maj 23, 2005

Hybrid HPV för alla?

peterwaw320x240-1.jpg

Ni som var på årsmötet i Stockholm vet att det nu finns en fuskvelomobil i landet, eller bättre sagt, en el-hybrid velomobil.
Jag testar det kanadensiska BionX hjälpsystemet i Waw001 och underhåller en liten blog om erfarenheterna.

På pappret verkar den BionX vara en lovande system för dem som vill skynda på lite eller behöver lite hjälp när man är i cykelns långsammaste moment, motluten. Det som skiljer sig från andra system är att de går att installera på nästan vilken cykel/HPV som helst och att den elektroniska styrningen av motorn tillåter att återvinna fartens energi genom att använda motorn som generator som laddar batterierna - någonting som kan blir särskilt interessant på en snabb velomobil. Over 25km/h är det slut med fusket, kör man snabbare än det är det fortfarande DU som gör detta!
Om erfarenheter med systemet kan du läsa mer på www.waw-bionX.blogspot.com. Tyvärr på engelska, belgare kan inte läsa svenska...

Rulla försiktigt,
Frederik

Postat av Frederik datum maj 23, 2005 10:31 FM
Kommentarer

Intressant idé som säkert kan bredda velomobilernas kundkrets. Vad kostar ett sådant motor- och accumulatorpaket?

Postat av: olaf datum maj 23, 2005 03:55 EM

ca 13.000

Postat av: Jan-Inge datum maj 23, 2005 04:00 EM

25km i timmen låter som en bra hastighet i kraftiga motlut. Om man använder motorn, kan man samtidigt trampa för att spara på energin i motorn eller måste man antingen köra motorn eller trampa?

Postat av: erik forsgren datum maj 23, 2005 07:42 EM

Det är en ren assistens motor. Man MÅSTE trampa för att få hjälp. Meningen är att behålla cykelkänslan, man kan alltså inte "gasa". Det som man kan göra är att välja om motorn hjälper till med 25, 50, 100 eller 200% av din egen effekt. Eller tvärtom, om motorn jobbar emot 25, 50, 100 eller 200% (sista två: motorn har max 250W-annars kommer man ingenstans förstås) och laddar batteriet. Den är alltså också en träningsverktyg om man vill... allt som saknas är ett el-uttag för att titta kunna på tramkraft-TV...

Postat av: Frederik datum maj 23, 2005 10:25 EM

Hej!

Jag undrar lite om fartgräns. Du skrev att upp till 25 km/h hjälper den till. Hinner den inte med mer?

Har du frågat någon om vad regelverket säger om hjälpmotor på detta sätt här i Sverige? eller är vi lyckligt ovetande?

Hur små hjul går motorn att sätta på? Jag antar att du får ekra om den om du har en annan dimension på din cykel än vad det är på bakhjulet när du köper den.

Det verkar onekligen ett roligt alternativ om man är olika starka i familjen. Fanns den att köpa i Belgien?

Lycka till!

Otto

Postat av: Otto Ernvik datum maj 31, 2005 09:44 EM

Hej Otto,

Det finns ju EU lagstiftning som säger att om motern bara hjälper när man trampar, upp till högst 25km/t (och motoreffekt max 250W) att det förblir en cykel för lagen. Över atlanten är det 20mph som gäller (32km/h). Rent teoretiskt skulle 250W räcka till en topfart på nästan 50km/t på Wawen, men då missar man poängen med det hela. Man cyklar ju lätt mycket snabbare än 25 km/t med en Waw. Om motorn skulle hjälpa till jämt skulle batteriet inte räcka långt. Då behöver man en tyngre batterie. Men då är motorn lite svag och behöver man ju lite större motor. Och starkare bromsar. Och tjockare däck. Men då är det hela så tungt att man "behöver" ännu större motor och batterie. Om man inte sätter gränser till HJÄLPmotorn så slider man snabbt i den "långsam motorfordan" känslan istället för den "snabba cykel"-känslan, och vi vet vär såna tänker slutar (inte? Svaret för många män: starkaste motorn pengar/försäkringen kan köpa).

Den finns 20", 24", 26" och 28" bakhjul. Finns att köpa genom belgiska eller franska importören, det finns ingen svensk så länge jag vet.

Idé: om det finns 2 bionX kan den starkaste hela tiden ladda den urladdade batteriet medan den andra används av den svagare... och sen byter man batteriet... då kommer man långt... :-)

Postat av: Frederik datum juni 1, 2005 04:32 EM

Tack för svaren.

Läser med spänning fortsättningen på era tester.

Om jag förstår rätt är det ganska lätt att flytta batteriet. Om man nu funderar på att använda lösningen på två cyklar men med olika dimensioner på hjulen kan man då bara köpa ett nytt bakhjul eller får man ¨ekra om¨ hel härligheten?

Otto

Postat av: Otto Ernvik datum juni 2, 2005 09:27 EM

Vil firmaet udvikle den?
Lige nu er den ikke brugbar på en Flevo-AW, så vidt jeg kan se.

Postat av: Mikael datum juni 3, 2005 12:14 EM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?