februari 19, 2004

Folkhemmets farkoster

sw_rood.jpg
Cykelbilen Fantom

Nederländska Velomobiel.nl (http://www.velomobiel.nl/nl/nieuws2_nl.htm) uppmärksammar den svenska boken "Folkhemmets farkoster" av Claes Johansson, som handlar om svenska Velomobiler bl.a. den klassiska cykelbilen Fantom

Ritningar till cykelbilen Fantom går fortfarande att köpa hos
http://www.hobbex.se just nu för 42 svenska kronor!


Folkhemmets farkoster : om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen

Författare: Claes Johansson
Förlag: Byggförlaget
Bandtyp: Inbunden Språk: Svenska
Utgiven: 200401
Upplagenummer: 0

ISBN: 9179882323
Kategori: Historia & Arkeologi / Historia och arkeologi / Kulturhistoria

Beskrivning:
Om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen

I Claes Johanssons nya bok får du förmånen att tränga in i ett nytt märkligt universum fyllt av svenska bilbyggen – på två, tre och fyra hjul. Med och utan motor.

Resan börjar under andra världskriget. Med Cykelbilen Fantom. Tusentals unga män läste den eggande annonsen i Hobbyförlaget och senare Hobbex katalog. Tusentals beställde ritningen. Men bara några få lyckades. Legenden om den gäckande Fantom växte, generation efter generation. I Folkhemmets Farkoster får du läsa hela historien och se några livs levande Fantom – inklusive en unik vindtunnelanalys. Som bonus medföljer en originalritning av Cykelbilen Fantom! Därtill massor om hembyggda mc-bilar, vingliga nödåk med tvåtaktare och strömlinjer. Och sidspisar. Den tvåhjuliga bilen från Saabs bakgård. Lejonbrottarens Blixt Gordon-bil. Amfibienauterna från Helsingfors.

Kulturhistoria i överflöd. Massor av vansinnigheter, kul läsning och häpnadsväckande bilder.

Postat av Jan-Inge datum februari 19, 2004 10:05 FM
Kommentarer

Hej igen
Eftersom jag är bibliotekarie så kan jag inte låta bli att rekommendera några böcker till!
De böcker jag rekommenderar här är på engelska och går att finna bl.a. på amazon.com:

För dig som söker inspiration till ett cykelbygge läs
"Atomic Zombie's Bicycle Builder's Bonanza" av Brad Graham

Är du också en beundrare av Windcheetah och Mike Burrows läs då den trevliga boken "Bicycle Design" av Mike Burrows. Här redogör Mike för sina teorier runt monogafflar och annat.

Är du intresserad av liggcykelns historia och olika modeller? Läs "The Recumbent Bicycle" av Gunnar Fehlau. Den är nyss utkommen i en ny förbättrad upplaga. Perfekt för dig som vill ge dig in i liggcykelvärlden.

Är du intresserad av HPV på alla områden så är den bästa boken "Human-Powered Vehicles"
av Allan V. Abbott och David Gordon Wilson. Dyr bok men så gott som heltäckande vad gäller HPV både på land, i hav och i luften!

Svenska böcker i ämnet finns inte så skriv en bok. Intresset är på väg att vakna i Sverige!

Postat av: HPVfriend datum februari 19, 2004 10:55 FM

Tittar på bilden av cykelbilen Fantom. Första gången jag ser den fotograferad. Precis som så många andra läste jag som liten katalogtexten om hur man kan bygga sig en cykelbil och torrskodd ta sig till bryggdansen.

I efterkrigstidens Sverige ville varenda kotte vara motoriserad. När det var dags att ta bort mörkläggningsskivorna från fönstren och koppla ur gengasaggregaten från bilarna var antalet trafikstockningar lätt räknade. De flesta hade inte råd med bil men motor skulle det vara, så mopeder och motorcyklar hade en strykande åtgång. Det var nog inte förrän på 1950-talet då tyskarna fått upp ångan i sitt Volkswagenwerk som bilen på riktigt började bli var mans egendom.

Cykeln som så troget fraktat människor kors och tvärs i det gamla Landsbygdssverige blev allt mer sedd som något som tillhörde det förgångna. Nu skulle det vara smatter och avgasrök. Ingenjörerna uppfann nya karburatorer. Skolpojkarnas väskor klistrades fulla med ruttejp och Gulfmärken. I varje svensk långfilm från den här tiden finns minst en ingenjör, vågar jag påstå.

Fantomen var nog inte enbart ett trampbart regnskydd utan kunde säkert förläna föraren högre status än om han kom på den vanliga Monarken. Den målade kylargrillen talar sitt tydliga språk: "Jag vill egentligen ha en bil men har inte råd".

Det är tur för oss att cyklismen kom tillbaka och fortsatte utvecklas till fromma för alla trampglada och att liggcykeln nu finns tillgänglig att köpa i alla tänkbara konfigurationer är en ännu större lycka.

Historiens pendel håller så långsamt på att svänga igen. Snart är det mer status att cykla än att åka bil, tro mig!

Postat av: olaf johansson datum februari 22, 2004 08:15 EM

Olof,

Jag tror tyvärr att statusen i att äga bil kommer att bli högre snarare än lägre. Vi håller just på att passera zenit i bilåldern, med SUVarna som representativa dinosaurier. I takt med att oljetillgångarna sinar kommer det att bli allt dyrare att köra, varför bilen kommer att återfå sin status som överklassleksak, åtrådd och avundad.


Peter

Postat av: Peter Markusson datum februari 25, 2004 01:04 EM

Folkhemmets Farkoster : Om Cykelbilen Fantom Och Andra Fräsiga Hembyggen säljs på bokrean för 206 spänn!

Postat av: olaf datum februari 29, 2004 12:54 EM