oktober 01, 2006

Rapport från Tekniska museet

PICT9900FS.jpg
Hög som låg var på utställningen

Cykelutställningen på Tekniska museet i Stockholm den 1 oktober får betecknas som en succé. 1200 besökare kom till museet och vi är välkomna tillbaka nästa år för en ny utställning. Frederik som arrangörsansvarig för HPV Sverige blev intervjuad i radio, Dagens nyheter kom och SVT filmade utställningen. Mångfalden av cyklar var fantastisk men ännu mer var mångfalden av olika människor som kom och tittade. Folk var jätteglada, förvånade, upprymda och lyckliga. Får vi prova frågade många och det fick de och har man inte sett liggcykelleendet förr så fick man se det i massor nu, titta på bilderna som följer, alla är glada. Här kommer vår bildrapport från utställningen!

PICT9603.JPG
Lokalen vi ställde ut i heter Södra stallet. En stor ljus lokal med gott om plats för cyklar.
I var ände av lokalen hade vi en storbildsskärm med dels en liggcykelfilm på ena sidan ...

PICT9649.JPG
... och ett bildspel med cyklar på andra sidan.

PICT9683.JPG
Leitra velomobil av årsmodell tidigt 1980-tal.

PICT9688.JPG
Barnen inte minst älskade alla konstiga cyklar.

PICT9695.JPG
En armdriven cykel som provades av många.

PICT9648.JPG
70-talet lämnar hon bakom sig.

PICT9703.JPG
Alla gillade de tuffa KMX cyklarna.

PICT9722.JPG
Cykeln är serverad! Frog hopfällbar cykel av R&M.

PICT9735.JPG
Mycket bättre än en moppe!

PICT9785.JPG
Vi hade mycket utrymme för provkörning på gården.

PICT9776.JPG
"The Recumbent Grin"

PICT9822.JPG
Strida lätt hopfällbar cykel.

PICT9774.JPG
"När jag blir stor vill jag också bli liggist (med två G)"

PICT9829.JPG
En vikingtjej på en VIKingcykel

PICT9861.JPG
En liten del av dom som besökte oss

PICT9895.JPG
Familjenöje

PICT9900.JPG
Hög som låg var på utställningen

PICT9915.JPG
Utställningssamordnare och fotograf Frederik - men vem tog denna bild?

Text Jan-Inge Ljungberg och Frederik Van De Walle
Foto Frederik http://rixie.smugmug.com

Postat av Frederik datum oktober 1, 2006 09:32 EM
Kommentarer

Tack för en fin utställning!! Vi var ett gäng från Bredängs skola (Skärholmen)som besökte er och alla mina killar tyckte mycket om företeelsen att få prova de olika cyklarna. Ofta när man är på utställningar och dylikt så är det "tittskåpsprincipen" som gäller och då tröttnar man fort.Om ni ställer ut nästa år är vi intresserade att kanske ställa ut med något fint objekt vi renoverat eller byggt i vår cykelverkstad som vi har på skolan. Jag har en tjejgrupp och en killgrupp som kommer ner till mig en gång i veckan på elevens val och får prova på att mecka med cyklar av alla de slag. Varma Hälsningar Thomas Engberg norton850@spray.se , 0736426052 , Isgränd 3 , 12946 Hägersten

Postat av: Thomas datum oktober 2, 2006 12:15 FM

Hej,
trots att min GrassHopper blev något demolerat av en tokig norman som förmodligen aldrig ens har cyklat på en vanlig hoj, tycker jag att allt var lyckat. Hoppas ni såg artikeln i DN på stockholmsdelen.
Hls
/Jürgen

Postat av: Jürgen datum oktober 2, 2006 02:54 EM

Synd på din fina "gräshoppa"......Jag tyckte den var en av de majsigaste att cykla på :-)

Postat av: Thomas datum oktober 2, 2006 10:38 EM

Det var roligt att höra Thomas, den är dock till salu, kommer in på webben i kväll, eftersom jag vill köpa en Scorpion (trehjuling)
Hls
/Jürgen

Postat av: Jürgen in Sollentuna datum oktober 3, 2006 02:41 EM

Jo... Grattis och tack till HPVS Frederik och alla inblandade, i syn. dem som fixade dit alla spännande HPV:s!

