Samsung UE55C7705 – minirecension

På förfrågan från en köpsugen Luleit i exil så kommer här en första kort-kort minirecension av min nya TV, en Samsung UE55C7705.

Stor: Första intrycket är att den är STOR, klart större än jag hade tänkt mig innan jag packade upp den. De där 5″ extra mot en 50″ gör skillnad. 55″ == 138cm på diagonalen.

Stillbild: Här är jag MYCKET imponerad av bilden och har man rätt material så så blir det närmast perfekt. En nackdel med bra bild är dock att saker som skärpedjup i bilden plötsligt blir viktigt för att man ser tydligare om det är inte är skärpa i hela bilden. Något man inte lika enkelt gör på en mindre TV eller en med lägre upplösning.

Rörlig bild och eftersläpning: Detta är något som tyvärr plågar alla LEDtv. I och för sig konstigt då en datormonitor som är flera år gammal har mindre av det problemet. Det beror nog på alla konstiga extra filter som TV-apparaterna har. Dock har denna Samsung en hel del rattar att skruva på och det är på gränsen till för många. Jag har spenderat mycket tid på att ratta och jag har definitivt inte rattat färdigt. Det är dock synd att dessa TVapparater inte kommer med bättre kalibrering från början. Har dock fått till en variant som känns mycket bra, en kombination av färg, eftersläpning och skärpa. Dock varierar det en hel del mellan olika materialkällor. Jag göra självklart alla dessa tester med 1080p material i hög bandbredd. Detta är dock väldigt mycket en vanesak eftersom det helt enkelt är mer detaljer i bilden så man får data in i huvudet så att säga.

Ljud: TVn har ett par sunkiga högtalare inbyggda och de duger för att titta på TV med men inte mycket mer.

Ljud-genom: Eftersom TVn har ett antal utgångar inklusive TOSLINK så hade jag tänkt att mediespelaren skulle få skicka ljud digitalt till TVn tillsammans med video över HDMI och TVn sedan skulle skicka det direkt rakt igenom utan att röra det till min förstärkare som är av det äldre slaget och uppfanns innan HDMI. Men nej, det gick inte utan TVn avkodar signalen och skickar sedan bara 2-kanals PCM till förstärkaren. Återkommer till detta längre ner gällande att hacka TVn.

Ingångar: TVn har fler ingångar än man kan önska sig (i alla fall vad jag har behov av just nu). Jag använder för närvarande 1*HDMI (PS3), Ethernet (nät), 2*USB (PVR och “övrigt för hackande”), antenn in och TOSLINK för ljud ut. Kommer även att koppla in en Scart senare från min gamla DVD-spelare (Pioneer 717 från stenåldern). TVn har dock totalt 4 HDMI plus ett gäng övriga. I princip alla ingånger sker via adaptrar eftersom TVn är så tunn och om den ska hänga på väggen så får normala kontakter inte plats. Detta är dock inget problem men jag rekommenderar att man reder ut alla kablar innan man hänger upp.

Fot: TVn levereras med en metalisk fot som man skruvar fast på baksidan av TVn. Dock är tyngdpunkten så högt upp och det blir lite oroväckande svajigt. Att montera fast den bättre är nog att rekommendera.

Menysystem: Menysystemet är mycket lättanvänt och intuitivt men man kan alltid önska sig mer. T.ex. att man skulle kunna kontrollera fler olika bildrelaterade funktioner på en gång utan att behöva hoppa in/ut ur undermenyer.

Fjärrkontroll: Den IR-baserade som följer med är enkel att använda och den har bakgrundsbelysning men den använder jag i princip aldrig då jag istället använder iPhone-klienten som pratar IP med TVn och de hittar varandra via DNLP vilket är något som tilltalar en nörd som mig. Återkommer till DNLA….

PVR: TVn har en inbyggd inspelarfunktion (Personal Video Recorder, PVR) vilket innebär att man kan stoppa in ett USBminne i TVn och sedan kan man pausa livesändingar. Funkar klockrent!! Imponerande!

3D: Det följer med ett par 3D-glasögon och jag har testa lite men jag måste erkänna att jag inte riktigt fått det att funka. Försökte att spela lite PS3-spel i 3D men fick inte till det. Tydligen så finns det en massa avarter på hur man ska visa upp signalen. Ska testa mer och får återkomma senare.

