oktober 09, 2008

Nostalgiskt om cykelbilar

TekniskaMuseet.jpg
Författaren och journalisten Claes Johansson, stående till vänster, talar om fyrtiotalets hembyggda cykelbilar. Gert Ekström syns på bilden till höger om Claes, liksom Bo Dellensten och Frederik Van De Walle. Arrangemanget ägde rum 8 okt och ordnades av intendent Nils Olander på Tekniska Museet.

Claes Johansson berättade om cykelbilen Fantom och andra konstruktioner som såg dagens ljus på fyrtiotalet. Han är författare till den charmiga och innehållsrika boken Folkhemmets farkoster (2003). Han har byggt en egen Fantom efter ritningarna, vikt 65 kg, marschfart 15-17 km/h, toppfart 28 km/h.

Att det nu finns kommersiellt tillverkade moderna velomobiler, påpekade Bo Dellensten, gjorda med helt andra förutsättningar än fyrtiotalets när det gäller material och komponenter. Frederik Van De Walle gav några exempel på vad velomobiler kan prestera och informerade om Cykelbils SM som HPVS anordnar 20 sept 2009 i Stockholm. Och jag passade att säga några ord om HPVS och dela ut vår broschyr.

Sammankomsten ägde rum 8 oktober och ingår en serie som Tekniska Museet kallar Nördcaféet. Man vill ge begreppet en positiv innebörd genom att låta människor med brinnande intresse och stora kunskaper berätta om sina specialområden. Kommande ämnen handlar om robotprogrammering, astronomi, stickning, kärnkraft, latin och teknik, brand och så vidare.

Krister Spolander

Postat av Krister Spolander datum oktober 9, 2008 09:51 FM
Kommentarer
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?