december 23, 2003

Kedjebränning!

Nej, det handlar inte om någon bortglömd HPV-ritual utan om att skaffa ett kedjesmörj i gör-det-själv-klassen ...

Pyroparaffin

Istället för att olja sin cykelkedja kan man vaxa den. Det ger stora fördelar inte minst för oss som tycker man kan vara utan oljestänk på byxbenen.

För att vaxa benen förlåt kedjan kan man antingen plocka av kedjan och lägga den i ett bad med smält paraffin eller så köper man kedjevax på flaska. Detta vax droppas på kedjan ungefär som när man applicerar olja.

Flaskvax är alltså enkelt att få på kedjan men ganska dyrt. I synnerhet om man har en liggistkedja som är tre gånger så lång som en standardkedja.

Men det finns ett billigare alternativ – man kan koka ihop sitt eget kedjevax. Efter att man gjort det är det så här enkelt att vaxa kedjan:

applicering3.jpg

Applicera pyroparaffinet till exempel med ett gummibehandskat finger eller liten pensel. Se till att även sidorna på kedjan får paraffin på sig.

kedjeeld3.jpg

Fram med tändaren och woosh! Akta luggen, däcket och sitsen. Bland annat. Sedan är det bara att veva fram lite mer kedja och fortsätta behandlingen.

Tänk på att rengöra kedjan noga från olja och smuts innan du vaxar första gången.

Varför tända eld på smörjan? frågar sig den intellektuelle. Om du inte gör det torkar paraffinet aldrig utan faller av i första gupp. Genom att kedjan blir varm smälts paraffinet och rinner in i kedjelänkarna. Troligtvis på ett bättre sätt än köpevaxet vilket ser ut att lägga sig utanpå länkarna.

Så här tillverkar du ditt pyroparaffin:

1 dl paraffin
1 dl teknisk bensin (heptan)
3/4 dl etanol (K-sprit)

Lägg paraffinet i en glasburk som ställs i ett vattenbad i en kastrull. När vattnet kokat en stund har paraffinet smält till en klar vätska. Ta av kastrullen från spisen och rör ner bensinen. Sätt på lock och låt svalna till paraffinet får en smörliknande konsistens. Rör därefter ner K-sprit till dess konsistensen blir yoghurtliknande. Blandningen är lätt grynig och burken måste omskakas inför varje användning.

OBS Nu har du förutom ett möjligt kedjesmörj en mycket brandfarlig substans. Behandla den därefter!

Postat av olaf datum december 23, 2003 12:52 FM
Kommentarer

På den "gamla" goda tiden fanns det kedjesmörja att köpa till mc-kedjor. Man tog av och kokade kedjan i en plåtburk.
Finns detta kvar?

Postat av: Thomas datum december 24, 2003 10:08 FM

Vad jag vet badade man mc-kedjan i smält paraffin. Att det också fanns en variant att köpa visste jag inte.

I det väder som råder nu (södra Skåne) med omväxlande plus- och minusgrader, regn, massor av salt och grus på cykelbanorna, är det rejält svårt att hålla kedjan i trim.

Sommar, sommar, sommaaar ...

Postat av: olaf datum januari 1, 2004 03:58 EM

"Smörjan" köptes i plåtburkar med en storlek som passade kedjan. Det var bara att ta av kedjan (man hade alltid två stycken) göra ren den och så gick det hundra mil till.

Nu är den nog svår att få tag på men kanske den ännu finns att få tag på i England. Alla kör ju på O-ringskedjor. Det är nu bara att åka 2000 mil och byta rubbet istället för att alltid vara nedkletad då ju 100 mil bara motsvarar en lång dagsetapp om man är en gasglad gosse på 20....

Postat av: Thomas datum januari 8, 2004 07:21 EM