligt kul och en fantastiskt behaglig cykeltur!
Jag "fuskade" och köpte fram och bakgaffel från Zox i Tyskland. Själva ramen är ett hembygge som jag hittade på HPVs sälj/köp sida! Även sitsen hittade jag på sälj/köpsidan (Krister Spolanders gamla..)
Mycket mailande och ett besök hos Torleif så lyckades jag skruva ihop en fungerande cykel.
Det är ingen Pyhton eller lowracer, men den är kompakt och ett behändigt förstabygge.
Med vänlig hälsning
Dag Wallander

Wallanderbild.jpg

Posted by Jan-Inge at 11:15 FM | Comments (4)

januari 11, 2006

Skenbara HPVer

Jag har bott vid en järnväg i hela mitt liv och sett tågen komma och gå (tänk er Edvard Persson sjunga på melodin Jag har bott vid en landsväg). Jag bor på en skånsk åker och järnvägen till Trelleborg går strax utanför. En lång raksträcka helt platt. Jag tänker ofta på att bygga någon sorts HPV och sätta på spåren och bara dra iväg. En som har gjort precis detta är Andy Graham i Californien. Ett tips är att göra detta på en nedlagd järnväg så ni inte möter några tåg. En järnväg i fullt bruk är INTE att rekommendera. Läs om Andys äventyr med sin kompis Keith i deras egenbyggda HPV och dröm er bort liksom jag gjorde.
http://www.andygraham.net/railrod/railrod.htm

hpvrail.jpg
Andy Graham i sin Rail Rod.

Jag hittade Andy och hans RälsHPV i Velovision nr 20 sidan 38 http://www.velovision.co.uk

Lite bonus:
Lite Schweizisk räls-HPV-historia
http://ds1.dreifels.ch/fb/page.asp?DH=2058
från Schweiziska HPV-klubben
http://ds1.dreifels.ch/fb/

Jag vill minnas att Mogens Skov också konverterade en Odenseliggcykel till en rälsHPV men nu kan jag inte hitta den. Annars så var den här förr i tiden tror jag http://hjem.get2net.dk/mogens_skov/

Posted by Jan-Inge at 09:33 EM | Comments (1)

november 26, 2005

På äventyr med Greg

CP1sideViewLow.jpg
Gregs senaste

Ända sedan 17 september 2003 har man kunnat följa Greg Kolodziejzyks äventyr på nätet nästan dagligen. Från början var målet att sätta ett trans-Kanada-rekord. Och det var verkligen från början! Ibland tog man sig för huvudet när Greg gjorde verkliga nybörjarfel i byggandet av sina HPVer. Jag tyckte att han kanske kunde läst på lite innan för att slippa uppfinna hjulet på nytt men för kunna göra något eget måste man kanske börja från början och lära sig själv efter hand. Greg började med en trehjulig midjestyrd sak men har nu gått över till en tvåhjulig sak. Just nu försöker Greg slå 24timmars rekordet för HPVer. Det finns en webcam på http://131.204.75.149/view/view.shtml. I skrivande stund är det mörkt och man ser bara några små ljusprickar i mörkret. Följ hans äventyr på http://www.adventuresofgreg.com/HPVMain.html där han berättar och visar bilder och filmer på sina byggen, tester och rekordförsök. Mycket underhållning lovas. Häng med på Gregs äventyr

Posted by Jan-Inge at 09:40 FM | Comments (3)

november 14, 2005

Lennarts Pajton

4liten.jpg
Lennart med sin skapelse

Lennart Mellqvist göteborgare som har byggt de flesta cykelmodeller har nu äntligen gjort sin version av Python kallad Pajton.
Förutom från Jürgen Mages numera klassiska Pythonmodeller kommer inspirationen främst från Dirk Bonnés Baby Python och Olaf Johanssons Monty.

Hej.

