Om Peter

Professor Peter Parnes, PhD – Parnes Labs AB

Peter Parnes är en aktiv företagare och forskare och driver flera företag Parnes Labs, Bollen Labs och Luleå Makerspace. Peter är även sedan 2010 professor vid Luleå tekniska universitet inom området Distribuerade datorsystem och arbetar med forskning runt IT i skolan samt nya interaktionsformer med datorer. Peter är en professor med intresse för ny teknik och hur denna teknik kan tillämpas i samhället för att underlätta och göra vår vardag bättre. Peter har också en stark bakgrund inom kommersialisering av forskningsresultat. Peter brinner för att fånga och stödja ungas intresse för teknik och IT och är en aktiv föreläsare samt workshopledare inom detta område. Tidigare har Peter grundat Marratech, 1998 som skapade en av världens första säkra IP-baserade videokonferenssystem som fungerade på flera olika plattformar inklusive mobila enheter. Marratechs teknik såldes till Google 2007 där Peter sedan arbetade som utvecklingschef för Google Sverige fram till 2009.  

 

Peter har de senaste åren arbetat med frågor runt digitalisering i skolan inom flera olika forsknings- och inspirationsprojekt. Under hösten 2014 arrangerades bland annat en rad öppna och gratis workshoppar för lärare och skolledare där deltagarna fick prova på vad det innebär att jobba med digitalisering, datalogiskt tänkande och programmering i skolan. Under 2014 startade även projektet Skaepiedidh (LTU, Luleå Kommun och LTU Business) om hur skaparkultur kan vara en drivkraft för kreativt lärande i skolan. Vidare arrangerar Peter tillsammans med Agneta Hedenström på Luleå Kommun en rad Pedagogiska Pubbar med intressanta föreläsare och TeachMeet för att stödja “peer-learning”.  Peter har i år skrivit två rapporter om detta arbete: Skapande och skaparkultur som drivkraft för kreativt lärande i skolan samt IKT, digitalisering och datalogiskt tänkande i skolan – reflektioner och tankar om var vi är nu och vart vi är på väg.

Peter har under 2014 startar projektet #include med mål att öka unga tjejers och kvinnors intresse för IT för att få en mer jämnstäld IT-branch. Här är en rapport om detta arbete. På sin fritid driver Peter även Luleå Makerspace, en idéell förening för att främja teknikintresse och skapande hos medborgare i alla åldrar.  

Utbildning inkluderar Civ.Ing. Datateknik 1990-1995, PhD Datalogi 1999, samt Docent Medieteknik 2004. Peter innehar 6 patent inom IT-området, har publicerat mer än 70 publikationer och har lett ett stort antal forskningsprojekt sedan 1995. Peter har även arbetat som expert åt Vinnova under många år samt arbetat i USA, Silicon Valley 1996 och är en aktiv rådgivare åt olika entreprenörer.

Peter utmämndes i maj 2015 till årets IT-Norrbottning för sitt engagemang i att öka ungas intresse för IT och unga tjejer specifikt och har tidigare fått flera utmärkelser för sin forskning och engagemang. Peter är också en populär publik föreläsare, rådgivare åt Kodcentrum, styrelsemedlem SUNET och talare åt t.ex. Berättarministeriet, Folkuniversitetet, Folkhögskolan. Dataföreningen, Internetdagarna,  SETT, Framtidens Lärande, Åbo Teknikakademi med mera.

Ni hittar mer information om Peter Parnes här: LTU: http://www.ltu.se/staff/p/peppar-1.11446

Blog: http://www.parnes.com/blog/

Epost: peter@parnes.com

Google Plus: http://plus.google.com/+PeterParnes

Telefon: 070-2392995

Facebook: http://www.facebook.com/peterparnes

Twitter: @peterparnes

Peters drivkraft är att göra nytta i sammhället med sin forskning och privat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *