februari 09, 2004

Odense 2004

crowd.jpg

Roligt att se så många liggcykelfantaster samlade! Den lilla lokalen i Badestuen blev stundtals knökfull under de fyra timmar då årets liggcykelutställning i Odense varade. Sammanlagt fanns ett femtiotal cyklar på plats.




En Alleweder plus en midjestyrd trike och en handfull Bob cykelvagnar utgjorde de mer utrymmeskrävande inslagen. Därutöver trängdes hembyggen med glänsande fabriksbyggen, råa svetsfogar mötte strömlinjeformade kolfiberramar. På det hela taget en sympatisk blandning. Men om intresset blir lika stort inför nästa års utställning kanske det är på sin plats att ordna större utrymmen. En del cyklar hamnade i de dåligt upplysta utkanterna och stod så tätt att det var svårt att studera dem.

Bland de stora "proffsen" fanns Optima med större delen av sitt sortiment. Toxy hade flera olika modeller, liksom Bjällby. Challenge hade som utlovats tagit med sig alla sina hetaste liggcykelmodeller. Velokraft representerades av Mikael Seirup som ställde ut sin Velokraft II. Mest iögonfallande var kanske roddcykeln Scull. Tyvärr fick jag inte se den i aktion.

Förutom hela cyklar kunde man beskåda diverse experimentella försök med ramkonstruktioner i kolfiber. I lokalen stod flera laptops med hårddiskarna fullproppade med liggcykelbilder och överallt samlades folk i små grupper för att dissekera och diskutera.

Själv fick jag tillfälle att prova den nya Seiran från Challenge. Trots iskallt snöblandat regn värmde den korta turen. Cykeln känns välbalanserad och fri från egensinnigheter trots att den ännu befinner sig på prototypstadiet. Mina farhågor om sitthöjden kom på skam. Trots mitt blygsamma insömsmått på 82 cm (inkl skor) kunde jag sitta kvar tillbakalutad vid rödljusen.

Sammanfattningsvis var det en rolig och intressant dag. Hoppas att nästa år få se fler svenskar, tror nästan jag var den ende på plats.

Jag passade också på att göra en intervju med mannen bakom Challenge, Paul Voerman. Den publiceras i nästa nummer av Trampkraft som kommer ut i mars.

Och så lite bilder:

crowd.jpg

Som sagt, det var mycket folk och många cyklar på Odense liggcykelutställning 2004.


mikael.jpg

Mikael Seierup och Torben Scheel från danska HPV-klubben. Torben visade upp sina två byggen: Acrofobia och en barnliggcykel. Hans nästa byggprojekt blir sannolikt en midjestyrd Python lowracer.


velokraft.jpg

Mikael hade dagen till ära putsat sin nya Velokraft II. Ramen är kraftigare än föregående modell och har integrerad sits.


scull.jpg

Scull roddcykel består av en lång skena, många trissor och vajrar samt ett styre som skulle fått grabbarna i filmen Easy Rider att dregla. Hade varit roligt att se den i aktion.


toxy-tt.jpg

Toxy visade upp sin kompakta jubileumsmodell TT.


toxy-low.jpg

Toxys lowracer i senaste tappningen.


elanbags.jpg

Ett par väskor märke Elan, här monterade på en Optima Baron.


challengeseat.jpg

Challenge har tagit fram en extra lätt aluminiumsits till sina cyklar. Den nya sitsen väger 750 g vilket är ca 400 gram lättare än den ordinarie modellen.


seiran-back.jpg

Den delade och svängda bakgaffeln på Seiran är snudd på ett konstverk. Observera den fyrkantiga "lådan" under sitsen, vad finns i den?


schockab-seiran.jpg

... jo här sitter stötdämparen.


bobbags.jpg

En privat utställare hade med sig sin Bob-trailer på vilken han förutom den ordinarie bagagesäcken hade monterat en liten pakethållare ovanpå bakhjulet och därmed fått plats för två extraväskor. En lösning som till och med imponerade på killarna från Winther - generalagenten för Bob i Danmark. Ägaren hade dessutom kortat av vagnens "framgaffel" för att därigenom minska avståndet till sitt 20" bakhjul.


bjallby.jpg

Hjordt säljer Bjällby liggcyklar i vackra färger.


hembyggen.jpg

Två av många hembyggen.


Postat av olaf datum februari 9, 2004 01:47 FM
Kommentarer

Mikael "Velokraft" Seierup har lagt ut bilder från Odense på denna adress
http://community.webshots.com/album/117002270TFDUbF

Postat av: Jan-Inge datum februari 9, 2004 09:36 FM

Jag glömde ;-) BRA JOBBAT OLAF

Postat av: Jan-Inge datum februari 9, 2004 09:37 FM

Tack Jan-Inge! Intresset för Odense visar att liggcykeltillverkarna på kontinenten alltmer tittar norrut mot Skandinavien. Jag fick frågan om inte en sådan här mässa skulle gå att anordna också i Sverige. Och varför inte? Kanske i samband med någon av de redan etablerade arrangemangen Hallandsloppet eller Göteborgsträffen.

Postat av: Olaf Johansson datum februari 10, 2004 12:38 EM

TVFyn bragte en rapport fra udstillingen:

http://www.tv2regionerne.dk/Default.asp?r=2&Id=180937

mange hilsner
Jan

PS Olaf: Jeg er ked af at vi ikke fik talt sammen på udstillingen - måske til Øresund rundt?

Postat av: Jan datum februari 10, 2004 11:43 EM

I lige måde, Jan. Men Øresund runt blir ett fint tillfälle att träffas. Det är ju det en hyggetur är till för!

Postat av: Olaf Johansson datum februari 11, 2004 03:40 EM