Inspirationen till att bygga Pajton var den enkelhet kraftöverföringen har på denna typ av cykel. Nu har jag ju inte byggt på det allra enklaste sättet, som ni ser är det en fackverkskonstruktion. Den består av 10 och 13 millimetersrör, hjulbasen är 95 centimeter, styrvinkeln 60 grader mot horisontalplanet och försprånget minus 17 centimeter. Hjulen är 406:or. Sätet är inte någon del
av cykelns bärande struktur utan vilar på gummikuddar. För närvarande har den treväxlad navväxel med vanlig "pedalbakåtbroms", dessutom har jag en fälgbroms på framhjulet. En ovanlighet, utöver fackverkskonstruktionen och som kan ses på några bilder är styrleden som består av två kulbultar från bilindustrin.
Jag lärde mig först cykla på den utan styre och handbroms, men jag tyckte den var lite knepig, så jag satte dit både styre, handbroms och nackstöd och detta gör den betydligt mer lättcyklad, även om man egentligen inte styr en sån här typ av cykel med styret.
Torleif som provat både min och Dirks cyklar, tyckte att min var svårare att cykla på, då Dirks var mer tungstyrd och ville gå rakt fram vilket gjorde det lättare att cykla.

Lennart M

Alla foton tagna av Peter Markusson.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Posted by Jan-Inge at 11:06 FM | Comments (4)

november 06, 2005

Stehagstrike

stehagstrike.JPG
Anders har byggt en trike på Stehagskonceptet. En vanlig Stehagscykel som han utrustat med några fyrkantrör. Hjulupphängningen består av två vanliga cykelgafflar som svetsats på det bakre fyrkantröret. Extremt enkel med en vändradie som slår det mesta. Kräver dock viss koncentration i kurvorna...
Nästa projekt blir en Thunderbolttrike säger Anders.

Några bilder:


stehagstrike1.JPG


stehagstrike2.JPG


Det går lika bra på två hjul...
stehagstrike3.JPG

Och en liten film där Anders testar vändradien. Lägg särskilt märke till benföringen         
1 653 KB

Posted by jan.almkvist at 04:06 EM | Comments (11)

oktober 09, 2005

Christer Bennets trehjuling

Trike2.jpg

Vill stolt visa upp mitt hembygge för medlemmarna i föreningen.
Jag har haft mycket stor hjälp av Göran Nicklasson, både via hans hemsida och även via mycket trevliga och informationsrika mail.
Kolla in på hans jättefina hemsida:
http://wb747623.bahnhofbredband.se/bygge.html

Tack Göran!

Cykeln fungerar mycket bra, men det är mycket kvar att göra med spackling, slipning och lackering.
Stolen, som jag tagit från ett tidigare bygge, den ska bytas ut så småningom.

Har Ni synpunkter eller funderingar kring mitt bygge så hittar Ni mig på:
christer.bennet@telia.com

Mvh Christer Bennet

Trike1.jpg

Posted by Jan-Inge at 11:11 FM | Comments (1)

september 14, 2005

Uppfinnaren av hjulet

FlexWheel72dpi-small.gif
Anders hjul!

Första gången jag träffade Anders Brage presenterade han sig som uppfinnaren av hjulet. Då hoppar man till lite. Är mannen galen? Har han storhetsvansinne? Nej det är en man som gillar att tänka lite utanför vår gamla vanliga fyrkant. Anders har provat lite olika saker. Här kommer några bilder och en presentation av några linjärexperimentfordon som Anders gjort. Presentation är gjord för ett velomobilseminarium och är på engelska. På vår maillista berättar Anders varför han håller på med såna här saker "det är roligt", mer motivering behövs inte.

Presentationen av några av Anders linjärprojekt. Line-Go A Linear Driven HPV Design Family. How the linear drive train adapts to the human motor. Ca 970 KB pdf-fil.

2B-trike.jpg
tak till liggcyklar kan tillverkas att fungera som en självhoprullande
rullgardin.

RainCanopyColkopia.jpg
Med lite regndroppar på så blir de helt ogenomsynliga.

IMG30ATri3.JPG
linjärdrift med trampor som åker på räls och drar i flatremssnöret,
gummibandsupplindat på vardera bakhjulet. Funkar som startsnöret på en
utombordsmotor. Inte lika effektivt som den vanliga rundtrampande rörelsen
och utanpåliggande kedjeklingor, mest beroende på att rörelseapparaten är
evolverad för en roterande rörelse, men även andra saker. Dock ej vikten
som är lägsta möjliga.

FlexWheel72dpi-small.gif
hjulet av fiberkomposit som är det lättaste och utan slang. Det kan
anpassas till olika grad av fjädring och ge små hjuldiametrar som klättrar
över småhinder på ett energikonservativt sätt.

JoelDrarSVkopia.jpg
hopfällbarheten medger att tingestarna kan tas med in och inte bli stulna.

Trike3roofJens.JPG
Stilstudie linjärfordon

IMG33AScooter.JPG
En liten linjärdriven scooter

UffiAndersTrikarkopia.jpg
Anders med kompis poserar

Text (utom de tre sista kommentarerna som J-I gjorde och inledningen förstås) och bilder Anders Brage

Posted by Jan-Inge at 02:38 EM | Comments (4)

september 11, 2005

Ormen slingrar vidare

pythonmarc1.gallery.png
Ritningen på ormen!

Dirk Bonné vår favoritcykelbyggare har gjort det igen. Han har byggt en vidareutveckling av sin BabyPython till sin kompis Marc. Läs mer och se bilder på sidan http://dirkb.dnsalias.net/pythonmarc.html.

Vad är Python för något? Jo en sorts "open-source" projekt för en annorlunda liggcykel. Läs här http://www.python-lowracer.de/.

Olaf trogen skribent här och känd cyklist har byggt en variant kallad Monty med inspiration från bland annat Dirks BabyPython, läs mer här http://www.liggcykel.se/montypage.html

Posted by Jan-Inge at 11:03 FM | Comments (0)

maj 02, 2005

Sveriges första python?

montyone.jpg

Ja, så var lille Monty färdig att cykla på. Vi kommer riktigt bra överens och för det mesta vill vi svänga åt samma håll. Monty är en transportmodell av python som är en midjestyrd liggcykel designad av Jürgen Mages i Erlangen. Monty är delbar på mitten och har 16" hjul. Jan-Inge har tagit flera bilder och filmsnuttar som finns här. Några av snuttarna har jag fogat samman till en liten film.

NYHET 2005-05-11
Olaf har målat och skrivit lite om sin Monty.
Här är sidan http://www.liggcykel.se/montypage.html

Posted by olaf at 08:32 EM | Comments (4)

januari 23, 2005

Joe's Liggcykelhybrid

Nu finns den äntligen, cykeln som är både en liggcykel och en vanlig upprätt. Men det är bara en av Joe's alla häftiga hembyggen. Här saknas det verkligen inte fantasi och han bygger också Velomobiler av den lite "råare" typen. Läs mer: http://www.outsideconnection.com/gallant/hpv/joe/
Posted by jan.almkvist at 12:19 FM | Comments (0)

december 21, 2004

URO CAD - den ultimata tadpoletriken!

Nu är den här - URO CAD - den ultimata tadpoletriken!

urocad_liten.jpg

Med ram i kolfiberkomposit tillverkat i ett enda stycke, integrerad stol, kolfiberekrade hjul och en vikt på 12 kg är det kanske den bästa tadpoletriken som någonsin har sålts!

Mer information och bilder på hemsidan: urocad.get.to
eller i pdf-broschyren

Är det sant?
Tyvärr inte. Det handlar det om en CAD-modell som jag har gjort inom en CAD-kurs på KTH.
Men utseendet, måtten och funktionen för cykelns delar (styrningen och justeringsmöjligheterna) är den samma som på en riktig trike och cykeln är fullt realiserbar. Därför borde hemsidan och broschyren borde vara intressant för trikeintresserade.


