mars 04, 2006

Liggist i dagstidning


Johan på Vätternrundan tillsammans med Krister Spolander till höger

Johan Fohlin vår Vätternrundansamordnare är med i dagens Sydsvenskan både i pappersupplagan i ett heluppslag och med stor bild på framsidan av trafikdelen och i tidningens nätupplaga
http://sydsvenskan.se/bil/article145489.ece

Bra jobbat Johan

Postat av Jan-Inge datum mars 4, 2006 09:07 FM
Kommentarer

Med anledning av artikeln i Sydsvenskan reagerar jag på att en del åsikter som framförs i artikeln framstår som förlegade för att inte säga osakliga. För det första påstås det, att liggcyklar generellt sett är dyrare än motsvarande upprätta cyklar, vilket långt ifrån är sant. Vidare sägs, att liggcyklar tillverkas i små serier, vilket också är en sanning med viss modifikation. För övrigt är artikeln skriven i samma retrospektiva konservativa anda spm alla andra artiklar som handlar om liggcyklar. Varför måste man alltid komma dragande med Mochet och UCI:s oförsonliga inställning till företeelsen liggcykel för att försvara liggcykelns raison d'être? För det tredje varför påstås det alltid att liggcykeln finns i ett ytterst litet antal och att dess deltagande i olika tävlingssammanhang stöter på patrull? Liggcyklar tillverkas i hela världen och till priser som ligger väl i nivå med Taiwancyklar av mountainbiketyp. Det tillverkas också liggcyklar av exclusiv kvalitet som ligger väl i nivå med de dyraste racercyklarna. Liggcyklarnas antal har de senaste två åren mer än fördubblats, vilket naturligtvis inte betyder att liggcyklar ens kommer i närheten av det antal upprätta cyklar som försäljs. I tävlingssammanhang ska nämnas att de allra mest prestigefyllda tävlingarna är öppna för liggcyklar. Både RAAM och Paris-Brest-Paris välkomnar liggcyklar och detta är bara början. Världsmästaren på cykel Lance Armstrong har en viss förkärlek för liggcyklar, så det skulle inte förvåna mig om Tour de France en vacker dag släpper lös liggcyklarna. Vad jag vill säga med allt detta är att jag efterlyser en mera progressiv och positiv anda och mera framtidstro när det gäller recumbents.

Postat av: erik forsgren datum mars 5, 2006 03:49 EM

Erik, det är värst vad du tar i. Jag tycker att är en utmärkt artikel bland annat därför att komfort och ergonomi sätts i förgrunden och att prestandaaspekterna tonas ned. Det allra bästa är förstås publiciteten.

Trots allt är liggcykeln liten. Årligen säljs 450.000 cyklar. Andelen liggcyklar går inte ens att räkna i promillen. Det är likadant i Holland.

Det är bra med realism, men det hindrar inte att vi ska göra allt för att sprida konceptet. Det är därför Johans artikel är så bra!

Postat av: Krister Spolander datum mars 5, 2006 06:01 EM

Förlåt Krister, men hur sprider man liggcykelkonceptet med en så negativ artikel, som det här är frågan om. F.ö. varför måste man alltid göra en jämförelse med konventionella cyklar när det gäller produktion popularitet m.m.? Fram för en mera positiv och progressiv marknadsföring!

Postat av: erik forsgren datum mars 5, 2006 06:53 EM

Ps. Artikeln var inte skriven av Johan Fohlin utan av en viss S. Mulinari.

Postat av: erik forsgren datum mars 5, 2006 07:32 EM

Erik! Jag delar i princip din kritiska hållning. Efter att under några år som liggcyklist läst många dåliga artiklar tyckte jag att denna var bra skriven. Men du har rätt, liggcykelretoriken har stelnat och fastnat i en form som är defensiv och inte särskilt progressiv. Vi är nöjda om vi får en artikel som inte utmålar oss som udda särlingar eller självplågare. Kanske kan det bero på att vi har för lite debatt om alternativa fordon här i landet. Som en liten pinne i den brasan fungerar dock artikeln i Sydsvenskan eftersom den gör fenomenet bekant för en större publik. Men som du säger, artikeln kunde gjort mer för att förändra de förutfattade meningar som finns. Kanske ska vi själva skriva lite pressmaterial och distribuera till media? Till sist: Ingen skugga över Johan. Tvärtom. Han gjorde det jag själv inte vågade.

Postat av: olaf datum mars 6, 2006 09:07 FM

Erik,
Artikeln är skriven av en journalist,utan eget cykelintresse. Alla historiska fakta har han trots det grävt fram själv.
Vilken sorts artikel förväntar du dig?
Skulle den kunna bli tryckt i en stor dagstidning?
Inte ens cykelpressen tar in så värst många artiklar om liggcyklar.

Postat av: Johan Fohlin datum mars 6, 2006 09:12 FM

Johan, jag medger att en press, som betraktar "Let's dance" "Robinson" "Farmen" och annat liknande trams som förstasidesstoff är svår att övertyga när det gäller något så exklusivt som liggcyklar. Ger dig därför en eloge för att du lyckats förmå pressen att skriva om liggcyklar i sin tidning.

Postat av: erik forsgren datum mars 6, 2006 11:24 FM

Jeg tror at bare det å presentere en liggesykkel er et tiltak som fanger interessen hos publikum. For 3 år siden ante jeg ikke selv hva liggesykler var. Liggesykler pirrer nyfikenheten og det er det viktigste hensynet her tror jeg. Mange motforestillinger vil forsvinne hvis vi bare makter å gjøre liggesykling mer kjent. Det er litt som med kvinnekampen: Jo flere arenaer kvinner har inntatt, desto mer akseptert ble likestillingen. Jeg tror det samme vil skje med liggesykler i forhold til konvensjonelle sykler om vi bare får spredd kunnskapen. I så måte var artikkelen glimrende.

Postat av: Harald Zahl datum mars 6, 2006 06:04 EM

My Swedish is not so good but did I understand that there is a possibility to start with a recumbent bike in the Vätternrundan. Who can give me more information about it?

Postat av: Ssas Scherrenberg datum mars 11, 2006 12:27 EM

Hello Ssas!
Johan can give you information about Vätternrundan and recumbents. Mail him at johan.fohlin@adk.lu.se
Good Luck

Postat av: Jan-INge datum mars 11, 2006 02:08 EM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?