december 04, 2003

Vätternrundan 18-19 juni 2004

Johan och Krister
Johan till vänster på sin Zox26 och Krister till höger på sin M5 Shoock Proof inför Vätternrundan 2003

Hej!
Det lackar mot jul och de flesta har packat undan cykeln för vintern. Då
är det dags att planera nästa års motionslopp.
Jag vill påminna om att vi får delta i Vätternrundan på dispens
utnyttjar vi inte den kommer det bli svårt att få starta utan hinder i
framtiden. Hittills har jag fått in två!! anmälningar en holländare och
en tysk!!!!
Kom igen, mer än en svensk borde vi kunna bli.
Kontakta mig för detaljer.
johan johan.fohlin@adk.lu.se

Länk: Vätternrundan
Länk: Vår kalender

Postat av Jan-Inge datum december 4, 2003 09:13 FM | TrackBack
Kommentarer

Vätternrundan är världens största motionslopp. Det är klart att HPVS ska vara med. När vi rullar in i mål, visserligen lite trötta, men inte lemlästade som de flesta andra, börjar folk fundera om liggcykeln trots allt inte är effektivare, bekvämare, mer ergonomisk, kort sagt bättre. Det är mitt enda skäl för att delta. Snabba på med anmälningarna, hittills har 12000 gjort det (varav 2-3 liggcyklister). Deltagarantalet är maximerat till 17500.
Kommer att ligga lågt - men länge.
Krister

Postat av: Krister Spolander datum december 4, 2003 09:20 EM

Jag hoppas och tror att människor som gått över till liggcykel har gjort så efter att ha fått en aha-upplevelse och att de alltsedan dess känner sig en smula smartare än de var före denna upplysning.

För min del kan jag inte tycka annat än att denna tävling (Vätternrundan) är ett uttryck för en mentalitet som jag försökt lämna bakom mig. Jag talar om "bit-ihop-det-känns-bättre-när-du-kommit-i-mål-mentaliteten". Samma mentalitet som får envisa ståcyklister att långköra på sina hårda sadlar och "härda" delar av sin kropp vilka aldrig varit avsedda att härdas och som heller inte mår bra av behandlingen.

Att oavsett cykelkonstruktion trampa trettio mil i sträck för nöjes skull, tillsammans med femtontusen andra cyklister i en (förmodar jag) lätt hysterisk och uppskruvad miljö. Och dessutom betala ettusen kronor för detta. Vad visar det?

Personligen skulle jag dessutom behöva åka bil 76 mil för att kunna köra dessa 30 hpv-mil.

Så jag undrar om det egentligen finns så mycket reklamvärde i att ställa upp i Vätternrundan. Om jag trots allt skulle köra loppet skulle det inför mig själv bara visa att jag inte lärt mig ett dugg av att liggcykla.

Postat av: olaf datum december 5, 2003 04:11 EM

Visst är det knäppt att riva av trettio mil på ett bräde. Tillsammans med 15 000 andra. Det är det som gör det så fascinerande. Men att köra bil dag ut och dag in tillsammans med 140.000 andra bilister på Essingeleden är samhällsnyttigt och bidrar till Stockholmsregionens tillväxt. Visst är det märkligt.
Krister

Postat av: Krister Spolander datum december 5, 2003 11:12 EM

Jag vill ha en gränslös tävling där banans längd och sträckning avgörs på ingivelse av respektive deltagare. Några cyklar runt kvareteret, andra blir borta en vecka. Segraren utses på grundval av sina upplevelser under loppet. I målgången sitter vackra psykologer och gör djupintervjuer på temat Hur skönt var det? Därefter får en lokal schaman i uppdrag att konsultera Zodiaken, Olympen och Kulafokets förfäder. I sista omgången blir det lottdragning. Eller armbrytning.

Postat av: olaf datum december 7, 2003 05:03 EM

Det som får mig att ställa upp är följande gåta. Liggcykeln är säkrare, effektivare, snabbare, bekvämare och mycket bättre ergonomiskt anpassad än den konventionella cykeln. Dessa relativa fördelar ökar med resans längd, och är, efter trettio mil, högst betydande. Varför är det då bara 5 av 15000 som väljer liggcykel? Människor är ju så rationella i alla andra sammanhang. Detta är ett stort mysterium som man så påtagligt konfronteras med under strapatserna runt Vättern. Vätternrundan liknar därigenom de medeltida flagellanttågen som drog genom Europa på trettonhundratalet. Just detta skapar ett slags ödmjuk attityd till "de olyckliga", åtminstone hos mig. Jag vill visa att det finns ett alternativ. Det är därför jag ligger runt Vättern. Glasklart, eller hur?
Krister

Postat av: Krister Spolander datum december 10, 2003 10:37 FM