mars 09, 2007

Första intrycket: GreenMachine

greenmachine-01-500_cr.jpg
Foto: Flevobike

Under min senaste resa till mitt gamla hemland fick jag chansen att prova en GreenMachine!!!

Jaså, varför tre utropstecken? Jo, eftersom jag har fått vänta i 11år (!!!) innan jag fick möjligheten att cykla på den. Det ligger till såhär...

Greenmachine såg ut såhär för elva år sedan:
flevo.green_cr.jpg

Många ville ha denna stilrena och läckra cykel som till synes aldrig skulle komma, aldrig förr var en icke-existerande liggcykel så poppis. Elva år senare har den kommit till slut och den är av samma koncept, men hela cykeln har gjorts om.

Design
Första intrycket jag får när jag ser den nya är att varje detalj verkar vara mycket bra genomtänkt och har fått en förstaklassig design. Det är som om BMW skulle ha kunnat gjord denna GreenMachine, kvalitén och bakgaffel påminner om deras kardandrivna motorcyklar i alla fall.
Ramen och sätet finns i tre olika mått, S, M och L , sittlängden finjusteras med sätet som kan glida 15cm på ramen. Man bara behöver skriva loss en skruv för att justera sittlängden, som dessutom nästan inte ändrar lutningen på ryggstödet när man justerar den. Det är också lätt att ändra lutningen på ryggstödet, och längden och lutningen på styrboomen. Mycket bra, både för eget bruk och för t.ex. uthyrning.

IMG_2546s.JPG
Foto: FVDW

Cykeln jag provade hade vanliga ekerhjul, i framtiden kommer snygga magnesiumhjul (se första bilden) och det rycktas om att de inte kommer att kosta någonting extra. Snyggt!

Att cykla på
Sätet ser mycket bekväm ut (ingen svettig rygg här) och jag sitter i alla fall jättebra. Cykelupplevelsen kan kort beskrivas såhär: stadig och tyst, rullar på mycket bra. Utmärkt helt enkelt. GreenMachine är faktiskt lite sportigare än jag hade förväntat mig (i klass med fifty-fifty modellen), och man kan justera lutningen på ryggstödet så pass mycket så att hållningen blir rent av sportig (<35°). På samma gång kan man för stadskörning ha den på 50°, en lutning som också är mest trivsamt för de flesta nybörjare.

Underhållsfri??
Utom för att pumpa däcken behöver denna ’maskin’ inget regelbundet underhåll. Detta är en mindre revolution i cykelvärlden överhuvudtaget. Man behöver inte längre vara en amatör cykeltekniker för att kunna njuta av fördelarna med att cykla. Skulle du få en punka, så kan man byta däck utan att behöva ta loss hjulen (fast dagens modell har inte fått den ensidiga framgaffeln än, den kommer i nära framtiden). Kedjan och växlarna är helt inkapslat och i stort sett underhållsfria. Växla gör man med en helt inbyggd Rohloff Speedhub med 14 växlar, en navväxel som inte behöver introduceras (… ok, den är den bästa som finns. punkt). En nybörjare behöver inte tänka på att växla tillbaka under inbromsningen, man bara växlar när man står stilla. Bromsa gör man med mekaniska skivbromsar, det enda man kanske behöver göra här är att skruva åt vajern ibland.

Mest tillgänglig...
Allting tillsammans gör att denna cykel är väldigt lätt att rekommendera till båda nybörjare och vana liggcyklister. Gentemot nytt folk är den enkel att förklara, och den ser inte ut som det är svårt att cykla med. Den är perfekt för att visa upp liggcykelkonceptet, den är stilren utan för många detaljer man kan störa sig på.
Det verkar som GreenMachine har allt för att vara en fröjd att cykla och äga i många olika omständigheter. Jag är imponerad helt enkelt.

...men inte tillgänglig
Men det kostar förstås. Den är inte billigt - 3420€ inkl. holländsk moms. Men med tanke på vad man får, inte omöjlig dyr heller. Hur många cyklar som har en Rohloff är billiga?
Sen är det också en fråga om det någonsin kommer att vara möjligt att få tag på en GreenMachine här i Sverige. Så långt jag vet finns ingen importör i Sverige i alla fall. Sen får vi hoppas att Flevobike också kan leverera inom en rimlig tid, nu har de i alla fall haft gott om tid för att förbereda sig…

Mer info om GreenMachine finns på tillverkarens hemsida

Postat av Frederik datum mars 9, 2007 04:55 EM
Kommentarer

"Under min sista resa till mitt gamla hemland fick jag chansen att prova en GreenMachine!!! "

Hoppas det inte var din sista utan din senaste resa Frederik för vi ska väl åka till HPV VM i Belgien?

Postat av: Jan-Inge datum mars 9, 2007 08:25 EM

Hmm, jag ska ändra inlägget, jag vill ju kunna åka tillbaka! ;-)

Postat av: Frederik datum mars 9, 2007 08:52 EM

Hej Har aldrig testat liggande cykling men blev intresserad av konceptet efter en artikel i lokaltidning och hittade den här sidan när jag letade vidare. Jag undrar om något har hänt med tillgänglighet och pris sedan tidigare inlägg? (speciellt då på greenmachine modellerna)

Postat av: Mattias datum november 14, 2008 01:25 FM
Posta en kommentar

Kom ihåg personlig info?