/Lars Viebke

Posted by viebke at 08:45 EM | Comments (2)

november 17, 2004

Livet é Python

Vad gör man när mörkret och kylan sätter in och det blir tyngre och tyngre att ta ut sin nyputsade liggis?
Tja man kan bygga en egen cykel eller varför inte en Python!
Vad är en Python? Ja ormens föräldrar kan nog vara den tyska Airbike och i viss mån nederländska Flevobike. Midjestyrt ska det vara i alla fall.

Python har en egen sida gjord av Jürgen Mages www.python.de.tt. Jürgen har byggt fyra stycken Python nu och är den som driver rörelsen framåt.

Ormen har ynglat av sig och här är senaste sammanställningen av byggare och ibland med egna webbsidor också!

- Laurent Dechenne, Belgium http://les-velos-de-laurent.skynetblogs.be/
- Torben Scheel, Denmark http://www.scheel.net/HPV/Python/default.asp
- Jürgen Maier, Germany
- Alain Branca, Corsica
- Euardo LP jr, Brazil http://www.ypebike.cjb.net/
- Michael Rienstra, California
- Mike Channon, Canada http://www.odyssey.on.ca/~mchannon/page2.html
- Burket Kniveton, California
- Stefan Knorr, Germany http://www.moontraveler.de
- Scott Rose, Washington
- Yves Destrubé, France 040202
- Dirk Bonne, Denmark http://dirkb.dnsalias.net/python.html
- Peter Oliva, Germany
- Jukka Virret, Finland http://kotisivu.mtv3.fi/jviirret/python.htm
- Marc Huebner, Switzerland http://www.8ung.at/marchuebner/worm/worm.html

Pythonlistan som är en maillista öppen för intresserade kan varmt rekommenderas. Den hittas via Pythonsidan www.python.de.tt och under rubriken links.

Pythonlistan påminner mig om en annan lista som jag är med på och som också behandlar midjestyrning och speciellt då Flevobike och dess varianter. Det är Flevofanlistan som kan hittas via Erik Wannees official Flevobike Fanclub http://flevofan.ligfiets.net/. Är du sugen på att bygga och cykla midjestyrt så läs igenom allt här först och gå med på listan.


Posted by Jan-Inge at 09:37 EM | Comments (0)

oktober 19, 2004

Felande länkenErik Kolb lyckades med hjälp av diverse skrot och mammas tvättlina hitta lösningen som förenar enhjulingens frihetskänsla med liggcykelns komfort: Enhjulingsliggcykeln! Ryktet säger att dessa cyklar inte är enkla att behärska men det gör ju bara det hela ännu mer lockande.

Posted by olaf at 12:13 FM | Comments (4)

mars 04, 2004

Ingen liggcykel men ....

liggande.jpg
Fick lägga bilden ner så det blev en liggcykel!

Brad Graham byggare av många intressanta cyklar och som också driver sajten http://www.atomiczombie.com och skrivit boken "Atomic Zombie's Bicycle Builder's Bonanza" har nu fått in en av sina cyklar i "Guiness book of records". Läs artikel från Yahoo news.

Har förresten glömt meddela att nya numret av Byke Kultuur Never (nr 20) är ute på nätet. Séamus D. King är fortfarande het! Kolla in hans cyklingsfilmlista också.

Posted by Jan-Inge at 10:25 FM | Comments (0)

februari 26, 2004

Italiensk Prone

prone.jpg
Erik Forsgren tipsar om en italiensk Prone (framstupa) cykel. Gjord av Ivano Urban. Italienska HPV Klubben Italian Recumbent har publicerat text och bilder på sidan Prono Bike.

För er som liksom jag har lite svårt att förstå italienska kan man få hjälp av till exempel http://babelfish.altavista.com/ för att översätta sidan.

Vill ni se en annan Prone (produktionsmodell) gå in på Encycleopedia (direkt till Prone) eller http://www.encycleopedia.com och skriv Prone i någon lämplig sökruta.

