mars 22, 2005

Skattefri cykel

Ett förslag till regeringen

Nu när ni försoffat hela svenska folket genom att låta folk köpa billiga hemdatorer genom jobbet så är det kanske dags att göra samma sak med cyklar?

Låt alla anställda som köpt en hemdator få köpa en valfri cykel och dra av summan på sin bruttolön. Datorförsäljningen verkar vara en succé, alla mina släktingar och vänner verkar ha en företagsdator. Tänk om man kunde göra likadant med cyklar?

Vad säger de svenska cykeltillverkarna? Vad säger cykelaffärerna? Vad säger Cykelfrämjandet?
Tänk vilken försäljningssuccé det kunde ha blivit på cyklar!
Vad hade man inte tjänat in på ett friskare svenskt folk och ett renare Sverige om fler cyklade till jobbet!

I England försöker man ordna företagscyklande. Läs här hur de gör....
http://www.cyclescheme.co.uk

Postat av Jan-Inge datum mars 22, 2005 04:32 EM
Kommentarer

Inte dumt. Min röst till det parti som går till val på detta. Kom igen Lejonborg – detta är mycket smartare än att skrämma folk med knivviftande fjortisar.

Postat av: olaf datum mars 22, 2005 05:00 EM

Jag är ganska säker på att kunna få med (mp) på förslaget, men det kanske är för uppenbart? Tror att vi har tagit upp lite liknande frågor tidigare, i alla fall i kommunen, ex. tjänstecyklar, cykla-till-jobbet-premie och att kunna få ersättning för cykling i stället för gymkort etc på alla ställen som har företagsmotion. Bra förslag hursomhelst!

/Per Eric

Postat av: Per Eric Rosén datum mars 22, 2005 07:00 EM

Systemet finns redan i Nederländerna, fast det finns ett maxbelopp av 768 euro per cykel som blir skattefri. Man kan använda skattebefrielse en gång per tre år; dessutom kan man köpa cykeltillbehör till 250 euro skattefri. Kravet är att man använder cykeln till jobbet minst helften av tiden. (det gäller också när man t.ex. cyklar till stationen).

/Mars

Postat av: Mars datum mars 23, 2005 02:04 EM

Förstår den goda tanken. Att göra cyklar billigare är dock inte gratis. Vem tror ni betalar? Samma människor som får de billigare cyklarna. Via skatten. Vore det inte enklare med direktköp? Utan inblandning av pappa staten. Varför kan inte folk prioritera själva? Vi köper chips för 10 miljarder kr. Där finns pengar till nya cyklar. Låt folk välja. Chips idag. Kanske cykel i morgon. Och liggcykel i övermorgon. Ligg lågt och hav tålamod.
Krister

Postat av: Krister Spolander datum mars 23, 2005 09:40 EM

Nu när nästan allt annat administreras av staten kan den också få omdisponera våra skattemedel så att vi inom rimlig tid når fram till ett samhälle med färre motorfordon och fler människor som uppskattar att röra på sig. För mig får staten gärna finansiera skattefria cyklar genom exempelvis högre bensinpris och höjd vägskatt.

Postat av: olaf datum mars 24, 2005 12:22 EM

Regeringen kan väl peka i lämpliga riktningar Krister. Ingen behövde köpa en dator via sitt företag men många gjorde det. Samma friviligghet (obs felstavat med vilje!) borde gälla cykelköp via företaget och helst ännu större valfrihet så man kan välja en liggcykel eller till och med velomobil också! Folkhälsa är på modet och den som har med detta i sitt partiprogram inför valet kan kanske få min röst. Liggcykel är mycket lämplig att cykelpendla med. Man kommer fram mer utvilad i kroppen och orkar pendla längre sträckor än med vanlig cykel och har oftast mycket roligare! Vore kul om fler upptäckte liggcykelns fördelar.

Postat av: Jan-Inge datum mars 24, 2005 07:28 EM

Problemet är var man sätter stopp. Jag tycker att det är behjärtansvärt att spela säckpipa. Det stärker lungor, skapar gemensamhet, avhåller från brottslighet, i varje fall medan åhörarna lyssnar och spelarna spelar, och främjar våra utrikes relatationer till Skottland och Irland vilket minskar risken för krig och bidrar till den välståndsutveckling som längre perioder av fred erfarenhetsmässigt har visat sig medföra.
Säckpipor är alltså mycket behjäransvärda.
Därför skulle man kunna resa anspråk på staten att subventionera inköp av säckpipor.
Därvid infinner sig dock två frågor. Är det rimligt? Och var går gränsen?

Postat av: Krister Spolander datum mars 30, 2005 02:36 EM

Humm en bra ide men...!!!

Var skall Sverige få skatte pengarna ifrån?
Om fler åker cyckel så förlorar ju "vi" skattepengarna på bensinen Svensson inte längre handlar!

Om svenskarna blir friskare så måste ju fler sjukhus slås igen med ytterliggare fler arbetslösa!

Men visst skulle det vara en bra gärning att få billigare cyckel, men det finns ju två sidor på ett mynt heter det ju.

Postat av: Stefan datum maj 31, 2005 04:17 EM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?