februari 16, 2006

Årsmötet 13 maj

VK vevarmar d.jpg
Six o'clock Velokraft


Skicka motioner till årsmötet 13 maj

Framför allt, kom själv och delta i diskussionerna.

Årsmötet äger rum i Jönköping. Vi hoppas att så många som möjligt kan ta sig till dit. Jönköping ligger mitt i HPV Sverige. Summan av alla resvägar kan därför inte bli kortare.

Årsmötet kommer bland annat att avhandla två ting.

1. Det ena är själva årsmötesförhandlingarna, alltså verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning, ansvarsfrihet, val av ordförande och styrelse för nästa period och så vidare.

2. Det andra är förslag och motioner. Det finns många idéer om hur HPVS kan utvecklas. Sätt dem på papper.

Skicka motionsförslag och diskussionsämnen till styrelsen så snart som möjligt.

Och boka in 13 maj i Jönköping!

På styrelsens uppdrag
Krister Spolander

Årsmötesplaneringen:
http://www.seedwiki.com/wiki/hpvs_arsmote/hpvs_arsmote.cfm
Stadgarna:
http://www.liggister.org/stadgarhpvs.pdf
Styrelsen:
http://www.liggister.org/styrelsen.htm

Postat av Krister Spolander datum februari 16, 2006 02:05 EM
Kommentarer

Förslag, motioner och diskussionsämnen till årsmötet leveras enklast direkt här på bloggen.
Gör det.
Mvh
Krister

Postat av: Krister Spolander datum februari 17, 2006 10:39 FM


Föreningen behöver en klar målsättning. Ska den inrikta sig på att marknadsföra liggcyklarnas förträfflighet eller ska den på olika sätt medverka i utvecklingen mot ett HPV-samhälle? I det senare fallet behöver HPV Sverige samarbeta med andra föreningar och organisationer. Eller är föreningens mål bara att ta hand om sina egna medlemmar och ordna träffar för dessa?

Det finns mig veterligen ingen uttalad inriktning på arbetet förutom den luddiga formuleringen om att "främja HPV" som står i stadgarna. Jag tycker HPV Sverige saknar fokus och målbild.

Och så ska vi inte glömma den nya tröjan. Det är ju sedan ett antal år tradition att nya tröjdesignen får en egen punkt på dagordningen.

>:)

Postat av: olaf datum februari 18, 2006 10:49 FM

Det er nødvendig å se ambisjonsnivået i sammenheng med ressursbruken, slik at man ikke driver rovdrift på medlemmene. Dette betyr ikke nødvendigvis at man skal ha et lavt ambisjonsnivå, men heller at man gjennom samarbeid med flere andre organisasjoner når felles målsettinger. Hermed sagt at jeg mener det er den beste strategien for HPV-Sverige å søke samarbeid med andre organisasjoner der hvor det er mulig. Om man skal satse på faste samarbeidspartnere over tid eller et sak til sak samarbeid får tiden vise. Erfaringsmessig er kanskje det siste alternativet det letteste å få til.
En viktig forutsetning for et vellykket samarbeid er at man definerer fellesmålsettinger og arbeidsmetoder på forhånd. Det kan også være en ide og diskutere eventuelle mellomløsninger man kan akseptere.
Jeg tenker at det er to hovedområder for foreningen som er de viktigste: 1) Bidra til trivsel og stimulere til fellesskap (jeg tror dette er viktig mht. nyrekruttering) og 2) bidra til et best mulig sykkelveinett hvor man kan sykle trygt. Dette siste tvinger frem et samarbeid med andre organisasjoner, bilorganisjoner, sykkelforeninger, trafikksikkerhetsorganisasjoner, forsikringsselskap på nasjonalt plan.
Jeg vet ikke hvordan planleggingsrutiner ved offentlige anlegg fungerer i Sverige, men i Norge kan man kreve konsekvensutredninger ved f.eks veiutbygginger m.m. og en slik rettighet er viktig å benytte. I disse kan man konsekvent betone viktigheten av å ivareta sykkelhensyn ved offentlige utbygninger av infrastruktur. Konsekvensutredningene følger alltid saken når den senere avgjøres politisk enten i kommune eller statlig nivå.
Vel, dette var bare noen tanker i kvelden!

Postat av: Harald Zahl datum februari 18, 2006 07:47 EM

Bra idé, Olaf, att vi ska bidra till att Sverige utvecklas till ett HPV-samhälle, ett som bygger på att vi använder muskelkraft i vardagslivet, att det byggs in i infrastrukturen, och inte, som hittills, byggs bort. Förslag på vilka vi ska samarbeta med?
Krister

Postat av: Krister Spolander datum februari 19, 2006 02:01 EM

Krister, innan vi funderar på externa samarbeten tycker jag föreningen behöver avgränsa sin målsättning och formulera en vision att sträva mot. Som det är i dag kan jag omöjligt svara på frågan om HPV Sverige haft ett bra eller dåligt år - det finns inget att mäta mot. Bristen på klar och konkret målsättning gör det också svårt att argumentera varför man ska bli medlem.

Ett första steg kan vara att lista olika inriktningar som föreningen kan tänkas ha och sedan rösta om vilken (vilka) som vi ska arbeta efter. Därefter ta fram konkreta mål och i samband med detta också se oss omkring efter lämpliga bundsförvanter.

Jag tror det finns stor spännvidd i HPV Sverige, här finns de för vilka hembyggandet är viktigast, andra vill jobba för liggcykelns spridning, åter andra ser liggcykeln i ett större trafik- eller planmässigt perspektiv. På några medlemmar passar förmodligen flera beskrivningar in. Oavsett det egna intresset ska alla självklart känna sig lika välkomna i HPV Sverige, men som sammanslutning måste vi ha en spets, en ambition, en riktning annars är det ingen idé, tycker jag.


Postat av: olaf datum februari 19, 2006 05:39 EM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?