juli 27, 2005

Erik i Tjeckien

flygtransport.jpg
Eriks Fujin packad för flygfärd

Vår medlem Erik Forsgren har varit på långsemester med sin Challenge Fujin i Tjeckien och träffat flera tjeckiska liggister.

Om hur jag blev mottagen som en kung finns att läsa på: http://lehobrno.borec.cz/eindex.htm

hälsningar erik f

Erik lovade visst att ta med sig fler svenska liggister nästa år. Men vi kan väl bjuda hit de tjeckiska liggisterna.

Erik skickade med några bilder också som kan ses här nedanför....


Min rundresa i Tjeckien på liggcykel 2005.
Text och foto Erik Forsgren
 

Sammanfattning (mer kommer i en kommande Trampkraft)
 
Att färdas på cykel och i synnerhet liggcykel ger naturupplevelser utöver det vanliga som kan var svåra att beskriva i ord. Dessutom får man inte glömma alla dessa oförglömliga möten med människor och djur, möten som skulle te sig betydligt mer opersonliga från ett kupéfönster eller ett bilfönster. Är man ute under lång tid får man uppleva både himmel och helvete. Att himlen plötsligt öppnar sig och man får hinkvis med vatten över sig och man blir oförmögen att ta sig vidare fram på cykel. Eller att himlen strålar av sol och en svag bris svalkar av kroppen i synnerhet om man följer ett vattendrag. Överraskningar eller missöden rena olyckor, ja allt kan hända under ens färd. Men har man tagit fan i båten, så gäller det att ro den iland också. Är det inte detta man kallar äventyr? Och är det inte äventyr vi vill uppleva lite till mans?
Jag fick i varje fall mitt livs äventyr på cykel i Tjeckien. Jag fick uppleva veritabla flygturer på cykel i hastigheter över 60km i timmen eller segt knogande i tunga uppförsbackar. Strålande sol och värme eller råa kallduschar från himlen då jag huttrade och frös. Jag fick möta ädla goda människor och rena rötägg, snälla hundar som viftade på svansen och rena tugg och huggmonster, som förföljde mig under ilsket skällande och morrande.
Det var i närheten av Veverska Bityska som jag skulle träffa den sympatiska Petra, restaurangägare och tillika färdig arkitekt utbildad i Sverige. Jag hade gjort c.a 100km backe upp och backe ner fast mest backe upp. Jag hade knogande lett cykeln kilometervis då jag i ett eländigt tillstånd kom fram till en by där ett av husen hade parasoller. I hopp om att få ett glas vatten, stannade jag till. Men det visade sig att huset var en restaurang så det vankades mer än vatten. Restaurangens unga ägarinna Petra visade sig kunna både engelska och svenska, för hon hade bott och studerat i Sverige i 5 år. ” Du är väl hungrig också antar jag”, sade hon avlägsnade sig och kom tillbaka med en fantastisk läckerhet som hon svängt ihop på några minuter. Till denna läckerhet serverades det ett av dessa utsökta tjeckiska öl, som inte har någon like i världen! Vi satt väl gott och väl en timme och samspråkade om Sverige. Att efter två veckor i nästan total språklöshet äntligen få tala sitt modersmål kändes som en befrielse.

image001.jpg
 
Vem kunde tro att denna restaurang hade en ägare som talade svenska och till på köpet lagade god mat? Jag rekommenderar på det varmaste denna restaurang. Håll bara utkik efter en svart snäll hund som välkomnar er.
 
Andra fantastiska minnen är optikern i Hradec Kralove som på sin fritid lagade mina söndriga glasögon eller bonden i en glesbefolkad del av Böhmen  som tog sin cykel och cyklade 5km för att visa mig på rätt väg sedan jag kört vilse.

Kort sagt detta vackra land med sina sagolika slott sina milsvida hedar pittoreska städer erbjuder den mest kräsne något att förundras över. Åk dit! På liggcykel!

1.jpg
Fujin klar för flygtransport.

2.jpg
Härlig cykelfärd utmed Elbe.

3.jpg
10 mil utanför Prag.

4.jpg
En härlig middag.

5.jpg
Minnesmonument över offren. (är det inte Theresienstadt? undrar Jan-Inge)

6.jpg
De många sjöarna var härliga.

7.jpg
Eva från Brno cykelklubb.

8.jpg
Jan i egentillverkad lowracer.

9.jpg
Jirki provar en Azub4.

10.jpg
Min hydda i Prag.

11.jpg
Petr och Jirki, far och son.

12.jpg
Horisontellt pedaldriven cykel.

Postat av Jan-Inge datum juli 27, 2005 04:46 EM
Kommentarer

Visst Jan-Inge är det Theresienstadt, som för övrigt är en av Tjeckiens vackraste områden med fantastiskt fina cykelvägar. Här är inslaget av tung trafik mindre märkbart och att färdas utmed floden Elbe en varm sommardag är en dröm.

Postat av: Erik Forsgren datum juli 29, 2005 11:03 EM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?