Visst var det härligt med så många unga och gamla besökare så intresserade, och pigga på att försöka själva!

Postat av: Peter Hopkins datum oktober 4, 2006 09:39 FM

Synd att jag inte visste om detta. Mitt fel förstås.

Såg en kille med ett hembygge som cyklade hamngatan ner och svängde in på en tvärgata men lyckades inte övertyga honom om att snacka med en gammal farbror på Microbike. Han log vänligt men cykla vidare. Det var mitt på dagen så han skulle väl till jobbet efter lunch antar jag.

Hans hembygge verkade bestå av två cyklar som svetsas ihop efter att ha kapats isär. :) Han satt skönt tillbaka lutad som på en liggcykel men den var en mix mellan en riktig recombent och en vanlig cykel. Jag är helt ny på det här så jag vet inte ens namn på era åkdon. Men hans modell verkade verkligen funktionell. fördelen av att sitta i en stol så det blir stöd för stjärten, ländrygg och vanliga ryggen. Lägre luftmotstånd även om det inte slår en riktig recombent förstås me nden har inte nackdelen med en recombent. Han kan sätta ner fötterna och blir tryggare i trafiken när man ska sätta igång efter rött ljus och massor av bilar knappt ser en riktig låg liggcykel. En god kompromiss.

Troligen har han härmat en dyr cykel och svetsat ihop en fungerande grej. Troligen känner ni till honom. Ca 28 till 35 år relativt smal och såg sportigt intellektuell ut :)

Själv har jag köpt två begagnade ESLA fyrhjulig sparkcyklar fast deras 1280 mm långa så de är besvärliga att ha i pendeltåget men jättebra när det är isiga vintergator. Har kört omkull varje vinter nu så endast en jättedyr trehjulig liggcykel skulle vara bättre men de är för stora att ha i en trång hall och pendeltåget gillar dem nog inte alls. Helkama har en fyrhjulig sparkcykel som bara är 980 mm lång men den kostar 6200 tror jag. Så det får bli om någon har en begagnad sådan.

Postat av: Gubben datum oktober 4, 2006 04:18 EM

Det är inget problem att ta med trehjulta liggcyklar på pendeltåget (i Sth-området), det gäller iallafall tadpoles (två hjul fram, ett hjul bak). Har man en relativt smal tadpole-trike tar den inte mycket mer platts än en vanlig tvåhjuling.

En tadpole-trike funkar bra på vintern, men det finns risk att bakhjulet spinner loss i uppförsbackar. Fetaste möjliga dubbdäcket bak pumpat med lågt tryck rekomenderas vid vinterväglag.
En trehjuling ger även något högre motstånd i snö efterssom man plöjer tre spår istället för ett spår som med en tvåhjuling.

Postat av: Lars Viebke datum oktober 5, 2006 12:14 FM

Hej "Gubben"
"Sportigt intellektuell" det måste vara Henry Holmstrand! Klicka på mitt namn eller klistra in den här länken någonstans
http://www.liggister.org/HenryHolmstrand.htm
kanske det är vad du såg på Hamngatan?

Postat av: J-I datum oktober 7, 2006 05:24 EM

Hej igen,
angående mitt tidigare inlägg om att min GrassHopper blev demolerat av "en galen norrman" så har jag blivit medveten om att mina språkkunskaper inte är de bästa. Killen som provade visade sig vara en trevlig gotlänning som i ett mail till mig mycket riktigt påpekade att jag borde ha avrått honom från att prova eftersom han hade sagt att han aldrig hade cyklat på en liggcykel. Där ser man, alltid lär man sig något.
Cykeln är för övrig så gott som såld, skall prova en Scorpion om några timmar.
Hls
/Jürgen

Postat av: Jürgen datum oktober 9, 2006 08:23 FM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?