november 14, 2005

Lennarts Pajton

4liten.jpg
Lennart med sin skapelse

Lennart Mellqvist göteborgare som har byggt de flesta cykelmodeller har nu äntligen gjort sin version av Python kallad Pajton.
Förutom från Jürgen Mages numera klassiska Pythonmodeller kommer inspirationen främst från Dirk Bonnés Baby Python och Olaf Johanssons Monty.

Hej.

Inspirationen till att bygga Pajton var den enkelhet kraftöverföringen har på denna typ av cykel. Nu har jag ju inte byggt på det allra enklaste sättet, som ni ser är det en fackverkskonstruktion. Den består av 10 och 13 millimetersrör, hjulbasen är 95 centimeter, styrvinkeln 60 grader mot horisontalplanet och försprånget minus 17 centimeter. Hjulen är 406:or. Sätet är inte någon del
av cykelns bärande struktur utan vilar på gummikuddar. För närvarande har den treväxlad navväxel med vanlig "pedalbakåtbroms", dessutom har jag en fälgbroms på framhjulet. En ovanlighet, utöver fackverkskonstruktionen och som kan ses på några bilder är styrleden som består av två kulbultar från bilindustrin.
Jag lärde mig först cykla på den utan styre och handbroms, men jag tyckte den var lite knepig, så jag satte dit både styre, handbroms och nackstöd och detta gör den betydligt mer lättcyklad, även om man egentligen inte styr en sån här typ av cykel med styret.
Torleif som provat både min och Dirks cyklar, tyckte att min var svårare att cykla på, då Dirks var mer tungstyrd och ville gå rakt fram vilket gjorde det lättare att cykla.

Lennart M

Alla foton tagna av Peter Markusson.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Postat av Jan-Inge datum november 14, 2005 11:06 FM
Kommentarer

Det liggande eiffeltornet i Partille!

Attans kompakt och läcker hoj. Något högt vevparti för min smak. Valet av kulledsbultar är, förutsatt att de håller, mycket listigt och lättviktigt.

Can't wait to traj it!

Postat av: olaf datum november 14, 2005 10:44 EM

Alla bara pratar om fågelinfluensan, varför nämner ingen pythonfebern som börjar sprida sig i världen?
Fräckt bygge!
Lennart, eftersom jag är en björn med en mycket liten hjärna, kan du förklara för mig om du får samma självstabilierande effekt på styrningen med dina kulledsbultar som med ex.vis Olaf's vevlager? Tycker det ser ut som om fästena är horisontella? Kan det vara därför som Torleif tyckte din Python var mer svårcyklad än Dirk's?
Eller kan det bero på den kortare hjulbasen?
Vad har du för sitthöjd resp. vevlagerhöjd?
Vikt?

Postat av: Bernt datum november 16, 2005 11:33 FM

Hej Bernt
Ja, man får samma självstabiliserande effekt med kulbultarna som med de andra typerna av lagring. Fästena är horisontella, men det är inte här det rör sig, utan inne i själva kulbulten. Det är alltså inte på grund av lagringsmetoden som min cykel eventuellt är mer svårcyklad än Dirks, utan det kan t.ex. vara min kortare hjulbas, eller att jag har ett något större negativt försprång, det kan också vara att framdelen, BB med upphängning, är tyngre på min, så när man får ett styrutslag vill den av denna anledning fortsätta svänga mer.
Min sitthöjd är cirka 30 centimeter och vevlagerhöjden är 58 centimeter. Jag har inte vägt den och jag har inte prioriterat låg vikt när jag gjorde den.

Postat av: Lennart datum november 16, 2005 06:33 EM

hej jag är en kille på 15 år ock tycker att din cykel är jätte frän kan du skicka lite ritningar till mig Mvh Joel Berglund

Postat av: Joel Berglund datum maj 29, 2006 08:49 EM
Posta en kommentar

Kom ihåg personlig info?