Posted by Jan-Inge at 09:46 FM | Comments (3)

januari 23, 2004

Hittat på blocket punkt se

triped prototyp?Tri Ped Trehjulig vuxenracer kallas detta missfoster, som utbjuds för SEK 1000, eller högstbjudande på blocket.se. Det verkar dock inte värt pengarna, ens för delar. Jag tror att det är prototypen till en trehjuling med samma namn, TriPed, som en kille här i Stockholm utvecklade och försökte sälja för c:a 5 år sedan, för US$1200 (det skulle byggas i Texas, USA). Jag såg den en gång, tyckte inte om den, tycker ännu mindre om denna (om det nu är dess) prototyp.


Posted by ianf at 09:36 EM | Comments (1)

december 23, 2003

Kedjebränning!

Nej, det handlar inte om någon bortglömd HPV-ritual utan om att skaffa ett kedjesmörj i gör-det-själv-klassen ...

Pyroparaffin

Istället för att olja sin cykelkedja kan man vaxa den. Det ger stora fördelar inte minst för oss som tycker man kan vara utan oljestänk på byxbenen.

För att vaxa benen förlåt kedjan kan man antingen plocka av kedjan och lägga den i ett bad med smält paraffin eller så köper man kedjevax på flaska. Detta vax droppas på kedjan ungefär som när man applicerar olja.

Flaskvax är alltså enkelt att få på kedjan men ganska dyrt. I synnerhet om man har en liggistkedja som är tre gånger så lång som en standardkedja.

Men det finns ett billigare alternativ – man kan koka ihop sitt eget kedjevax. Efter att man gjort det är det så här enkelt att vaxa kedjan:

applicering3.jpg

Applicera pyroparaffinet till exempel med ett gummibehandskat finger eller liten pensel. Se till att även sidorna på kedjan får paraffin på sig.

kedjeeld3.jpg

Fram med tändaren och woosh! Akta luggen, däcket och sitsen. Bland annat. Sedan är det bara att veva fram lite mer kedja och fortsätta behandlingen.

Tänk på att rengöra kedjan noga från olja och smuts innan du vaxar första gången.

Varför tända eld på smörjan? frågar sig den intellektuelle. Om du inte gör det torkar paraffinet aldrig utan faller av i första gupp. Genom att kedjan blir varm smälts paraffinet och rinner in i kedjelänkarna. Troligtvis på ett bättre sätt än köpevaxet vilket ser ut att lägga sig utanpå länkarna.

Så här tillverkar du ditt pyroparaffin:

1 dl paraffin
1 dl teknisk bensin (heptan)
3/4 dl etanol (K-sprit)

Lägg paraffinet i en glasburk som ställs i ett vattenbad i en kastrull. När vattnet kokat en stund har paraffinet smält till en klar vätska. Ta av kastrullen från spisen och rör ner bensinen. Sätt på lock och låt svalna till paraffinet får en smörliknande konsistens. Rör därefter ner K-sprit till dess konsistensen blir yoghurtliknande. Blandningen är lätt grynig och burken måste omskakas inför varje användning.

OBS Nu har du förutom ett möjligt kedjesmörj en mycket brandfarlig substans. Behandla den därefter!

Posted by olaf at 12:52 FM | Comments (3)

november 03, 2003

Liggist vinner pris

2003bL.jpg
Vid Tekniska mässan i Stockholm snuvades teknologerna från KTH och Chalmers på förstaplatsen i en prestigefylld tekniktävling. Förstaplatsen i den individuella deltävlingen "Ingenjör Lundströms tävling för kreativa konstruktörer" gick i stället till Linköping och Lars Andersson. Läs hela artikeln på http://shorl.com/jehusutorelu
Det var ingen liggcykel Lars gjorde men han har uppfunnit en vacker hängmatteliggcykel som man kan beundra på sidan http://home.swipnet.se/diafysal/liggcykel/ GRATTIS Lars

Posted by Jan-Inge at 08:58 FM | Comments (6) | TrackBack