juni 08, 2007

HPVS 10 år på nätet


Tero Linnanen och Jan-Inge Ljungberg drömmer. Foto och pratbubblor Olaf Johansson 2003.

HPV Sverige firar i år 10 år på Internet. Vår förenings hemsidor har alltså varit tillgängliga för alla som kunnat surfa på internet de senaste 10 åren. Jag råkade av en slump komma på det när min dotter Fanny fyllde 10 år den 2 juni.

Min pappaledighet ägnades åt att lära mig göra hemsidor mellan blöjbyten och matningar. Jag hade precis köpt en ny dator och internetkoppling. Strax därefter köpte jag en scanner så jag kunde scanna in mina liggcykelbilder. Jag skaffade även ICQ och pratade mycket med Pär "Borgis" Borgström känd liggcykelbyggare från Halmstad. Vi började strax snickra ihop HPV Sveriges första hemsidor. Vi tog även hjälp av Bengt Hedbjörk från Lomma som bl.a. skrev vår Faq som fortfarande hänger med i bara aningen uppdaterat skick. Här är en av de senaste versionerna av vår första hemsida:
http://www.liggister.org/tabellforsok.htm
Det var Borgis som färgsatte sidorna. Jag minns att jag kom med något mycket mer braskande förslag med vajande svenska flaggor på! I början hade vi inga menyer och i stort sett inga nyheter utan bara en bild och länkarna centrerade i mitten. Efterhand byggde vi ut mer och mer, först satte vi länkarna till vänstern i en "frame" och hade huvudnyheter till höger. Det började mer och mer likna en blogg utan att vi visste om att det fanns något som hette blogg. Peter Parnes som blivit inlurad i liggismen av sin fru (Flevotrike!) erbjöd sig att sätta upp en blogg till HPV Sverige och den landsattes 6 oktober 2003:
http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/000400.html
Olaf Johansson och jag fick kämpa på med att bygga ihop bloggen, men när den väl är igång så är det en stor lättnad med hänsyn till datering, arkivering, sökning etc i jämförelse med den mer statiska gamla hemsidan. Många av de gamla sidorna hängde med till bloggen och har uppdaterats en aning men mycket är fortfarande i stort behov av renovering och förnyelse.
2003 startades den senaste maillistan av Take Knol och Marcel van Eijk. Vi hade flera olika maillistor innan dess som bytte namn och ägare så det var skönt att äntligen få en egen lista som sköttes av en äkta liggist (Marcel). Take bistår även med det mesta av vårt serverutrymme som kallas liggister.org. Maillistan är numera ihopkopplad med ett nätbaserat forum som tillhandahålles av Per Eric Rosén. Vad som väntar runt nästa hörn vet vi inte men det blir nog kul de kommande 10 åren också.
Jag passar på att tacka alla som varit med under dessa 10 år och gjort detta till en mycket trevlig tid. Tack!

Vänliga hälsningar
Jan-Inge


J-I på Flyingeträffen 2005. Foto Sverker Fridqvist.

Postat av Jan-Inge datum juni 8, 2007 08:46 FM
Kommentarer
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?