Mediespelare: TVn har en inbyggd mediespelare men tyvärr så gör begränsningar i DNLA att TVn inte kan spela lika mycket via nätet som från USBminne tyvärr. SUCK skulle man också kunna uttrycka det som. Standards är till för att försvåra eller något :-/

Utseende: TV är väldigt snygg tycker och den är väldigt tunn. Inte för att det syns när man tittar på den framifrån men ändå 🙂 Dock har den en liten relief i plast runt skärmen och kanten på denna glänser lite från bilden. Lite störande ibland.

Sidobelysning: Detta är en sidobelyst LCD-TV och när man har sorgkant på bilden (letterbox) så ser man sidobelysningen i hörnen och på mitten där nere. Detta är ganska störande och jag funderar på att fixa bort detta med svart tyg. Detta är ju något man inte får på en plasma. Jag mailade med Samsung om detta idag och fick lite av goddag yxskaft svar från dem där de bara skrev att, ja de kan se samma sak på deras exemplar. Hmm.

Elförbrukning: Mina tester visar att den ligger nästen konstant runt 150W. TVn har en inbyggd fin mätare som ska visa förbrukningen och även om den varierar så varierar det inte på mätaren utanför. TVn har också en del Eko-funktioner men dessa har jag inte provat mer än några sekunder då bilden direkt blev för blaskig för min smak. Mest gimmick alltså!

DNLA: Interfacet på TVn möjliggöra att man kan styra den på olika sätt och det är via DNLA som iPhone-fjärren styr TVn. Jag ska kolla runt lite mer vad man kan göra här men ett första hack är att kunna visa info inkommande telefonsamtal på TVn. Här är mer info och nedan en bild på hur det skulle kunna se ut live (i detta fall för ett SMS).

SamsungPopup20101121.JPG

Hacka TVn: TVn kör en Arm-processor och på den snurrar en Linux (såklart) och här kommer nu det intressanta in. Eftersom alla OS går att knäcka så pågår den vanliga katt och råtta leken med Samsung också. De släpper nya firmware för att täppa igen hål så att man inte ska kunna hacka TVn. Varför vill man då hacka den, förutom “för att man kan”? Jo för att kunna lägga in en egen DTS-avkodar (se ovan gällande ljudavkodning), montera diskar via NFS eller Samba så att den kan spela fler filformat än via DNLA plus lägga in bättre styrningsfunktioner i TVn.

Här var jag dock lite för snabb så jag uppdatera till senaste firmware direkt jag packade upp TVn utan att riktigt tänka mig för (hade inte insett hur man kunde hacka den) och jag har inte fått det senaste hacket att funkar. Detta hål är lite skrämmande faktiskt då det ger en nedladdad app möjlighet att glatt skriva rakt ner i filsystemet från JavaScript. Jag TROR dock att detta bara går i developer mode (som man slår på genom att skapa en användare på TVn som heter develop ;)). I alla fall så ska detta ge en möjlighet att lägga in lite bootscript som i sin tur ger en telnetd för vidare hack. Funkade inte för mig på första försöket klocka 3 på morgon i söndags men jag ska testa lite mer. En annan funktion som jag skulle vilja försöka lägga in är att den ska skicka ljuddata rakt ut på TOSLINK men jag är lite osäker på om det går att få till. Skoj är dock att det finns en ganska stor ljysskygg grupp som hackar appar för denna platform. Sådant gillar jag 🙂

Garanti: Samsung har väldigt trevliga garantivillkor där de kommer hem och lagar TVn i hemmet om man bor i storstäderna och annars så är det hämtservice på andra orter. Plus att de har 100% pixelgaranti.

Övrigt: Ja, vad mer finns det att säga om denna. Jag köpte min på Expert Online eftersom de var bland de billigaste och de gav mig 5% rabatt via en COOP-kupong. Igår släppte de även julvillkoren där de ger gratis frakt samt prisgaranti fram till efter nyår. Ps. Jag har mailat dem och frågat om jag kan få samma villkort men de har inte svarat ännu 😉 Ska stressa dem imorgon.

Sedan kan det vara värt att kolla runt vad som gäller på olika ställen gällande tillbehör. Såg t.ex. att ElGiganten skickade med extra glasögon och några 3D-blueray-filmer medan Fyndbörsen skickade med ett väggstativ (dock bara värde hos dem ca 300:- så inte å mycket att tjafsa om).

Ps. Det kanske inte blev så kort ändå 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.